Celulitída – viete, ako sa zbaviť celulitídy?

Trápi vás celulitída na stehnách, na bruchu, na nohách? Chcete vedieť, ako sa jej zbaviť? Zistite, aká strava vám k tomu pomôže:

Zdroj: 123rf.com

Celulitída sa vyskytuje až u 80 – 90 % žien. Je spájaná najmä so zlým životným štýlom, nedostatkom pohybu a fajčením. Nezriedka sa však objavuje aj u žien, ktoré sa stravujú relatívne zdravo a športujú. Vplyv na jej rozvoj má aj genetika.

Celulitída, laicky aj pomarančová koža, je stav kože, kedy sa na nej buď pri pôsobení tlaku (alebo aj bez stlačenia) objavujú hrbolce a zároveň priehlbinky. V článku si prečítate, prečo k nej dochádza, aké má formy ale hlavne to, či sa dá celulitídy zbaviť len dočasne alebo úplne.

Čo je to celulitída a prečo sa tvorí?

Celulitída (odborne aj celulita, lipohypertrofia) je stav pokožky, pri ktorom sa na jej povrchu tvoria nerovnosti. Dochádza k nej kvôli nadmernému množeniu tukových buniek. Oveľa častejšie sa objavuje u žien v porovnaní s mužmi. Je to preto, že ženy majú prirodzene vyšší podiel tuku v tele, ale aj kvôli ženským hormónom, ktoré môžu v určitých obdobiach spôsobovať hromadenie vody v tele, čo zhoršuje stav celulitídy.

Najtypickejším miestom, kde sa celulitída tvorí sú nohy, najmä stehná a zadok. Pri pokročilejšej forme celulitídy sa môže objaviť aj na bruchu a rukách.

Celulitída má viacero foriem a v závislosti od jej prejavov ju delíme na:

V úvode článku sme spomenuli, že na rozvoj celulitídy má vplyv viacero faktorov, medzi najčastejšie príčiny radíme:

Vedeli ste, že…

Prečo sa celulitída zhoršuje vekom? Jedným z dôvodov je prirodzený úbytok kolagénu, ktorý sa vyskytuje u všetkých. Kolagén je však poškodzovaný aj cukrom, preto sa celulitída vyskytuje vo vyššej miere u tých ľudí, ktorý jedia sladké vo vyššej miere.

Ako sa zbaviť celulitídy

Na začiatok je dôležité napísať, že žiadny z nižšie spomenutých postupov, ako sa zbaviť celulitídy doposiaľ nebol vedecky potvrdený (to však neznamená, že nemôžu fungovať). Dlhodobé odstránenie celulitídy je možné iba pri kvalitnom stravovaní a športe.

Strava a celulitída

Najjednoduchším, najkomplexnejším a najzdravším riešením, ako sa zbaviť alebo zmierniť celulitídu je úprava stravovania. Okrem zlepšenia stavu celulitídy vám kvalitné stravovanie pomôže k zdravšiemu telu.

Ak sa chcete zbaviť celulitídy, mali by ste sa vyhýbať nasledujúcim potravinám:

  • šunky a syry s vysokým obsahom tuku – mäso je zdravšie konzumovať v inej forme, napríklad kuracie prsia, pri syroch si vyberajte tie s nižším podielom tukov a soli (nevhodná je napríklad feta alebo halloumi)
  • rovnako je to aj s polotovarmi, ktorým by ste sa mali vyhýbať nielen kvôli celulitíde  – obsahujú vysoké množstvo konzervantov, ktoré pre náš organizmus vôbec nie sú vhodné
  • vysoké hladiny sodíka sa nachádzajú aj v rôznych dochucovacích omáčkach, najmä v sójovej omáčke
  • celulitídu zvýrazňujú aj sýtené nápoje a sirupy
  • fast food a pizza zhoršujú pre svoj vysoký obsah tukov zhoršujú cirkuláciu, čím sa stáva celulitída viditeľnejšou
  • zdraviu škodlivé sú aj stužené margaríny a iné upravované rastlinné tuky, ktoré okrem obezity a celulitídy zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • nevhodné je biele pečivo, ktoré obsahuje jednoduché sacharidy, ktoré sa v organizme premieňajú na glukózu
Zdroj: 123rf.com

Kryolipolýza – odstránenie celulitídy zmrazením

Kryolipolýza je neinvazívna metóda, pri ktorej sú tukové bunky poškodzované chladom. K odstraňovaniu tukových buniek dochádza postupne, po dobu 4 – 6 mesiacov. Iné bunky ani časti pokožky touto metódou nie sú poškodzované a ovplyvnené. Metóda je odporúčaná najmä na problémové partie, napríklad na stehná, kde sa celulitída vyskytuje najčastejšie. Podľa stavu celulitídy a množstva tukového sedenia sa určí, či stačí jedna alebo viacero procedúr.

Laser – medicínske odstránenie celulitídy

Pri tejto metóde odstránenia celulitídy sa pod kožu zavedie tenká laserová sonda, ktorá dokáže zničiť tukové bunky. Tie sa následne vyplavujú lymfatickým systémom mimo podkožia. Benefitom laserovej terapie je vyššia produkcia kolagénu a elastínu po procedúre, čo ešte umocňuje efekt liečby celulitídy, koža je vypnutejšia a spevnenejšia.

Masáže a krémy na celulitídu

Na podporu lymfatického systému a jeho správneho fungovania sa môžu použiť aj lymfodrenážne masáže, ktoré zmierňujú príznaky celulitídy.

Krémy na celulitídu berte ako doplnkovú liečbu celulitídy, bez zmeny stravy nemajú veľký účinok. Vyberajte si tie, ktoré obsahujú kofeín. Kofeín spôsobí dehydratáciu buniek, čím bude celulitída menej viditeľnejšia.

Kožný lekár vám môže odporučiť aj prípravky s obsahom retinolu. Jeho používanie však nie je vhodné v lete, nevyhnutné je vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu.

Zhrnutie

Celulitída je stav kože, ktorý vo veľkej miere vzniká nesprávnou stravou a nedostatkom pohybu. Jej liečba je teda tvorená zmenou životosprávy – redukciou tukov a cukrov. Vhodné športy, ktoré pomôžu eliminovať celulitídu sú napríklad beh, tanec, plávanie, bicykel, rýchla chôdza. Pri výraznejšej forme celulitídy sa môžu vyskúšať aj procedúry ako laser, kryolipolýza, lymfodrenáž a podobne.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×