Bolesť svalov – aké sú jej príčiny? Ako sa jej zbaviť?

Zdroj: 123rf.com

Bolesť svalov (či sa už jedná len o miestnu bolesť napríklad bolesť svalov na nohách alebo je lokalizovaná na celom tele) je veľmi bežný jav, s ktorým sa stretne takmer každý z nás. Svaly sa nachádzajú po celom tele a k ich bolesti môže dôjsť pri rôznych situáciách.

Prečítajte si viac o bolesti svalov, jej prevencii a liečbe:

Bolesť svalov a jej príčiny

Odborným názvom tomuto stavu hovoríme myalgia. Bolesť svalov nie je samotným ochorením, jedná sa len o príznak.

Bolesť svalov ako svalovka po záťaži

Vo väčšine prípadov je bolesť svalov spôsobená nadmerným zaťažovaním. Napríklad po cvičení (pri intenzívnom silovom tréningu), po dlhej túre a podobne sa zvykne objaviť bolesť svalov na nohách.

Ľudia, ktorí nie sú zvyknutí na pohyb môžu pociťovať krátkodobú bolesť aj po kratšej a menej silovej pohybovej aktivite. Pri fyzickej záťaži je typické, že bolesť je najintenzívnejšia v časti tela, ktoré bolo najviac zaťažované – bolesť svalov dolných končatín, bolesť svalov na rukách a podobne.

Bolesť svalov pri vírusových a bakteriálnych ochoreniach

S myalgiou sa bežne stretávame pri chrípke, črevnej chrípke, angíne a podobne. V tomto prípade sa bolesť svalov vyskytuje po celom tele – nie ja zameraná na jedno miesto. Okrem bolesti sa vyskytujú aj iné, charakteristické príznaky konkrétneho ochorenia, napríklad teplota, únava, bolesť hrdla, pri črevnej chrípke hnačky a zvracanie.

Bolestivé stiahnutie svalstva

Vyskytuje sa napríklad pri dlhodobom nesprávnom sedení, kedy hovoríme o bolesti svalov v oblasti chrbta, najčastejšie krčnej chrbtice. Rizikové sú aj povolania, pri ktorých sa dlhodobo opakuje jeden a ten istý pohyb.

Prevenciou sú správne podmienky v práci – adekvátne nastavenie stola, stoličky a monitora, či pravidelné prestávky a krátke prechádzky. V súkromí sú to opatrenia ako nepoužívanie notebooku v posteli a na gauči, spanie na anatomickom vankúši a pri opakovaných bolestiach svalov na krku aj pravidelná rehabilitácia.

Závažnejšie ochorenia spôsobujúce bolesť svalov

Ak je bolesť dlhodobá a spojená s inými príznakmi, prípadne neviete určiť jej pôvod, nevyhnutná je návšteva lekára. Mohlo by sa jednať aj o ochorenia vyžadujúce liečbu, medzi ktoré radíme:

Vedeli ste, že…

Bolestivosť svalov môže byť vedľajším účinkom aj niektorých liečiv (statíny, ACE inhibítory) ale aj drog ako je kokaín. V súčasnosti je liečba statínmi pomerne rozšírená a niektoré zdroje uvádzajú, že až 2 – 10 % ľudí na terapii statínmi má bolesti svalov. Ak sa u vás vyskytnú, vyhľadajte lekára, ktorý zváži iné možnosti liečby. Lieky neprestaňte užívať, kým lekár neurčí inak.

Liečba bolesti svalov

Čo pomáha ako liečba boľavých svalov?

Vyskúšajte tieto rady:

  • Na postihnuté miesto priložte studený obklad, ktorý zmierni bolesť a pomôže tlmiť zápal. Chlad by ste mali aplikovať maximálne tri dni, následne je vhodné sval zohrievať. Počúvajte však svoje telo a použite to, čo vám je príjemné.
  • Bolestivý sval natrite gélom alebo krémom proti bolesti, napríklad Ibalgin Duo Effect alebo Voltaren Forte.
  • Pri silnej bolesti svalov môžete užiť aj liek ako Ibalgin (vhodnejšie) alebo Paralen (pre ľudí, ktorí nemôžu užívať Ibalgin).
  • Sval nepreťažujte a do zlepšenia sa vyhýbajte náročnejšej aktivite, vhodný je jemný strečing.

Zhrnutie

Ak je bolesť svalov len krátkodobá, nie je dôvod na obavy. Do pár dní sa jej zbavíte – vymizne buď spontánne, alebo si pomôžte jednoduchými vyššie spomenutými radami. Ak je dlhodobá, takáto liečba nie je vhodná a je nevyhnutné diagnostikovať príčinu bolesti svalov. Mohlo by sa totiž jednať o symptóm inej choroby.

Prevencia svalovky po záťaži je pravidelné naťahovanie svalov a šliach, napríklad pri joge, dostatočná hydratácia a adekvátne pracovné podmienky.

Zdroj: healthline.com

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×