Bercove vredy (vred predkolenia) – príznaky, liečba, fotografie

Zdroj: 123rf.com

Bercove vredy sú chronické a dlhodobé ochorenie kože a žíl, ktoré sa vyskytuje v oblasti nôh. Väčšinou sú príznakom terminálneho štádia chronickej žilovej nedostatočnosti. Trpí na ne približne 5 % populácie.

V článku si napíšeme, aké typy bercových vredov poznáme, ich príznaky, kto je na ne najnáchylnejší a aká je ich liečba. Môžete si pozrieť aj fotografie vredu predkolenia.

Príčiny Bercových vredov

Bercove vredy (ulcus cruris, vredy predkolenia) môžu byť 3 pôvodov:

Bercove vredy môžu byť aj príznakom ochorení lymfatického systému, kedy dochádza k spomaleniu odtoku lymfy a k opuchu nôh.

Pacienti s cukrovkou sú náchylnejší na vred predkolenia, pretože vysoké hladiny cukru v krvi poškodzujú cievy a urýchľujú aterosklerózu (ukladanie aterosklerotických plakov v cievach).

Aj autoimunitné ochorenia alebo rôzne poškodenia nervov môžu vyústiť do bercovho vredu.

Príznaky

Bercov vred spoznáte podľa:

Fotografie

Po kliknutí na položku „Fotografie“ sa vám rozbalia obrázky vredov predkolenia. Upozorňujeme, že tieto fotky nie sú vhodné pre deti a slabšie povahy.

Fotografie - bercove vredy
Zdroj: 123rf.com
Zdroj: 123rf.com
Zdroj: 123rf.com

Liečba bercových vredov

Keďže bercove vredy vznikajú ako sekundárne ochorenie, je dôležité liečiť primárne ochorenie, ktoré vred predkolenia spôsobujú.

Samotná liečba bercových vredov spočíva v miestnom ošetrovaní rany a prechádzaní vzniku zápalu.

Bylinky vhodné na bercove vredy

Na vredy predkolenia pomáhajú aj rôzne maste a krémy s obsahom bylín. My vám odporúčame napríklad tieto bylinky:

Záver

Bercove vredy sú ťažšie sa hojace otvorené rany, ktoré vznikajú najčastejšie pri problémoch so žilami v dolných končatinách. Objaviť sa môžu aj pri cukrovke alebo iných autoimunitných ochoreniach.

Liečba vredov predkolenia je symptomatická, ošetrujeme ranu a jej okolie. Ak je známa príčina bercových vredov, liečime aj samotné ochorenie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×