Autoimunitné ochorenia (zoznam + príznaky najbežnejších ochorení)

Zdroj: 123rf.com

Súbor ochorení, ktoré majú spoločné postihnutie imunitného systému sa nazývajú autoimunitné ochorenia. Postihujú takmer akúkoľvek časť nášho tela a podľa toho sa prejavujú aj ich príznaky.

V článku nájdete zoznam najfrekventovanejších autoimunitných ochorení, ktoré poznáme. Medzi často sa vyskytujúce v našej populácii patria napríklad autoimunitné ochorenia štítnej žľazy alebo tráviaceho traktu.

Aké sú ďalšie?

Autoimunitné ochorenia a ich príčiny

Pri autoimunitných ochoreniach je už podľa názvu postihnutý imunitný systém. Ten buď nefunguje dostatočne, alebo naopak reaguje hypersenzitívne aj na normálne podnety, prípadne telu vlastné bunky a tkanivá.

Príčiny

Príčiny autoimunitných ochorení sú doteraz pomerne málo objasnené a stále sú predmetom intenzívneho výskumu. Predpokladajú sa však silné vplyvy genetiky, environmentálnych faktorov, stresu a životosprávy.

Aké autoimunitné ochorenia poznáme?

Diagnostika a príznaky autoimunitných ochorení sú dosť špecifické a závisia od konkrétneho ochorenia.

Prezrite si zoznam najčastejších autoimunitných ochorení:

Autoimunitné ochorenia štítnej žľazy

Štítna žľaza je malý, no dôležitý orgán, ktorý produkuje hormóny tyroxín a trijódtyronín. Autoimunitné ochorenia štítnej žľazy sú v úzkom súvise s týmito dvoma hormónmi, čo sa prejaví napríklad poruchami metabolizmu a iných telesných funkcií.

Gravesova-Basedowova choroba

Pri tomto autoimunitnom ochorení štítnej žľazy dochádza k nadprodukcii hormónov tyroxín a trijódtyronín. V oveľa väčšej miere je Gravesova-Basedowova choroba diagnostikovaná u žien, hlavne v období medzi 45. – 55. rokom života. Ochorenie je silne geneticky podmienené, ak sa vyskytovalo u vašich príbuzných, riziká že sa objaví aj u vás sú vyššie.

Príznaky autoimunitného ochorenia štítnej žľazy sú trasenie rúk, dlhodobá únava, problémy so spánkom, nadmerné potenie, zväčšená štítna žľaza (struma) a mnohé ďalšie.

Ďalšie autoimunitné ochorenie štítnej žľazy je Hashimotova tyreoiditída. 4 – 6x častejšie postihuje ženy, najčastejšie opäť v strednom veku. Na začiatku choroby sa poškodzuje len vrchná časť tyreocytov, neskôr sa deštruuje samotné jadro bunky.

Príznaky sa rozvíjajú pomaly, na začiatku ochorenie prebieha temer asymptomaticky. Nakoľko u 90 % sa jedná aj o hypotyreózu (zníženú funkciu štítnej žľazy), Hashimotova choroba sa prejaví ako suchá koža, nadmerné vypadávanie vlasov, suchá stolica až zápcha, pocit studených rúk a nôh, chronická vyčerpanosť a sklony k priberaniu.

Autoimunitné ochorenia kĺbov

Bolestivé kĺby, zápal, až postupná strata mobility sú spoločné menovatele autoimunitných ochorení kĺbov. Na rozdiel od iných neautoimunitných ochorení, ktoré sú typické až vo vyššom veku, autoimunitné ochorenia kĺbov postihujú aj mladých ľudí.

Reumatoidná artritída

Jedná sa o časté, zápalové ochorenie kĺbov. Najčastejšie je diagnostikovaná u mladých ľudí a u žien pred menopauzou. Tak ako väčšina autoimunitných ochorení, aj reumatoidná artritída (ľudovo reuma) prebieha vo fázach remisie (zlepšenie príznakov) a relapsu (zhoršenie príznakov).

Pri reumatoidnej artritíde sú kĺby zapálene, opuchnuté a boľavé. U väčšiny pacientov má ochorenia zhoršujúci sa charakter a môže viesť až k invalidite.

Psoriáza

Psoriáza je časté ochorenie kože, ktoré u niektorých ľudí zasahuje aj do oblasti kĺbov (psoriatická artritída) a nechtov. Na koži sú najčastejšie postihnuté lakte a kolená, čím sa psoriáza odlišuje od ekzému. Vplyv na rozvoj ochorenia má aj genetika. Aktívne sú T-lymfocyty, ktoré prechádzajú do vonkajších vrstiev kože.

Autoimunitné ochorenia kože

Pri autoimunitných ochoreniach kože nebýva zriedkavé, že koža nie je jediný postihnutý orgán. Bunkový cyklus kožných buniek býva narušený, na pokožke sú viditeľné príznaky ochorenia, ktoré pacientom často komplikujú sociálny život.

Systémový lupus erythematosus

Lupus je autoimunitné ochorenie, ktoré nepostihuje len kožu, ale temer všetky orgány chorého. Najčastejšie sú to kĺby, obličky, pečeň, pľúca a krvné bunky. Charakteristickým príznakom systémového lupusu je červený fľak v tvare motýľa, ktorý sa nachádza na tvári a nose postihnutých.

Autoimunitné ochorenia tráviaceho traktu

Hnačka, zápcha, chudnutie, všetky tieto príznaky sú spoločné pre autoimunitné, často aj zápalové ochorenia žalúdka a čriev.

Zápalové ochorenie čriev

Ochorenie, ktoré je typické zápalom v tenkom alebo hrubom čreve. Autoimunitný systém atakuje sliznicu, ktorá sa poškodzuje, čo sa následne prejavuje častými hnačkami, bolesťami brucha, krvou v stolici a chudnutím. Pod zápalové ochorenia čriev radíme Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu.

Autoimunitné ochorenie nervov

Autoimunitné nervové ochorenia sú typické svojim vážnym priebehom. Pacient má problém s koordináciou pohybu. Bohužiaľ, často vedú k trvalej invalidite.

Skleróza multiplex

Závažné a pomerne rýchlo progredujúce ochorenie, ktoré často vedie k invalidite. Pri skleróze multiplex dochádza k poškodeniu nervových buniek. Typické príznaky sú postupne zhoršujúce sa videnie, problémy s rovnováhou, ťažkosti s chodením a kŕče svalstva.

Guillain-Barré syndróm

Iným názvom aj polyradikuloneuritída je akútne, progredujúce ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu periférnych nervov. Vo väčšine prípadov chorobe predchádza infekcia dýchacích ciest alebo tráviaceho traktu. Postihnuté bývajú nervy nôh, niekedy aj rúk. Pacienti majú problém s koordináciou pohybu.

Myastenia gravis

Závažné ochorenie, pri ktorom je zasiahnutý nervovo-svalový prenos, čo má za následok postupné ochabovanie svalstva. Pacienti s maysténiou majú problémy s prehĺtaním, zrakom a dýchaním, ochorenie končí vo väčšine prípadov invaliditou.

Autoimunitné ochorenia pečene

Do tejto skupiny zaraďujeme tri ochorenia: autoimunitné hepatitídy, primárna biliárna cirhóza a primárna sklerotizujúca cholangitída. Príčina ochorení nie je známa, vplyv má s veľkou pravdepodobnosťou genetika. Tak ako mnoho iných autoimunitných ochorení, aj na autoimunitné ochorenia pečene sú citlivejšie ženy.

Iné autoimunitné ochorenia:

Zoznam ochorení (tabuľka)

Autoimunitné ochorenia štítnej žľazy: Hashimotova tyreoiditída
Gravesova-Basedowova choroba
Autoimunitné ochorenia kože Psoriáza
Systémový lupus erythematosus
Vitiligo
Autoimunitné ochorenia tráviaceho traktu Chronická gastritída
Crohnova choroba
Ulcerózna kolitída
Celiakia
Autoimunitné ochorenie nervov Skleróza multiplex
Guillain-Barré syndróm
Myastenia gravis
Autoimunitné ochorenia pečene Autoimunitná hepatitída
Primárna biliárna cirhóza
Primárna sklerotizujúca cholangitída
Autoimunitné ochorenia kĺbov Reumatoidná artritída
Iné Vaskulitída
Diabetes melitus I. typu
Hemolytická anémia

Zhrnutie

Autoimunitné ochorenia sú široká skupina chorôb, ktoré nemajú jednotné príznaky. V závislosti od toho, ktorý orgán alebo tkanivo je poškodené sa rozvinú aj symptómy. Vplyv má genetika, ale aj spôsob života, nekvalitné stravovanie a permanentne sa zhoršujúce životné prostredie. V súčasnosti poznáme okolo 80 autoimunitných ochorení, v článku sme  ponúkli zoznam tých najčastejších.

Tipy na články:

Po kliknutí na názov choroby si môžete prečítať o nasledujúcich ochoreniach:

Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, Skleróza multiplex, Psoriáza, Systémový lupus erythematosus.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×