Ateroskleróza (kôrnatenie ciev) – príznaky, liečba, prevencia

Zdroj: 123rf.com

Ateroskleróza je stav, kedy sa cievy začínajú zužovať vplyvom nahromadených balastných látok. To môže mať za následok obmedzený prietok krvi (tým pádom aj kyslíka) do životne dôležitých orgánov.

Ku kôrnateniu ciev dochádza prirodzene vekom. Veľký vplyv však má aj životospráva. Viete aké sú rizikové faktory tohto ochorenia? Aké má príznaky a aká je jeho liečba?

Čo je to ateroskleróza

Ateroskleróza alebo kôrnatenie ciev je stav, kedy dochádza k postupnému upchávaniu ciev aterosklerotickým plakom. Funkciou ciev je transport kyslíka a živín do miesta určenia. Ak sú cievy zúžené, spomaľuje sa tok krvi a orgánom sa nedostáva potrebné množstvo kyslíka.

Plak v artériách je tvorený:

  1. cholesterolom
  2. tukmi
  3. vápnikom
  4. inými zložkami

A keďže príjem týchto látok vieme pomerne dobre ovplyvniť stravou, dostávame sa ku príčinám aterosklerózy.

Prečo vzniká ateroskleróza

Presným mechanizmus vzniku ochorenia je je jasný. Viaceré štúdie však potvrdili postupný progres ochorenia. Pri nekvalitnom stravovaní sa môžu prvé aterosklerotické plaky začať tvoriť už v detstve.

Zvýšené riziko

Medzi ďalšie rizikové faktory kôrnatenia ciev patrí:

Príznaky aterosklerózy

Nebezpečenstvo aterosklerózy spočíva v tom, že v počiatočných fázach prebieha bez príznakov. Keď sú však cievy extrémne zúžené a upchaté, ateroskleróza sa rozvinie do ochorení ako angina pectoris alebo srdcové zlyhávanie.

Príznaky podľa miesta vzniku

Príznaky kôrnatenia ciev sa tiež líšia v závislosti od toho, ktoré cievy sú najviac postihnuté.

Záleží od toho, či sa jedná o:

Liečba aterosklerózy

Liečba aterosklerózy závisí od viacerých faktorov:

  1. váš vek a celkový zdravotný stav
  2. miesto, kde sa ateroskleróza tvorí
  3. rozsah aterosklerózy

Režimové opatrenia

Prvý faktor, ktorý dokážete ovplyvniť a má veľký význam pri liečbe životosprávy je zmena životosprávy. Pacientom, ale aj ľudom, ktorí sa chcú zamerať na prevenciu aterosklerózy sa odporúča:

  • Znížiť príjem cukrov na minimum. Vyhýbať by ste sa mali sladkostiam, sladeným nápojom a tiež všetkým umelým sladidlám. Maximálna denná dávka cukru je 6 lyžičiek denne pre ženy a 9 lyžičiek cukru pre mužov, vrátane všetkých skrytých cukrov v polotovaroch.
  • Nevhodný je aj nadbytok soli, konkrétne sodíka. Je známe, že sodík zadržuje vodu v organizme, čím dochádza k zvýšeniu tlaku. Maximálny denný príjem sodíka je 2400 miligramov.
  • Veľmi škodlivé sú aj nezdravé nasýtené tuky. Tuky sú v našom jedálničku prospešné, no vyberajte si tie vhodnejšie – orechy, ryby, avokádo, semienka a podobne.
  • Konzumujte veľa zeleniny a ovocia, celozrnné výrobky, chudé mäso (morka, ryby) a strukoviny.
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Lieky, ktoré sa používajú pri kôrnatení ciev

Lekár vám môže predpísať na základe vašich príznakov aterosklerózy a pridružených ochorení aj tieto lieky:

Operácia

V závažných prípadoch aterosklerózy (masívne zúženie ciev, poškodenie okolitého tkaniva a podobne) sa pristúpi k operačnému zákroku. Typy operácii sú rôzne (bypass, injekčné podanie trombolytika, angioplastika a stenty). Lekár vám vysvetlí podrobnejšie informácie ohľadom plánovaného zákroku.

Zhrnutie

S istou formou aterosklerózy sa v živote stretneme asi všetci, keďže ateroskleróza je prirodzene spojená so starnutím. Našou stravou a dostatkom pohybu však dokážeme ovplyvniť množstvo aterosklerotického plaku v našich cievach.

Preto sa sústreďte na nenáročnú prevenciu aterosklerózy – dbajte o kvalitné stravovanie a dostatok pohybu. Riziká spojené s kôrnatením ciev sú napríklad vyššie šance na vznik infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhody ale aj srdcového zlyhávania, prípadne ochorení obličiek.

Zistiť viac

Zerochol 60 tabliet

  • prírodný výživový doplnok
  • obsahuje rastlinné steroly (fytosteroly), ktoré znižujú hladiny cholesterolu v krvi

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×