Angina pectoris – príznaky, diagnostika, liečba

Zdroj: 123rf.com

Angina pectoris je pomenovanie pre stav, kedy je srdce prechodne nedokrvené. Zväčša je príznakom ischemickej choroby srdca. Prejavuje sa opakovanou bolesťou za hrudnou kosťou (stenokardia), ktorá môže mať pálčivý a ostrý charakter. U iných sa však manifestuje ako tupý pocit tlaku v oblasti hrudníka.

Spoznajte príznaky anginy pectoris a prečítajte si, aká je jej diagnostika a liečba.

Čo je to angina pectoris

Jedná sa o symptóm s podobnými príznakmi ako má infarkt myokardu. Angina je často predzvesťou infarktu a preto by jej mali pacienti venovať dostatočnú pozornosť.

Nesprávne sa angina pectoris označuje aj ako angína pectoris, alebo angina pektoris. Správne sa však píše angina pectoris, preto v článku uvádzame tento medicínsky korektný názov. 

Pri angine dochádza k tomu, že srdcu sa nedostáva potrebné množstvo okysličenej krvi. Vzniká nedokrvenie (ischémia). Koronárne artérie sú najčastejšie zúžené usadenými plakmi. Tie vznikajú pri vysokom cholesterole, strave bohatej na tuky, pri fajčení a nedostatku pohybu.

Ostatné príčiny

Iné dôvody, pre ktoré sa môže angina vyskytnúť sú:

Príznaky

Najtypickejším príznakom anginy pectoris je bolesť na hrudi – stenokardia.

V bežnej lekárskej reči sa niekedy nerozlišuje medzi pojmom angina pectoris a stenokardia. Podľa definície je stenokardia krátkodobá, intenzívna, zvieravá bolesť na hrudníku, ktorá je spôsobená nedokrvením srdca.

Bolesť z hrudníka môže vystreľovať do ramena (častejšie ľavého), ruky, ale aj do sánky podobne ako pri infarkte.

Iné príznaky anginy pectoris:

Druhy anginy pectoris

Stav môže mať rôzne formy, najčastejšie sa vyskytujú nasledovné:

Stabilná angina pectoris

Jedná sa o najbežnejšiu formy anginy, ktorá sa u pacienta prejaví po fyzickej alebo psychickej záťaži. Trvanie tejto formy anginy je pár minút. Príznaky sa zlepšia keď si pacient oddýchne a ukončí aktivitu, ktorú vykonáva.

Nestabilná angina pectoris

Pri pacientoch s nestabilnou anginou sa môže bolesť a tlak na hrudi objaviť kedykoľvek, aj počas oddychu. Bolesť má dlhotrvajúci charakter a je intenzívna.

V týchto prípadoch by ste mali vyhľadať lekára čo najskôr, lebo nestabilná angina môže byť varovným signálom pre blížiaci sa infarkt myokardu.

Prinzmetalova angina pectoris (variantná, vazospatická)

Špecifický typ anginy, pri ktorom sa stenokardia objavuje v závislosti od ročných období a počasia. Najčastejšie sa vyskytne na jeseň a v zime. Frekventovanejší je jej výskyt v noci. Prinzmetalova angina nie je závislá od fyzickej aktivity. Pri variantnej angine sú časté arytmie.

Diagnostika anginy pectoris

Základom diagnostiky je osobná anamnéza, pri ktorej sa lekár bude pýtať na predchádzajúce a súčasné ochorenia, či v súčasnosti užívate nejaké lieky a podobne. Dôležitá je aj rodinná anamnéza, keďže kardiovaskulárne ochorenia sú podmienené aj geneticky.

Na potvrdenie anginy sa využívajú tieto diagnostické metódy:

Liečba anginy pectoris

Základom liečby kardiovaskulárnych ochorení je zmena životného štýlu. Dôraz sa kladie na to, aby sa pacient zdravo stravoval, prestal fajčiť a piť alkohol, adekvátne sa pohyboval.

Pacienti s anginou pectoris sa musia vyhýbať prudkým emočným výkyvom, stresu a prudkému ochladeniu tela.

Z liekov sa používajú hlavne blokátory vápnikových kanálov, alfa blokátory a nitráty. Beta blokátory nie sú pre pacientov s anginou pectoris vhodné. Pri ich užívaní by mohlo dôjsť k zvýšenému riziku srdcového spazmu.

Záver

Angina pectoris nie je ochorenie, ale symptóm srdcovocievneho ochorenia. Jej najčastejším prejavom je bolesť a tlak na hrudníku – tzv. stenokardia. Výskyt anginy pectoris stúpa s vekom, je častejšia u mužov. Nestabilná angina pectoris môže byť príznakom blížiaceho sa infarktu. Vyhľadajte preto čo najskôr lekára.

Mohlo by vás zaujímať:

Srdcový infarkt sa takisto prejavuje ostrou bolesťou a hrudi. ➤ Aké iné príznaky ho sprevádzajú? ➤ Aká je diagnostika a liečba pri infarkte myokardu?

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×