Alergia na slnko – aké má prejavy? Viete, ako sa jej zbaviť?

Prečítajte si, ako sa prejavuje alergia na slnko a aké lieky sa používajú pri jej liečbe:

Zdroj: 123rf.com

Alergia na slnko (slnečná alergia, fotosenzitivita) je formou alergie, pri ktorej reaguje imunitný systém na prírodné slnečné žiarenie alebo umelé slnečné žiarenie, ktoré sa využíva najmä v soláriách. Svojim charakterom patrí alergia na slnko medzi tie formy alergie, pri ktorých sa nedá úplne vyhýbať alergénu (podobne ako napríklad alergia na peľ, trávy a buriny).

Prejavy slnečnej alergie sa objavujú na tých miestach kože, ktorá bola vystavená slnečnému žiareniu a môžu mať rôznu intenzitu – od miernych foriem až po silne svrbiace vyrážky a opuch kože. Prečítajte si viac o liečbe a prevencii slnečnej alergie.

Slnečné žiarenie – pri alergii viac škodí ako lieči

V dnešnej dobe sa o škodlivosti slnečného žiarenia hovorí oveľa viac ako v minulosti. Zásady správneho pobytu na slnku sú odporúčané už každému, nie len ľuďom s veľmi svetlou pokožkou alebo pri alergii na slnko. Je isté, že slnečné žiarenie k životu potrebujeme. Je nevyhnutné napríklad na premenu vitamínu D, má však aj preukázateľné účinky na našu náladu. Známe sú aj antibakteriálne a virostatické účinky slnečného žiarenia.

Slnečná alergia je stav, kedy imunitný systém reaguje na slnečné žiarenie (alebo na umelé slnko) tvorbou kožných vyrážok. U väčšiny pacientov sa nezistí, čo viedlo k rozvoju slnečnej alergie. U niektorých má vplyv genetika. Predpokladá sa, že do slnečnej alergie môžu vyústiť aj niektoré kontaktné dermatitídy vyvolané niektorými bylinkami alebo citrusovými plodmi.

Vedeli ste, že…

Viacero liekov (aj voľnopredajných) môže zvýšiť citlivosť kože na slnečné žiarenie. Odborne sa tento stav nazýva liekmi indukovaná fotosenzitivita a je dôležité jej prechádzať. Lieky, ktoré môžu vyvolať tento druh slnečnej alergie môžu byť perorálne (užívané ústami) alebo topické (maste, gély…). Rizikové sú niektoré antibiotiká, analgetiká (lieky proti bolesti), diuretiká (lieky na odvodnenie), ale aj antireumatiká, antimykotiká (liečba kvasinkových infekcií), statíny (znižujúce hladiny cholesterolu) a retinoidy (používajú sa pri liečbe ťažkých foriem akné). Ak užívate lieky, ktoré môžu vyvolať fotosenzitívnu reakciu, dbajte na použitie krému s vysokým UV faktorom a vyhýbajte sa slnečnému žiareniu čo najviac je to možné.

Prejavy alergie na slnko

Slnečná alergia sa objaví po expozícii kože na slnku a typickými prejavmi je:

Alergie sú charakterizované rýchlym nástupom alergickej reakcie po kontakte s alergénom a podobne je to aj pri slnečnej alergii. Vyrážky sa tvoria už niekoľko minút prípadne hodín po pobyte na slnku.

Alergia na slnko – ako sa jej zbaviť?

Miernejšie formy alergie na slnko nevyžadujú liečbu a príznaky sami pominú, keď sa prestanete vystavovať slnečnému žiareniu.

Pri stredne závažných formách a pri silnej slnečnej alergii sa na liečbu používa viacero druhov liekov. Lekár vám môže odporučiť antihistaminiká (Zodac, Zenaro, Dasselta, pri alergii na slnko u malých detí napríklad Fenistil) alebo lokálne kortikosteroidy vo forme krémov a mastí, alebo tabletkové kortikosteroidy, najčastejšie prednizón. Na niektoré formy slnečnej alergie dobre zaberá aj liečivo hydroxychlorochín (liek Plaquenil). Ak máte diagnostikovanú slnečnú alergiu a chystáte sa na dovolenku, antihistaminiká môžete začať užívať už pár dní pred odchodom, aby ste znížili šance rozvoja alergie.

Pri všetkých formách slnečnej alergie je žiaduce vyhýbať sa alergénu – slnečnému žiareniu v čo najvyššej možnej miere. Na slnko by ste mali chodiť vždy len s použitím krému s vyšším faktorom a ochranou proti UVA ale zároveň aj UVB žiareniu.

Zhrnutie

Výskyt slnečných alergií sa v poslednej dobe zvyšuje. Dopadom UV žiarenia sa v koži začínajú tvoriť protilátky, ktoré vyvolajú alergickú reakciu. Fotoalergické reakcie majú viacero druhov, najčastejšia je polymorfná svetelná erupcia, kedy sa tvorí na koži výsev už krátko po kontakte so slnečným žiarením. Menej časté je takzvané acne aestivalis, ktoré svojimi prejavmi pripomína akné, jedná sa však o reakciu na slnko najčastejšie v kombinácii s nevhodnou kozmetikou. Slnečná žihľavka má zväčša najintenzívnejšie prejavy a najrýchlejší nástup, môže byť spojená aj s inými príznakmi ako bolesť hlavy, nevoľnosť, pokles tlaku až celkový kolaps.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.