Ako prestať fajčiť? Aké výhody má skoncovanie s fajčením?

Dá sa prestať fajčiť hneď? Prečítajte si rady ako na to:

Zdroj: 123rf.com

Či fajčíte len príležitostne a v malých množstvách, alebo ste dlhoročný fajčiar, rozhodnutie prestať fajčiť je skvelým krokom k zlepšeniu vášho zdravia. Skoncovanie s fajčením má veľmi priaznivý účinok na všetky orgány v tele. Sami budete cítiť, ako sa vám lepšie dýcha, viac vládzete, postupne sa budú čistiť pľúca a s nimi aj iné orgány. No ako prestať fajčiť?

Je možné, že s fajčením sa vám nepodarí prestať hneď pri prvom pokuse. Dôležité je však vytrvať. Ak ste si sami v sebe jednoznačne našli argument, prečo s týmto škodlivým zlozvykom chcete prestať, určite sa vám to podarí. Nápomocný vám môže byť aj tento článok, kde zistíte aj to, prečo je dobré prestať fajčiť.

Čo sa stane ak prestanem fajčiť (výhody)

Prečo prestať fajčiť?

Dôvodov je hneď viacero…

Prečítajte si výhody, ktoré pocítite ak prestanete fajčiť:

  • Už po 20 minútach od dofajčenia poslednej cigarety sa stabilizuje váš tlak a pulz, čím ihneď dochádza k zníženiu rizika infarktu a iných kardiovaskulárnych ochorení.
  • Dochádza k zlepšeniu cirkulácie, orgány sú prekrvenejšie a zlepšuje sa ich zásobovanie kyslíkom.
  • Zintenzívňuje sa prekrvenie periférnych častí tela ako končeky prstov na rukách a nohách. Niektorí fajčiari môžu v prvotných fázach odvykania preto cítiť v prstoch jemné brnenie, ktoré však časom vymizne.
  • Po 8. hodinách od poslednej cigarety klesnú hladiny škodlivých látok ako oxid uhoľnatý a nikotín na polovicu.
  • Po 24. hodinách je oxid uhoľnatý z tela kompletne vylúčený.
  • Približne po 1 dni od prestania fajčenia sa môže objaviť produktívny kašeľ. Je to preto, že pľúca sa začínajú mechanicky čistiť a kašeľ ako obranný mechanizmus im v tom pomáha.
  • Po 2 dňoch od poslednej cigarety sa vo vašom tele nenachádza žiadny nikotín. Jeden z abstinenčných príznakov, ktoré sa objavujú je bolesť hlavy. Tá je spôsobená poklesom nikotínu a oxidu uhoľnatého. Okrem bolesti hlavy môžete cítiť podráždenosť, nervozitu, úzkosť, silnejšiu chuť na jedlo a podobne. Intenzívna chuť na cigaretu, s ktorou sa v tomto období budete stretávať, podľa odborníkov trvá približne 5 minút. Snažte sa svoju myseľ v tom čase niečím zamestnať.
  • Väčšina abstinenčných príznakov vymizne do 4. týždňov odkedy ste sa rozhodli prestať fajčiť.
  • 2. – 12. týždeň odkedy ste prestali fajčiť – medzi ďalšie výhody patrí aj to, že vaša pleť je žiarivejšia, zlepšuje sa stav vnútorných orgánov, výrazne sa zlepšuje koncentrácia. Zásobovanie ďasien a zubov je už na úrovni nefajčiara. Zlepšuje sa aj čuch a chuť.
  • V 3. – 9. mesiaci dochádza k tvorbe nových buniek v pľúcach, kašeľ a iné problémy týkajúce sa dýchacích ciest by mali postupne úplne vymiznúť. Stabilizovať by sa mala aj chuť do jedla, prejedanie sa už je minulosť.
  • Medzi najvýznamnejšie výhody patrí to, že po prvom roku od poslednej cigarety ste znížili riziko infarktu až o polovicu.
  • Po 5 – 8. rokoch od poslednej cigarety je riziko infarktu rovnaké ako u nefajčiarov, riziko rozvoja cukrovky je temer rovnaké ako u nefajčiarov.
  • Po 10 rokoch od toho, ako ste prestali fajčiť, kleslo riziko rakoviny pľúc.
  • Po 20 rokoch je riziko rozvoja rakoviny pľúc na úrovni nefajčiara.
Ako vidíte, niektoré zmeny sa dejú okamžite, no niektoré škodlivé efekty fajčenia zanechajú dlhodobé následky. Každý deň sa počíta, a preto ak sme vás motivovali, prečo prestať fajčiť, prečítajte si ako si toto veľké rozhodnutie uľahčiť.

Rady ako prestať fajčiť

Základným a prvým krokom je to, aby ste si uvedomili, prečo chcete prestať fajčiť.

Pre niekoho je najdôležitejšia ochrana rodinných príslušníkov pred pasívnym fajčením alebo si chcete uchovať vlastné zdravie. Dôvod, pre ktorý sa rozhodnete skoncovať s fajčením musí byť silný, aby vás motivoval vždy, keď budete mať chuť si zapáliť.

Oznámte svoj zámer vašim rodinným príslušníkom a kamarátom. Nestane sa tak, že vás niekto ponúkne cigaretou. Naopak, určite vás budú podporovať v tom, aby ste prestali a zároveň budú mať pochopenie pre vaše prípadné zmeny nálad.

Vyhýbanie sa stresu je v dnešnej dobe veľmi náročné. Doprajte si však čas na spomalenie, aspoň v prvých dňoch odvykania od cigariet. Náročné situácie a ťažké rozhodnutia skúste odložiť na neskôr.

Pre väčšinu fajčiarov je cigareta spôsob odmeny a relaxu. Nahraďte ju zdravšími spôsobmi ako si oddýchnuť. Vyskúšajte napríklad jogu, saunu, masáž, častejšie sa stretávajte s kamarátmi alebo si nájdite nové hobby.

Fajčenie sa nám často spája s konzumáciu alkoholu, ktorý môže u niektorých ľudí viesť k zvýšenej chuti na cigaretu. Snažte sa preto minimálne v prvých týždňoch odvykania abstinovať, prípadne sa alkoholu zbavte úplne.

Po poslednej cigarete sa zbavte všetkých predmetov, ktoré vám fajčenie pripomínajú. Dobré je aj urobiť si veľké upratovanie. Ak ste fajčili v byte alebo aute, vytepujte si všetko čalúnenie, použite antitabakové osviežovače a podobne. Ak sa zbavíte známeho pachu, ľahšie sa vám bude na cigarety zabúdať.

Náhrady cigariet – pomocníci pri odvykaní

Je možné prestať fajčiť zo dňa na deň?

Samozrejme!

Fajčenie však nie je závislosť len psychická, ale aj fyzická. Vášmu telu nikotín bude chýbať. Je preto dobré pripraviť sa. V dnešnej dobe je dostupných veľa produktov, ktoré vám pomôžu pri abstinenčných príznakoch:

Pre koho nie sú produkty s nikotínom určené:

  • pre osoby alergické na nikotín alebo inú zložku obsiahnutú v lieku
  • ak ste v minulosti prekonali anafylaktickú reakciu (silná alergia)
  • pre osoby, ktoré ešte nikdy nefajčili
  • pre osoby mladšie ako 18 rokov
  • ak ste za posledné tri mesiace prekonali infarkt alebo mozgovú príhodu
  • máte anginu pectoris, poruchy rytmu srdca alebo iné kardiovaskulárne ochorenie
  • máte ochorenie pečene alebo obličiek
  • pri cukrovke alebo hypertyreóze
  • pri žalúdočných vredoch, ezofagitíde

Ako prestať fajčiť v tehotenstve?

Fajčiarkam sa odporúča prestať s fajčením ešte skôr ako otehotnejú. Je dokázané, že fajčenie počas tehotenstva závažne poškodzuje plod, môže viesť k predčasnému pôrodu, nízkej pôrodnej váhe a iným komplikáciám.

Ak ste tehotná, je lepšie prestať s fajčením okamžite. Vhodnejšie je nepoužívať nikotínové náhrady spomenuté vyššie. Ak to je však nevyhnutné, používajte ich vždy so súhlasom vášho lekára.

Zhrnutie

Argumenty, pre ktoré sa oplatí prestať s fajčením sú veľmi silné. Orgány sa začínajú čistiť hneď, ako prestanete fajčiť.

A ako prestať fajčiť?

Využiť môžete aj podporné prostriedky – akupunktúru, nikotínove náhrady, psychoterapiu, či pomoc od rodinných príslušníkov. Nápomocná môže byť aj kniha s názvom Ako prestať fajčiť od autora Allena Carra, dostupná na internete aj v pdf verzii. Ak sa vám s fajčením nedarí napriek tomu prestať, poraďte sa s vašim všeobecným lekárom, ktorý vám môže na uľahčenie predpísať aj lieky na recept.

Zistiť viac

Nicorette sprej 150 dávok

  • liek s obsahom nikotínu v spreji
  • má príjemnú ovocnú príchuť
  • používa na to, aby vám pomohol prestať fajčiť (zmierňuje nikotínové abstinenčné príznaky)

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×