Žlčníkový záchvat – ako sa prejavuje (príznaky), lieky, prvá pomoc, strava

Zdroj: 123rf.com

Ak sa u vás objaví prudká bolesť v hornej časti brucha (v strede alebo napravo), môže sa jednať o žlčníkový záchvat. Bolesť žlčníka má rôznu intenzitu, od slabšej až po veľmi výraznú. U niektorých ľudí je dlhodobá, u iných po chvíľke pominie a následne sa vráti.

Spoznajte ďalšie príznaky tohto stavu a prečítajte si, čo robiť pri žlčníkovom záchvate (strava, prvá pomoc + lieky na koliku).

Čo sa deje pri žlčníkovom záchvate

Príčinou žlčníkového záchvatu sú hlavne žlčníkové kamene.

Tie sa u niektorých ľudí tvoria v žlčníku. Žlčníkové kamene sa odlišujú vo veľkosti a v mieste ich uloženia. Nie všetky žlčníkové kamene nutne spôsobia záchvat. Tie malé môžu prejsť cez žlčové cesty a ani nebudete vedieť, že sa u vás vytvorili. Väčšie ich môžu upchať a spôsobiť prudkú bolesť.

Tuková strava

Najnáchylnejší na žlčníkové kamene (a teda aj žlčníkový záchvat) sú ľudia, ktorí nadmerne konzumujú tuky. Na rozloženie tukov je totiž potrebná žlč, ktorá sa vylučuje v adekvátnych množstvách zo žlčníka. Ak je žlč bohatá na cholesterol alebo bilirubín, môže dôjsť k tvorbe kryštálikov, ktoré následne formujú žlčníkové kamene.

Príznaky žlčníkového záchvatu

Ako sa prejavuje žlčníkový záchvat?

Okrem bolesti brucha (ktorá je lokalizovaná okolo stredu a na pravej strane brucha) sú pre žlčníkový záchvat charakteristické tieto príznaky:

Zdroj: 123rf.com

Rizikové faktory

U koho sa najčastejšie vyskytujú žlčníkové kamene a s nimi súvisiaci žlčníkový záchvat?

Vyššie šance na ich vznik majú ľudia:

Žlčníkový záchvat v tehotenstve

Viacero orgánov, vrátane tráviaceho traktu sa vplyvom tehotenstva mení. Tieto zmeny sú spôsobené jednak hormónmi, ale aj tlakom dieťaťa na rôzne orgány. Stravovanie tehotných žien má tiež svoje špecifická. Neraz sa stane, že jedlo alebo spôsob stravovania, ktorý vám pred tehotenstvom vyhovoval je pre vás zrazu neakceptovateľný.

Funkcia žlčníka je v tehotenstve spomalená. To vedie k spomalenému odtoku žlče a tiež k jej zahusteniu. U tehotných žien sa preto častejšie stretneme so žlčníkovými záchvatmi a žlčníkovými kameňmi.

Nie všetky lieky ktoré sa užívajú pri bežnom žlčníkovom záchvate sú v tehotenstve vhodné. Vždy sa preto poraďte s lekárom alebo lekárnikom, ktoré alternatívy sú pre vás najbezpečnejšie.

Rovnako ako v ostatných prípadoch, ak sa bolesť stupňuje a lieky nezaberajú, bezodkladne navštívte lekára.

Prvá pomoc pri žlčníkovom záchvate

Čo robiť, ak sa u vás vyskytne žlčníkový záchvat?

Ako prvú pomoc dodržiavajte nasledovné rady, ktoré vám pomôžu od akútnych príznakov:

Ako sa stravovať pri opakovaných žlčníkových kameňoch

Prečítajte si, čo jesť a aké rady dodržiavať ak vás trápia žlčníkové kamene:

  • nikdy nevynechajte raňajky, pri prvom jedle dochádza k vyplaveniu nahromadenej žlče
  • stravujte sa pravidelne, v menších porciách
  • dodržujte pitný režim, dostatok tekutín prispieva k zriedeniu žlče
  • konzumujte dostatok zeleniny a ovocia, ideálne v čerstvej forme
  • strážte si denný príjem vlákniny
  • nekonzumujte veľa pečiva a keď tak, vyberajte si pečivo zo špaldovej, ražnej alebo inej zdravšej múky
  • problémové môžu byť aj strukoviny, preto si odsledujte, ako sa po nich cítite
  • nevhodné sú údeniny a iné nekvalitné mäsové výrobky, rovnako ako mastné jedlá 
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Kedy k lekárovi

Ak bolesť neustupuje, prípadne sa zhoršuje, veľmi pravdepodobne sa jedná o žlčníkové kamene, ktoré sa musia riešiť chirurgicky.

Najbežnejším a najčastejším spôsobom liečby žlčníkových kameňov je operácia. Táto procedúra sa nazýva cholecystektómia a chirurg pri nej odstráni celý žlčník. Operácia sa robí laparoskopicky, len cez 3 malé rezy na koži. Výhodou laparoskopických operácii je veľmi rýchla rekonvalescencia pacienta, menej komplikácii po operácii a menšia jazva. Pacient zvyčajne môže opustiť nemocnicu už 24 hodín po operácii.

V niektorých prípadoch sa laparoskopia nemôže previesť, vtedy chirurg urobí štandardný rez na bruchu a vyoperuje celý žlčník.

Zhrnutie

Žlčníkový záchvat je situácia úzko spojená so žlčníkovými kameňmi. V niektorých prípadoch sa však môže objaviť aj vplyvom nevhodnej stravy.

Žlčníkový záchvat si môžete navodiť aj vplyvom dlhodobého stresu prípadne hnevu, kedy sa zvyšuje tvorba žlče. Typické príznaky sa prejavujú ako bolesť pod pravým rebrovým oblúkom, ktorá v niektorých prípadoch vystreľuje až do chrbta prípadne ramena. Na tlmenie príznakov žlčníkového záchvatu využívame lieky proti bolesti a kŕčom a fytoterapiu (bylinky).

Asi 20 % ľudí má žlčníkové kamene, no príznaky sa prejavia len u 1 – 3 %. Zistite aká je liečba, diagnostika, diéta (vhodná strava) pri žlčníkových kameňoch.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×