Zastavené vetry – prečo k nim dochádza, ich príznaky + vhodné stravovanie

Zdroj: 123rf.com

Zastavené vetry sa z času na čas objavujú u každého. V priemere vetry odchádzajú z nášho tela 5 – 20 krát denne.

Aj keď je samotný odchod plynov chúlostivá a intímna téma, horšie je, keď k odchodu vetrov nedochádza. Medzi bežné príznaky zastavených vetrov patria napríklad kŕče v bruchu a pocit tlaku.

Prečo dochádza k zástave vetrov

Po konzumácii niektorých potravín sa prirodzene objavuje zvýšená plynatosť prípadne zastavené vetry.

Stravovanie

  • K zastaveniu vetrov a nafukovaniu môže dôjsť po konzumácii strukovín, niektorých druhov zeleniny (brokolica, kaleráb, karfiol).
  • Problémové môžu byť aj pufované potraviny ako chrumky alebo niektoré druhy obilnín, ale aj rôzne našľahané krémy a zmrzliny. Medzi rizikové nápoje patria sýtené minerálky a bublinkové drinky, ale aj šumivé vitamíny a alkohol.
  • Okrem jedla môžu byť zastavené vetry spôsobené aj nevhodnými stravovacími návykmi. Rýchla konzumácia jedla, hltanie, rozprávanie alebo fajčenie sú absolútne nevhodné.
  • Pri ochoreniach tráviaceho traktu, hlavne pri žlčových kameňoch a problémoch so žlčníkom sa pacienti bežne stretávajú príznakmi ako nafukovanie a zastavené vetry.

Čo na zastavené vetry

Zastavené vetry sa vyskytujú u všetkých skupín, od bábätiek po väčšie detí, cez tehotné ženy až po starších ľudí. Liečba teda závisí vždy od toho, u koho sa vyskytujú a nie je univerzálna pre všetkých.

Čo môžete použiť na zastavené vetry?

Z byliniek môžete využiť napríklad: mätu piepornú, medovku, bazalku, majoránku, rascu, fenikel, púpavu, šalviu alebo kôpor

Zhrnutie

Zastavené vetry sa vyskytujú frekventovane u malých detí a tehotných žien. Postihnúť však môžu temer každého. Na liečbu sa používajú rôzne voľnopredajné lieky a výživové doplnky, napríklad s obsahom simetikónu.

Pri zastavených vetroch, hlavne u malých detí, sú efektívne aj cviky – jednoduché pokrčenie nôh smerom k bruchu a zabalenie sa do klbka. Táto pozícia napomáha odchodu plynov z tráviaceho traktu a zmierňuje nepríjemné príznaky spojené s nadúvaním.

Zistiť viac

Espumisan 50 kapsúl

  • pomáha pri zastavených vetroch, nafukovaní, plynatosti
  • obsahuje liečivo simetikón
  • môže sa užívať aj v tehotenstve a počas dojčenia

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×