Zápcha v tehotenstve – aké má príznaky a čo je dobré na zápchu v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Zápcha je veľmi častým problémom tehotných žien. Prispieva k tomu viacero faktorov – tehotenské hormóny spomaľujú trávenie, tehotné ženy sa menej pohybujú a niektoré sa vplyvom nevoľnosti a zvracania začnú horšie stravovať.

Zápcha v tehotenstve je nepríjemná, no riešiteľná. Prečítajte si viac o tom, čo použiť ako pomoc pri jej odstránení.

Príznaky zápchy v tehotenstve

K zápche môže dôjsť hneď ako sa zvýšia hladiny progesterónu – okolo 2. – 3. mesiaca. Zápcha v tehotenstve sa zvyčajne vplyvom rastu maternice zhoršuje s pribúdajúcimi mesiacmi tehotenstva, ale nie je to vždy pravidlo.

Príznaky zápchy v tehotenstve sú rovnaké ako pri iných formách. Tehotné ženy môžu mať problémy s vyprázdňovaním, stolica je tuhá, vyprázdňovanie je nepravidelné a bolestivé.

Má riziká?

Bolestivá a dlhodobá zápcha so sebou nesie riziko vzniku hemoroidov v oblasti konečníka. Preto s jej liečbou dlho nečakajte, aby neprešla do chronického štádia. Ak vás trápi zápcha v tehotenstve, nestrachujte sa. Vo väčšine prípadov vymizne po pôrode, no nie je dôvod sa počas celého tehotenstva trápiť.

Tehotné ženy užívajú viacero vitamínov a minerálov na podporu zdravia bábätka a udržanie zdravia samotnej ženy. Viacero z nich však môže mať ako vedľajší účinok zápchu. Skontrolujte si preto, či sa vo vašich doplnkoch nachádza železo a vápnik, ktoré môžu spôsobovať zápchu. 

Čo na zápchu v tehotenstve

Ak vás trápi zápcha v tehotenstve dodržiavajte tieto všeobecné rady:

V tehotenstve by ste sa mali vyhýbať väčšine voľnopredajným laxatívam. Ako liečba zápchy v tehotenstve sú vhodné glycerínové čípky. Tie sa po zavedení do konečníka roztopia a vytvoria na sliznici olejový filter, ktorý uľahčuje vyprázdňovanie. Použiť môžete aj Laceton, ktorý obsahuje laktulózu s preháňajúcim účinkom. Rovnako účinkuje aj LACTULOSA BIOMEDICA, laxatívum ktoré uľavuje od príznakov zápchy zmäkčovaním stolice.

Záver

Je pravdepodobné, že sa v tehotenstve stretnete s nejakou formou zápchy. Krátkodobá zápcha nie je nebezpečná, dlhodobá so sebou nesie riziká vzniku hemoroidov.

Zistili ste, čo na zápchu v tehotenstve:

Jednoduché riešenie zápchy je vyvážená životospráva, ktorá je v tehotenstve veľmi dôležitá. Prospešná je vláknina, veľa vody a nezabúdajte ani na adekvátny pohyb, ktorý zlepšuje peristaltiku.

Zistiť viac

Glycerínové čapíky 10 ks

  • laxatívum vo forme čapíkov
  • uľahčuje vyprázdňovanie tým, že zmäkčuje stolicu
  • liečba zápchy v tehotenstve, vhodné sú aj počas dojčenia a u detí od 10 rokov

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×