Zápal žíl (flebitída) aké sú príznaky, vhodné lieky, masť

Zdroj: 123rf.com

Zápal žíl (flebitída) je stav, pri ktorom dôjde k zapáleniu žily. Ak zápal vyvolá krvná zrazenina – trombus, hovoríme o tromboflebitíde. Zápal spôsobený trombom sa vyskytuje najčastejšie na nohách (napr. pod kolenom), no objaviť sa môže aj na ruke.

Nižšie sa dočítate, aké sú príznaky zápalu žíl na nohe ale aj aké lieky sú na zápal žíl dostupné.

Zápal žíl sa zväčša týka dolných končatín, no objaviť sa môže aj na ruke. Pozrime sa na príznaky, ktoré ho sprevádzajú:

Zápal žíl a jeho príznaky

Flebitída sa rozdeľuje do dvoch skupín:

  1. povrchová, kedy sú poškodené žily tesne po povrchom kože a
  2. hlboká žilová tromboflebitída, ktorá je nebezpečnejšia. Zápal sa vtedy nachádza vo veľkých žilách nôh.

Príznaky povrchového zápalu žíl (povrchová tromboflebitída)

Tento stav je charakterizovaný:

Príznaky sa zhoršujú pri polohe nohy smerom nadol. Najhoršie môžu byť ráno pri vstávaní. Zápal povrchových žíl sa môže objaviť aj u pacientov, ktorým bola zavedená kanyla.

Príznaky zápalu hlbokých žíl (hlboká trombofelbitída)

Hlboká žilová trombóza môže byť život ohrozujúci stav, v prípade že sa trombus uvoľní a putuje do pľúc – dochádza k pľúcnej embólii.

Príznaky pľúcnej embólie sú:

Ak sa u vás vyskytnú príznaky hlbokej žilovej trombózy alebo pľúcnej embólie, bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc. 

Lieky a masti na zápal žíl

Povrchový zápal žíl nie je závažný stav a väčšinou stačí lokálna liečba. Príznaky sa rýchlo zlepšujú. Rizikom je, že z povrchového zápalu žíl sa pri neliečených stavoch môže rozvinúť hlboká žilová trombóza. Preto ak vám žiadna masť ani lieky na zápal žíl nezabrali a váš stav nezlepšuje, prípadne sa zhoršuje, vyhľadajte lekára.

Na liečbu zápalu žíl sa používajú tieto prípravky:

Na liečbu bolesti prípadne teploty, ktorá sa môže objaviť pri zápaloch žil sa používajú analgetiká, najlepšie ibuprofen alebo podobné nesteroidné antiflogistiká, prípadne kyselina acetylsalicylová. Okrem tlmenia bolesti dokážu liečiť aj zápal.

Odporúča sa aj nosenie kompresných pančúch, ktoré napomáhajú prúdeniu krvi v nohách, zmierňujú bolesť a opuch. Ak máte zápal žíl, nie je vhodné, aby ste dlho ležali v posteli, pretože by došlo k zhoršeniu vašich symptómov.

V prípade hlbokej žilovej trombózy je pacient liečený v nemocnici, kde sú mu podávanie antikoagulačné lieky (napríklad warfarin). Antibiotická liečba je indikovaná v prípade bakteriálnej infekcie.

Záver

Povrchový zápal žíl nie je závažný stav, no vyžaduje si liečbu. Tak môžeme predísť komplikáciám, ako je hlboký zápal žíl na nohách.

Liečba povrchového zápalu žíl spočíva v tom, že budete používať masť a analgetiká. Hlboký zápal žíl je závažnejšie ochorenie, na ktoré potrebujete užívať lieky a ktoré vyžaduje zväčša aj pobyt v nemocnici. Neliečené totiž môže vyústiť do nebezpečnej pľúcnej embólie.

Trápia vás kŕčové žily? Prečítajte si, aké sú príčiny, lieky a prevencia kŕčových žíl.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×