Zápal vaječníkov (panvová zápalová choroba) – príznaky, diagnostika, liečba

Zdroj: 123rf.com

Zápal vaječníkov (niekedy zamieňaný aj s „panvová zápalová choroba“) je ochorenie ženského pohlavného ústrojenstva. Zvyčajne k nemu dochádza pri sexuálne prenosných ochoreniach, kedy prechádzajú baktérie z vagíny smerom k maternici, vaječníkom a vajcovodom.

Medzi bežné príznaky zápalu vaječníkov patrí: vaginálny výtok, teplota, krvácanie mimo cyklu a iné. Zistite o tomto ochorení viac v našom článku:

Zápal vaječníkov a panvová zápalová choroba

Tieto dva pojmy sú veľmi podobné.

Panvová zápalová choroba je zápalové ochorenie, ktoré môže postihovať všetky časti ženských vnútorných pohlavných orgánov a to je: maternica, vaječníky a vajcovody (adnexitída).

Zápal vaječníkov je teda jedna z foriem panvovej zápalovej choroby. Pri panvovej zápalovej chorobe však nemusia byť zapálené len vaječníky. Zápal môže prejsť až na oblasť brucha a pobrušnice.

Úloha vaječníkov

Vaječníkyženský pohlavný párový orgán. Majú významnú funkciu v reprodukčnom cykle. Nachádzajú sa po stranách maternice. V ich blízkosti sú vajíčkovody, do ktorých sa dostáva počas ovulácie vajíčko. Práve vo vaječníkoch sa tvoria ženské pohlavné bunky (vajíčka) ale aj hormóny estrogén a progesterón.

Zápal vaječníkov

Zápal vaječníkov má bakteriálny pôvod, zväčša sa jedná o baktérie, ktoré spôsobujú sexuálne prenosné ochorenia.

Zápal vaječníkov nie je vyvolaný chladom (napríklad sedením na studenom), no zvyšuje riziko ochorenia, pretože sa tým oslabuje imunitný systém ženy.

Medzi menej častú príčinu zápalu vaječníkov patrí dilatácia krčka maternice (napríklad pri pôrode, interrupcii) a následne prenesenie baktérií.

Príznaky zápalu vaječníkov

Medzi najčastejšie príznaky ochorenia patria:

Medzi nešpecifické príznaky patrí teplota, nevoľnosť a vracanie.

Ak sa u vás vyskytnú prejavy zápalu vaječníkov, návštevu gynekológa neodkladajte. Neliečený zápal vaječníkov môže spôsobiť poruchy plodnosti v budúcnosti.
Zdroj: 123rf.com

Diagnostika zápalu vaječníkov

Pri diagnostike sa používa viacero metód. Základná diagnostika je kultivácia z vagíny a krčka maternice. Pri vyšetrení vám lekár tenkou tyčinkou odoberie kúsok vaginálneho sekrétu, v ktorom sa zistí prítomnosť konkrétnej baktérie.

Medzi ďalšie špecifickejšie vyšetrenia, ktoré sa však nerobia rutinne patrí:

Liečba zápalu vaječníkov

Domáca liečba zápalu vaječníkov neexistuje… Ochorenie je nevyhnutné liečiť antibiotikami!

Prečo?

Pretože riziká neliečenej infekcie sú vysoké – spájajú sa dokonca s poruchami plodnosti. V niektorých prípadoch sa urobí test rezistencie na baktérie, aby sa nasadilo čo najefektívnejšie liečivo. Antibiotiká vždy doužívajte celé, dodržujte časové rozmedzia medzi jednotlivými dávkami a v liečbe neprestávajte, ak sa začnete cítiť lepšie.

Na tlmenie bolesti sa používajú bežné voľnopredajné lieky ako Ibalgin a Paralen. Pacientkam sa odporúča kľudový režim na lôžku a dostatočný pitný režim.

Ak sa jedná o sexuálne prenosnú chorobu, je veľmi dôležité, aby sa preliečil aj partner. Až do úplného vyliečenia (negatívne kultivácie u obidvoch partnerov) sa odporúča sexuálna abstinencia.

Zhrnutie

Ak chcete predchádzať bakteriálnemu ochoreniu zápal vaječníkov, najúčinnejšia forma prevencie je monogamia. Vhodná je aj bariérová antikoncepcia (kondóm), ktorá zníži riziko prenosu ochorenia.

Ak sa u vás vyskytnú prejavy zápalu vaječníkov, alebo iná, neidentifikovateľná bolesť v spodnej časti brucha, vaginálny výtok so sfarbením a zápachom, poruchy menštruačného cyklu alebo teplota, bezodkladne navštívte gynekológa. Liečba zápalu vaječníkov nie je komplikovaná, neliečený zápal však so sebou prináša viacero závažných rizík, napríklad poruchy plodnosti. Domáca liečba zápalu vaječníkov sa vyslovene neodporúča.

Zápal močových ciest je ochorenie veľmi časté u žien. Takmer každá žena sa s nim aspoň raz za život musí vysporiadať. Prečítajte si: Aké má cystitída príznaky a ako sa lieči?

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×