Zápal prsníka (mastitída) – príznaky, liečba, prečo k nemu dochádza aj mimo dojčenia?

Zdroj: 123rf.com

Zápal prsníka (mastitída) je stav, ktorý sa týka zväčša kojacich matiek. Vyskytnúť sa však môže aj mimo obdobia dojčenia, dokonca sa s ním stretávajú aj malé deti (vrátane chlapcov).

Prečítajte si, aké má zápal prsníka príznaky a o domácej, ale aj o odbornej liečbe ochorenia:

Čo je to zápal prsníka (mastitída)?

Zápal prsného tkaniva, ktorý je vyvolaný bakteriálnou infekciou, sa nazýva mastitída. Zápal prsníka je častý pri kojení. Ak sa pri kojení mliečne kanáliky úplne nevyprázdnia, dochádza k ich upchatiu, čo môže vyústiť až do zápalu. Upchaté mliečne kanáliky sa však nerovnajú mastitíde. Sú len rizikovým faktorom pre jej vznik.

Iná príčina zápalu prsníka pri kojení je vstup baktérii do tkaniva. Baktérie sa môžu nachádzať buď na pokožke prsníka ženy alebo v ústach dieťaťa. Najčastejšie sa baktérie dostávajú do prsníka cez bolestivé ragády v oblasti bradavky a dvorca.

Zápal prsníka mimo dojčenia

Zápal prsník sa však môže vyskytnúť aj mimo dojčenia, napríklad v menopauze. Z oblasti bradaviek aj mimo dojčenia vyteká bezfarebná tekutina, ktorá zvyčajne nie je viditeľná, lebo ju vsaje bielizeň. Ak sa však žľazy upchajú, tekutina neodteká a hrozí riziko bakteriálne infekcie.

Iné príčiny zápalu prsníka sú napríklad kvasinky, parazity alebo úraz. Zriedkavé ochorenia, ktoré môžu vyústiť do zápalu prsníka sú tuberkulóza, syfilis a sarkoidóza.

Príznaky zápalu prsníka

Liečba zápalu prsníka

Príznaky mastitídy, ktoré trvajú dlhšie ako 24 hodín alebo sa rýchlo zhoršujú sa liečia antibiotikami. Antibiotickú liečbu neprerušujte, keď sa začnete cítiť lepšie. Matkám, ktoré koja sa odporúča pokračovať v kojení, ak lekár neurčí inak. Okrem antibiotík vám lekár môže odporučiť aj lieky proti bolesti, napríklad Ibalgin alebo Paralen.

Domáca liečba zápalu prsníka

  • Ak si nájdete hrčku, ktorá je spôsobená zápalom prsníka, snažte sa ju čo najskôr rozmasírovať. Prsník môžete masírovať aj počas kojenia. Mliečny kanálik sa takto stimuluje a počas kojenia sa vyprázdni.
  • Na prsia si môžete prikladať teplé obklady, ktoré urýchlia odtok mlieka. Vhodné je aj dlhšie sprchovanie prípadne teplá vaňa.
  • Po kojení alebo odsatí mlieka môžete naopak vyskúšať chladivé zábaly. Skúste, čo vám je príjemné a to praktizujte.
  • Niektoré ženy pri mastitíde prestanú kojiť, čo je veľká chyba. Snažte sa naopak kojiť čo najviac, aby mlieko rýchlo odtekalo z mliečnych kanálov a nehromadilo sa.
  • Na bradavky môžete používať ošetrujúce maste. Veľmi kvalitný je napríklad Multi-Mam Balm. Jedná sa o prírodný krém z lanolínu, ktorý sa používa pri popraskaných, zapálených a boľavých bradavkách. Jeho výhodou je to, že ho pred kojením nemusíte zmývať.
  • Na zápal prsníka sa v ľudovom liečiteľstve používa aj kapustný list. Táto technika by však mala byť používaná v kombinácii aj s inou liečbou.

Zhrnutie

Mastitída je bolestivý zápal prsníka, ktorý je najfrekventovanejší u kojacich žien. Vo väčšine prípadov je infekcia spôsobená zlatým stafylokokom (Staphylococcus aureus). Liečba spočíva v perorálnych antibiotikách, liekoch tlmiacich bolesť a režimových opatreniach. Ženy s mastitídou nemusia prestať kojiť, naopak, rýchlejšie odtekanie mlieka uľavuje od nepríjemných príznakov.

Ak máte akékoľvek nejasnosti ohľadom dojčenia, kontaktuje laktačnú poradkyňu (napríklad na mamila.sk), ktorá vám odborne poradí.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×