Zápal maternice a zápal krčka maternice – príčiny, príznaky, liečba

Zdroj: 123rf.com

Ženské pohlavné orgány prechádzajú rôznymi zmenami. Medzi najvýraznejšie radíme pôrod ale aj potrat, tiež prirodzené hormonálne zmeny ako menštruácia alebo menopauza. K infekcii maternice môže dôjsť vo všetkých jej troch vrstvách: krčok, telo a dno.

Viete, aké má zápal krčka maternice príznaky?

Po akých situáciách a zákrokoch sa môže objaviť?

Zápal maternice, krčka maternice a jeho príčiny

Ochorenie s odborným názvom endometritída (odlišné od endometriózy) je stav, kedy dochádza k zapáleniu sliznice maternice.

Pri bežnom stave je krčok maternice uzatvorený a chráni ju tak pred vstupom patogénov. V niektorých situáciách sa však krčok prirodzene (pôrod) alebo umelo (interupcia) otvára (dilatuje). Tým sa môže urýchliť prenos baktérií smerom do vnútra maternice. Zápal maternice môže byť vyvolaný baktériami, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo vagíne, ale aj patogénnymi baktériami.

Najčastejšie príčiny pre zápal maternice

Medzi najčastejšie vyvolávajúce faktory patrí:

Menej častý je prenos krvou. Ak sa v inej časti tela nachádza zápal, krvou sa môžu patogény preniesť až do maternice, kde spôsobia endometritídu.

Príznaky

Medzi príznaky zápalu maternice a zápalu krčka maternice patria:

Chronická endometritída je dlhodobý zápal steny maternice. Väčšina žien s chronickou endometritídou nemá žiadne alebo len veľmi mierne príznaky. Je to preto, že koncentrácia baktérií je nižšia ako pri akútnej forme. Chronický zápal maternice môže viesť k poruche plodnosti.

Liečba

Keďže sa jedná o bakteriálnu infekciu, v liečbe zápalu maternice sa využívajú hlavne antibiotiká. Vo väčšine prípadov zápalu maternice a krčka maternice postačia perorálne antibiotiká (užívane ústami). V závažnejších prípadoch sa používajú intravenózne antibiotiká a pacientka je hospitalizovaná.

Pri užívaní antibiotík sa odporúča preventívne užívať aj probiotiká. Vyhnete sa tak vedľajším účinkom, ktoré súvisia s tráviacim traktom, napríklad hnačke alebo bolesti brucha. Dostupné sú aj vaginálne probiotiká, ktoré však pri zápale maternice a zápale krčka maternice nepoužívajte, aby nedošlo k zhoršeniu ochorenia a preneseniu infekcie.

V prípade, že v okolí maternice alebo krčka maternice sa nachádzajú nejaké zapálené ložiská alebo ostala maternica nedočistená po interupcii alebo pôrode, lekár môže zvoliť chirurgické odstránenie abscesu.

Zhrnutie

Prognóza zápalu maternice je veľmi dobrá, liečba antibiotikami rýchlo zlepšuje stav pacientky. Medzi bežné prejavy zápalu krčka maternice patria bolesti, zvýšená teplota, výtok a krvácanie mimo cyklu. Tieto príznaky sa môžu objaviť aj pri iných gynekologických ochoreniach, preto pri týchto príznakoch vždy vyhľadajte lekára.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×