Vysoký tlak krvi (hypertenzia) – príznaky, lieky, ako znížiť krvný tlak

Zdroj: 123rf.com

Vysoký tlak (alebo inak aj hypertenzia) sa radí medzi jedno z najčastejších ochorení dnešnej populácie. Ochorenie je nebezpečné tým, že nie je bolestivé a nespôsobuje takmer žiadne príznaky. K diagnostike hypertenzie preto často dochádza až v neskorších fázach.

Poznáte hodnoty vysokého a ideálneho tlaku krvi? Aké lieky sa používajú na vysoký tlak krvi? A ako znížiť krvný tlak?

To a mnohé iné zaujímavé informácie nájdete v dnešnom článku.

Vysoký tlak – problém súčasného človeka

Hypertenzia je stav, pri ktorom dochádza k permanentne zvýšenému tlaku nad fyziologické hodnoty (určené pre daný vek). Jediný spôsob, ako zistiť, či máte vysoký krvný tlak, je pravidelná kontrola tlakomerom. Dôležitá je hlavne u starších ľudí a u osôb, ktoré majú kardiovaskulárne ochorenia v rodine.

Hodnoty zdravého a vysokého tlaku krvi (podľa veku)

Vek Zdravý tlak krvi Hypertenzia
Deti 0 – 6 80/40 mmHg 90/60 mmHg
Deti 7 – 11 100/60 120/80
Deti 12 – 17 115/70 130/80
Dospelí 18 – 45 120-125/75-80 135/90
Dospelí 46 – 65 135-140/85 140/90 -160/95
Dospelí nad 65 150/85 160/90

*tabuľka obsahuje hodnoty tlaku v mmHg

Príznaky vysokého tlaku

U väčšiny ľudí sa hypertenzia prejaví symptómami až vtedy, keď je v pokročilom štádiu.

Jednotlivé fázy hypertenzie

Hypertenziu môžeme rozdeliť do dvoch fáz:

Prehypertenzia môže byť obdobie, kedy hodnoty tlaku ešte nie sú zvýšené natoľko, aby sa dalo hovoriť o hypertenzii, no zvýšenie tlaku je prítomné. Systolický tlak je v rozmedziach od 120 – 129 mmHg, diastolický je viac ako 80 mmHg.

Príznaky hypertenzie

Zriedkavé príznaky, ktoré sa môžu objaviť v ktorejkoľvek fáze sú nasledovné:

Vysoký tlak v tehotenstve

Počas tehotenských poradní vám lekár bude pravidelne kontrolovať tlak. U niektorých žien môže byť tlak krvi v tehotenstve kolísavý. Avšak vysoký tlak krvi je spojený s väčšími rizikami ako nízky tlak.

Spôsobený môže byť napríklad nadmernou záťažou, ktorá je na organizmus v období tehotenstva vyvíjaná, čo srdce kompenzuje rýchlejším pumpovaním krvi. Objem krvi sa v období tehotenstva zvyšuje a ak cievy nestíhajú reagovať dostatočne pružne a nerozšíria sa dostatočne, dochádza k zvýšeniu tlaku.

Vysoký tlak krvi v tehotenstve so sebou nesie viaceré riziká. Menej závažné je napríklad zadržiavanie vody, medzi závažnejšie radíme nedostatočné vyživovanie plodu, preeklampsiu a eklampsiu. Preeklampsia sa vyskytuje u každej piatej tehotnej ženy a je dôležité poznať jej príznaky, pretože môže ohroziť matku aj dieťa.

Čo na vysoký tlak?

Liečba hypertenzie je založená hlavne na farmakologickej liečbe. Antihypertenzívna terapia je prakticky celoživotná. Pacient v žiadnom prípade nesmie svojvoľne vysádzať lieky, ak sa krátkodobo cíti lepšie.

Lieky na vysoký tlak

Lieky, ktoré nám pomáhajú znižovať tlak zaraďujeme podľa ich mechanizmu účinku (to, ako pôsobia v organizme) na nasledujúce skupiny.

Lieky na vysoký krvný tlak:

Ako znížiť krvný tlak (režimové opatrenia)

V liečbe vysokého tlaku krvi je dôležitá aj zdravá životospráva, ktorá vie ovplyvniť hladiny tlaku krvi, ale aj kardiovaskulárne zdravie.

Zníženie tlaku môžete docieliť napríklad:

  • Znížením hmotnosti – vyššia hmotnosť až nadváha zvyšuje riziká pre zvýšený tlak krvi. Dôležitý je aj obvod pásu – u žien by mal byť do 89 cm a u mužov do 102 cm.
  • Pravidelne cvičte – fyzická aktivita môže znížiť tlak krvi až o 5 – 8 mmHg. Harmonogram cvičenia však dodržujte, pretože po prerušení športovania dôjde k opätovnému zvýšeniu tlaku.
  • Stravujte sa zdravo – všeobecná rada, ktorá sa odporúča pri každom ochorení. Strava by mala byť bohatá na zeleninu, ovocie, zdravé tuky (ako olivový olej), orechy, semienka a chudé mäso (vrátane rýb). Pri vysokom tlaku je vhodný minerál draslík, ktorý je obsiahnutý napríklad v zemiakoch, sušených marhuliach, lososovi, avokáde, banánoch, kiwi a niektorých minerálkach.
  • Jednou z možností, ako znížiť krvný tlak je obmedziť príjem sodíka. Už pri miernom znížení dochádza ku poklesu tlaku o 5 – 6 mmHg. Ideálne je prijímať okolo 1500 mg sodíka denne. Pozor si dávajte hlavne na polotovary a fast foody, ktoré sú bohaté na skrytú soľ.
  • Vyhýbať by ste sa mali aj alkoholu. Nielenže dokáže zvyšovať tlak, negatívne ovplyvňuje aj účinok niektorých liekov používaných na vysoký tlak.

Zníženie tlaku magnéziom

Je možné zníženie tlaku magnéziom?

Viaceré vedecké štúdie skúmali tento minerál a jeho vplyv na vysoký tlak. V súčasnosti zatiaľ nevieme jednoznačne určiť, či je magnézium efektívne pri znižovaní tlaku.

Prvá pomoc pri vysokom krvnom tlaku

Zhrnutie

Vysoký krvný tlak je ochorením, ktoré sa v dnešnej dobe vyskytuje u veľkej skupiny ľudí. Nie je zriedkavé, že sa objaví aj v nižších vekových skupinách.

Jedinou prevenciou vzniku hypertenzie je zdravá životospráva a pravidelné cvičenie. Vysoký tlak krvi nie je špecifický svojimi prejavmi – nebolí. Pacienti preto často ani nevedia, že trpia hypertenziou. Preto nepodceňujte preventívne zdravotné prehliadky, na ktorých vám lekár skontroluje tlak. Rizikovým skupinám sa odporúča aj domáce meranie tlaku.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×