Vaginálna mykóza (príznaky, diéta, prevencia a príčiny)

Zdroj: 123rf.com

Vaginálna mykóza je zápalové ochorenie, pri ktorom pozorujeme prítomnosť kvasinky v pošve. Je druhou najčastejšou kandidovou infekciou – vyskytuje sa až u 20 % žien v plodnom veku.

Zistite všetko o vaginálnej mykóze – aké sú jej príčiny, príznaky, ako sa jej môžete úspešne vyhnúť + tipy na diétne opatrenia.

Až v 80 % prípadov je mykóza zapríčinená mikroskopickou hubou Candida albicans.

Candida žije prirodzene v niektorých častiach nášho tela (vrátane vagíny). Keď sa vyskytuje v malom množstve, zvyčajne nespôsobuje žiadnu škodu.

Avšak, Candide sa darí v teplom, vlhkom prostredí bez prístupu vzduchu. Za takýchto podmienok sa môže premnožiť, čo následne spôsobí vaginálnu infekciu.

Rizikovým faktorom pre rast kvasinky v pošve je zmena hladiny hormónov. Ku výrazným zmenám dochádza napríklad:

Príčiny

Mykóza v pošve sa vyvinie vtedy, keď v nej dôjde ku zníženiu acidity. Pošva totiž prirodzene obsahuje vyváženú zmes kvasiniek a baktérií. Baktérie rodu Lactobacillus produkujú kyselinu mliečnu, ktorá zabraňuje prerastaniu kvasiniek. Táto rovnováha môže byť narušená a viesť ku kvasinkovej infekcii.

Pošva je chránená mliečnymi baktériami, pre ktoré je vyššie pH nepriaznivé. Aj to je dôvod, prečo ženy opakovane trápi vaginálna mykóza počas menštruácie. Estrogény totiž zvyšujú náchylnosť pošvovej sliznice na uhniezdenie kvasinky.

Príznaky

Mykóza v pošve má u žien typické, veľmi nepríjemné príznaky:

Zistiť viac
Kandida test pre ženy
  • pohodlný domáci test na samodiagnostiku mykózy u žien
  • hlavne pre ženy, ktoré trápi opakovaná vaginálna mykóza
  • odoberiete vzorku z vaginálnej sliznice, tá je následne analyzovaná v testovacom zariadení (na prítomnosti špecifických Kandida antigénov)

Liečba

Dobrou správou je, že existuje veľa prírodných liečiv mykózy. Najdôležitejším prvkom pri úspešnej liečbe je zmena životosprávy.

Dôležité je vyhnúť sa:

  1. Noseniu spodného prádla zo syntetických materiálov. Zvoľte radšej bavlnené a hodvábne spodné prádlo, pretože tieto absorbujú prebytočnú vlhkosť. Naopak syntetické vlákna udržiavajú vlhkosť a podporujú rast kvasiniek.
    • Ak sa však venujete fyzickej aktivite, je počas cvičenia lepšie nosiť látky ako nylon, či spandex (elastan/lycra) – odvádzajú vlhkosť, rýchlo schnú a umožňujú prúdenie vzduchu. Bavlnené spodné prádlo je vhodnejšie na bežné nosenie (v prípade cvičenia je nežiaduca jeho schopnosť absorbovať vlhkosť, pretože tým pádom prádlo aj pomalšie schne). Textíliám, ktorým by ste sa ale v každom prípade mali vyhnúť sú satén a polyester, ktoré zachytávajú vlhkosť priamo na pokožke.
  2. Nezostávajte dlho v mokrých plavkách a inom mokrom oblečení (napríklad keď docvičíte v posilňovni). Čo najskôr sa prezlečte do suchého oblečenia.
  3. Nepoužívajte parfumované mydlá na intímnu hygienu. Parfumy môžu dráždiť citlivú oblasť v okolí pošvy a môžu zvýšiť riziko vzniku infekcie. Na intímnu hygienu slúžia špeciálne mydlá.
  4. Vyhnite sa taktiež používaniu vonných hygienických vložiek a tampónov. Tiež farebnému, voňavému alebo potlačenému toaletnému papieru – tieto látky môžu byť pre vás dráždivé. Skúste aspoň na krátku dobu vymeniť používanie tampónov za vložky.
  5. Skúste prestať fajčiť. Zlepší sa tým imunita vašich slizníc a organizmus bude mať lepšiu výbavu na boj proti infekcii.
Zistiť viac
ELLEN – probiotické tampóny
  • vhodné najmä u žien, ktoré trápia opakované vaginálne infekcie a infekcie močových ciest
  • obsahujú prospešné Lactobacilly v počte 800 miliónov životaschopných baktérií (kmene: Lactobacillus fermentum LN 99, Lactobacillus gasseri LN 40, Lactobacillus rhamnosus LN 113)
  • tieto Laktobacily sa prirodzene vyskytujú v pošve
  • vyvážené zloženie vaginálnej mikrobioty chráni pred vaginálnymi infekciami

Diéta

Diéta s nízkym obsahom cukru je nevyhnutnou súčasťou liečby.

Najdôležitejšie je odstrániť z jedálnička potraviny, ktoré vyživujú kandidu. Medzi potraviny, ktoré vám najviac škodia patria: cukor, biela múka, droždie a alkohol. Predpokladá sa, že tieto jedlá podporujú nadmerný rast kvasinky.

Vyhýbanie sa cukru je kľúčové pre boj s kandidou. Kvasinka totiž potrebuje cukor na vybudovanie svojich bunkových stien, rozširovanie svojich kolónií a prechod na virulentnejšiu hubovú formu.

Vyhnite sa aj ovociu s vysokým obsahom cukru. Medzi ne patria napríklad banány, hrozno, mango, či sušené ovocie. Pokiaľ ide o zeleninu, je vhodné vyhýbať sa zelenine s vyšším obsahom škrobu: zemiaky a sladké zemiaky, mrkva, cvikla, hrášok a paštrnák.

Zakázané jedlá

  • Cukor a jeho alternatívy – sladké potraviny živia kvasinky, takže by ste sa im mali vyhnúť za každú cenu. To znamená žiaden cukor, med, agáve, melasa, javorový sirup,  sladkosti a sladké nápoje.
  • Ovocie a ovocné džúsy – Aj keď je ovocie vo všeobecnosti zdravé, má vysoký obsah cukru a môže spôsobiť premnoženie kvasinky.
  • Alkohol – väčšina druhov alkoholu obsahuje kvasinky.
  • Obilniny sa rozkladajú na cukor a môžu kŕmiť kvasinky a ostatné zlé baktérie. Vyhnite sa výrobkom z bielej múky, chlebu a inému pečivu.
  • Ocot – mali by ste sa vyhnúť všetkým druhom octu, s výnimkou jablčného octu, ktorý ako jediný môže byť prospešný.
  • Arašidy sú často nositeľom plesní, čo len podporuje rast kvasinky.
  • Mliečne výrobky – pokiaľ nie sú fermentované, ideálne je vyhnúť sa mliečnym výrobkom, prinajmenšom v počiatočných štádiách diéty (mlieko obsahuje laktózu a laktóza je cukor).
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Neznášanlivosť potravín:

Niektoré kvasinkové infekcie sú spôsobené potravinovými alergiami. Pokúste sa vyhnúť jedlám, ktoré vám spôsobujú negatívne reakcie (akéhokoľvek druhu). Ak si myslíte, že máte potravinovú alergiu alebo precitlivenosť, skúste eliminovať túto potravinu.

Povolené jedlá

Váš jedálniček by mal prevažne pozostávať zo zeleniny, vysokokvalitných bielkovinových výrobkov a bezlepkových potravín, ako hnedá ryža, proso, quinoa…

Ďalej sú vhodné tieto potraviny:

  • Kokosový olej má antimikrobiálne vlastnosti. Obsahuje kombináciu kyseliny laurovej a kyseliny kaprylovej, ktoré hubia škodlivé kvasinky [1].
  • Stévia je ideálnou voľbou pre tých, ktorých trápi opakovaná infekcia. Stévia má antifungálne, protizápalové a antibiotické účinky.
  • Cesnak – obsahuje veľké množstvo zlúčenín skladajúcich sa zo síry. Tieto majú mimoriadne silné, širokospektrálne antifungálne vlastnosti. Surový cesnak je veľkým prínosom pre boj proti mykóze [2].
  • Ľanové a chia semienka – v oboch druhoch semienok sa nachádzajú polyfenoly, ktoré podporujú rast probiotík v čreve. Môžu tiež pomôcť odstrániť kvasinky a kandidy v tele [3].
  • Kurkuma a škorica – kurkuma obsahuje aktívnu zložku nazývanú kurkumín, ktorá inhibuje rast Candidy Albicans (rovnako ako mnoho iných druhov húb) [4]. Škorica dokáže liečiť infekciu kandidou v ústach.
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Vhodné doplnky výživy

Prečítajte si viac informácií o liečbe vaginálnej mykózy tu. Zistíte, aké sú najlepšie lieky bez predpisu a aká je odporúčaná liečba.

Zvýšené riziko nákazy

Medzi rizikové faktory vaginálnych mykóz patria:

Vaginálna mykóza v tehotenstve

Kvasinky v tehotenstve nie sú ničím neobvyklým. Ako sme už spomínali, mykóza u žien môže byť zapríčinená zmenami hladín hormónov. V tehotenstve je najvyššia náchylnosť na vznik kvasinkovej infekcie v 3. trimestri. Zvýšená hladina hormónov spôsobuje zvýšenú hladinu glykogénu v pošve, čím vzniká vhodné prostredie pre množenie kvasinky (zdroj: alphamedical).

Je mykóza v tehotenstve nebezpečná?

Kvasinková infekcia v tehotenstve nie je nič príjemné, ale pokiaľ je liečená neublíži vám, ani vášmu dieťatku. Dá sa bezpečne a relatívne rýchlo liečiť, zvyčajne krémom (topicky). Neliečená mykóza môže ohroziť plod napr. predčasným odtokom plodovej vody, alebo prenosom infekcie na dieťa po pôrode.

Liečba mykózy v tehotenstve

Keď sa objavia príznaky kvasinkovej infekcie u žien v tehotenstve, mali by ste navštíviť lekára. Lekár môže odporučiť lieky a postupy, ktoré sú v bezpečné v tehotenstve. Perorálne antifungálne lieky sa v niektorých prípadoch počas tehotenstva neodporúčajú užívať.

Kedy je nutné navštíviť lekára

Vaginálnu mykózu prekoná aspoň raz v živote až 3 zo 4 žien. Napriek tomu, že je toto ochorenie také bežné, niekedy vie spôsobiť závažnejšie nepríjemnosti.

Určite neodkladajte návštevu lekára v týchto prípadoch:

Ak sa vám vaginálna mykóza a iné mykotické ochorenia často vracajú, pozhovárajte sa so svojim lekárom. V niektorých prípadoch sa totiž môže jednať o závažnejšie príčiny, ako napr. cukrovka, poruchy imunity a iné.

Zhrnutie

Pri vaginálnych mykózach je vhodné používať prípravky s kyslým pH, pretože:

Podrobná liečba vaginálnej mykózy je spísaná tu. Zistíte, aké sú najlepšie lieky bez predpisu a aká je doktormi odporúčaná liečba.
Zdroje:
  • mayoclinic – Kvasinková infekcia (vaginálna)
  • everydayhealth – Typy vaginálnych infekcií
  • draxe – Candida diéta: Potraviny a doplnky, ktoré môžete jesť (poprípade nejesť) na liečbu Candidy
  • [1] – Kyselina kaprylová pri účinnej liečbe nerentabilných zdravotných problémov častého močenia, inkontinencie, chronickej infekcie horných dýchacích ciest, infekcie zubov koreňa, ALS atď.
  • [2] – Účinky cesnakového extraktu u diabetických potkanov infikovaných Candida albicans.
  • [3] – Inhibičný účinok polyfenolov na ľudskú črevnú mikroflóru.
  • [4] – Kurkumín ako sľubný antifungálny prostriedok
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×