Vaginálna mykóza – liečba a lieky bez predpisu

Zdroj: 123rf.com

Liečba mykózy už nemusí byť postrachom. Dnes sú dostupné mnohé voľnopredajné lieky.

Aj vám sa kandidóza často vracia?

Potom je tento článok pre vás…

Pozrieme sa na liečbu vaginálnej mykózy, dostupné lieky bez predpisu + aká je liečba bylinkami a doplnkami výživy.

Kvasinková infekcia je veľmi častým druhom mykózy, obzvlášť u žien.

Mykóza sa dá liečiť viacerými spôsobmi.

Keďže poznáme mnohé voľnopredajné lieky na mykózu v rôznych liekových formách, rozhodli sme sa ich prehľadne spísať. Ukážeme si, ktoré sú vhodné a kedy ich použiť.

Na čo ale netreba zabúdať?

Pri kvasinkovej infekcii sú veľmi dôležité vaše hygienické návyky a aj to, ako sa stravujete (je nutné obmedziť príjem cukru a výrobkov z bielej múky).

Lieky bez predpisu a intímne prípravky

Voľnopredajné lieky sú dostupné:

  1. vo forme tabliet, kapsúl, roztokov (určených na vaginálnu aplikáciu)
  2. alebo vo forme krémov a mastí (určených na vonkajšiu aplikáciu)

Vaginálna mykóza a jej liečba môže byť u každej ženy rôzna. Liečba sa líši podľa toho o aký typ mykózy sa jedná.

Poznáme 2 typy vaginálnych mykóz:

Liečba akútnej vaginálnej mykózy (voľnopredajné lieky)

  1. Používajú sa prípravky intímnej hygieny, ktoré obsahujú:
    • kyselinu mliečnu (gél LactoFeel, intímne mydlo – bez parfumov, obsahuje kyselinu mliečnu + bakteriálny lyzát + kyselinu hyalurónovú + panthenol + alantoin. Má upokojujúce účinky.
    • čajovníkový olej (tea tree oil) – pomáha udržiavať prirodzené zloženie mikrobioty a vlhkosti v pošve. Tiež má upokojujúce účinky.
    • probiotiká: Floragyn čapíky – zachovávajú v pošve kyslé pH, obsahujú 6 rôznych kmeňov laktobacilov (L. bulgaricus, L. biphilus, L. acidophilus, L. thermophilus, L. casei, L. plantarum), kyselinu mliečnu, extrakt z morských rias (Laminaria Ochroleuca), olej z obilných klíčkov;GYNOLACT – vaginálna tableta pre udržanie a obnovu zdravej bakteriálnej flóry v pošve, obsahuje 2 miliardy baktérií mliečneho kvasenia (L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus).ELLEN – probiotické tampóny, používajú sa ako bežné tampóny. Obsahujú Lactobacily v počte 800 miliónov životaschopných baktérií (Lactobacillus fermentum LN 99, Lactobacillus gasseri LN 40, Lactobacillus rhamnosus LN 113).
  2. Lokálne antiseptiká a dezinficienciá s antimykotickým účinkom: benzydamín - ROSALGIN Easy – liek na výplach pošvy pri zápalových ochoreniach ženských pohlavných orgánov. Tento liek poslúži proti bolesti, zápalu a opuchom + má antimikrobiálny účinok. Lieči bakteriálne a kvasinkové zápaly pošvy, avšak nepostará sa o obnovu prirodzenej mikrobioty v pošve. Preto je vhodné po výplachu užívať probiotiká orálne, alebo prípravky obsahujúce probiotiká určené na aplikáciu do pošvy (napríklad tie, spomínané v predchádzajúcom bode).
  3. Azolové antimykotiká – sú účinné na 85 – 90 %. Avšak treba pri nich dodržať správne dávkovanie! Poznáme rôzne liekové formy: krém, masť, vaginálne čapíky a globule. U niektorých stačí 1 – 3 dni na dosiahnutie účinnosti.
    – klotrimazol – voľnopredajné lieky na mykózu: Candibene vaginálne tablety; Canesten vaginálne tablety – širokospektrálne antimykotikum na liečbu gynekologických zápalov pošvy, dávkovanie: zaviesť raz denne (večer) počas 6 po sebe idúcich dní; Canesten krém – liek na zápal vonkajších rodidiel u žien, dávkovanie: aplikujte 2 – 3x denne v tenkej vrste na vonkajšie genitálie (aspoň 1 – 2 týždne, pričom s liečbou pokračujte podľa inštrukcií aj po vymiznutí príznakov)
    – väčšinou na predpis: mikonazol, ekonazol, butokonazol, fentikonazol, ciklopiroxolamín, oxikonazol (Myfungar krém) – nystatín (Fungicidin) – väčšinou menej účinný
Veľmi prospešné (obzvlášť pri opakovaných vaginálnych mykózach) sú aj enzýmy Wobenzym. Ich účinkom dochádza ku posilneniu obranyschopnosti organizmu a zabráneniu opakovania kvasinkovej infekcie.

Vhodné doplnky výživy

Ak budete užívať len doplnky výživy, z mykózy sa pravdepodobne nevyliečite. Avšak možno zistíte, že niektoré doplnky výživy vám môžu pomôcť ako jej prevencia:

Liečba bylinkami

Liečbu bylinkami využívajte skôr ako prevenciu. Ak vás trápi akútna mykóza, lepšie je zakročiť ráznejšie. Lieky môžu byť v boji proti kvasinkám účinnejšie.

Lieky na predpis

V niektorých prípadoch liečba bylinkami a liekmi bez predpisu nestačí. Pri závažnejších formách je nutná návšteva lekára, ktorý vám poradí, ako postupovať.

Opakovaná kvasinková infekcia v pošve

Pri opakovaných mykózach je niekedy nevyhnutná systémová liečba perorálnymi prípravkami.

Pri recidívujúcej vulvovaginálnej kandidóze je väčšinou nevyhnutné dlhodobé preventívne podávanie týchto antimykotík (lieky na liečbu hubových infekcií):
– vorikonazol
– flukonazol – udržiavacia fáza 1x týždenne alebo 1x mesačne počas 3 – 6 mesiacov
– itrakonazol – v prípade kvasinkovej infekcie Candidami typu nonalbicans

Váš lekár vám predpíše liečbu v závislosti od vášho zdravotného stavu.

Liečba zmiešaných vaginálnych infekcií (Candida + Trichomonas)

Používajú sa kombinácie liečiv:

Candida albicans je najbežnejším druhom spôsobujúcim kvasinkové infekcie (inak nazývané aj kandidózy). Niekedy sú však na vine aj iné druhy kvasiniek. Bežná liečba zvyčajne vylieči infekciu Candidou, avšak ak sú kvasinkové infekcie spôsobené inými typmi kandíd, môžu byť ťažšie liečiteľné a vyžadujú agresívnejšie formy terapie.

Čo pomáha na mykózu v tehotenstve?

Počas tehotenstva si vaše telo prechádza zmenami hladín hormónov. Preto je v tomto období organizmus náchylnejší na vznik kvasinkovej infekcie.

Odporúčame nesnažiť sa mykózu počas tehotenstva liečiť liekmi bez predpisu alebo bylinkami, pretože voľnopredajné lieky na mykózu sa pri niektorých stavoch v tehotenstve neodporúčajú užívať. Radšej navštívte lekára, ktorý vám odporučí bezpečný postup liečby. Konzultácia s lekárom je nutná najmä vtedy, ak ste v prvom trimestri.

Voľnopredajné lieky na mykózu u tehotných

Ak ste tehotná, lekár vám pravdepodobne odporučí liek s vonkajšou aplikáciou. Ak vám odporučí tablety, je nutné ich zavádzať bez použitia aplikátora.

Nezabudnite preliečiť aj partnera. Zabránite tak návratu infekcie.

Zoznam liekov na kandidózu, ktoré sú zväčša bezpečné aj v tehotenstve:

  1. Canesten krém + vaginálne tablety (klotrimazol) – bezpečný pre tehotné a dojčiace ženy, počas 1. trimestra je nutná konzultácia s lekárom
  2. FUNGICIDIN masť (nystatín) – liečivo sa nevstrebáva z miesta podania, preto je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy (pričom v 1. trimestri gravidity sa neodporúča jeho vnútorná aplikácia). Dávkovanie: aplikujte 2 – 3x denne zvonka, zvyčajne po dobu 2 týždne.
  3. Rosalgin granulát/irigátor/ROSALGIN EASY roztok (benzydamín) – protizápalová a antiseptická látka s nízkym prienikom do krvného obehu. Počas tehotenstva informujte o jeho užívaní lekára.

Zhrnutie

Vždy sa ako prvé snažte dodržiavať zdravú stravu a správne hygienické návyky. Vynechajte zo stravy hlavne cukor, sladkosti a pečivo. Čo sa týka hygieny, nie je dobré, keď ju zanedbávate, ale na druhej strane ani to, keď to s ňou preháňate. Odporúčame nepoužívať mydlá na umývanie intímnych partií (pokiaľ na to nie sú špeciálne určené – napr. toto intímne mydlo s obsahom prospešnej kyseliny mliečnej).

Niekedy vám môže pomôcť hneď prvý prípravok, ktorý vyskúšate, niekedy treba hľadať a skúšať dlhšie (najmä v prípade, že sú za vaše problémy zodpovedné pridružené ochorenia). Lieky bez predpisu vám môžu pomôcť najmä ak je kvasinková infekcia v skorých štádiách a ako prevencia + podporná liečba.

Už viete, ktoré voľnopredajné lieky na mykózu sa oplatí použiť. Dúfame, že vám náš článok pomohol a odteraz sa vám bude mykóza vyhýbať širokým oblúkom.

Prečítajte si o vaginálnej mykóze viac. V článku sa dozviete (okrem iného) aj to, aké zmeny životosprávy vám pomôžu v boji s kvasinkou a aké potraviny jesť pri kvasinkovej diéte.

Ďalšie užitočné zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×