Točenie hlavy a závrat (vertigo)

Zdroj: 123rf.com

Točenie hlavy je vo väčšine prípadov krátkodobý pocit, ktorý je však veľmi nepríjemný. Postihnutému sa môže zdať, že čoskoro stratí vedomie, objaviť sa môžu aj problémy s rovnováhou a koncentráciou.

Viete, aké sú príčiny točenia hlavy? Pre aké choroby a diagnózy je vertigo charakteristické? Toto a aj iné dôležité informácie o tejto téme nájdete v nasledujúcom článku.

Točenie hlavy a závraty – aké sú príčiny?

Existuje mnoho príčin, pre ktoré dochádza k točeniu hlavy. Dôležitým faktorom, ktorý nám môže napovedať niečo o dôvode točenia hlavy, je dĺžka trvania tohto problému. Medzi najčastejšie príčiny točenia hlavy zaraďujeme:

Ortostatická hypotenzia

Stav, pri ktorom dochádza k točeniu hlavy pri náhlom poklese tlaku krvi, napríklad pri náhlej zmene polohy z ležmo do stoja. Na závraty a točenie hlavy pri vstávaní sú náchylnejší hlavne starší ľudia, pacienti s cukrovkou, Parkinsonovou chorobou alebo ľudia užívajúci sympatolytiká (najmä lieky na znižovanie tlaku krvi).

Závraty a točenie hlavy sa objavujú aj pri niektorých akútnych a chronických kardiovaskulárnych ochoreniach, napríklad infarkt myokardu, angina pectoris, rôzne formy arytmie a kardiomyopatie.

Migrény

Točenie hlavy je charakteristické aj pri migrénach. Migréna je definovaná ako intenzívna pulzujúca bolesť hlavy, ktorá zväčša postihuje len jednu stranu hlavy. Niekedy zasahuje aj oblasť očnej buľvy.

Poškodenia senzorických nervov

Senzorické nervy patria medzi typ miechových nervov. Ich funkcia je odvádzať nervový vzruch smerom z receptorov do mozgu, a informovať ho o pohyboch tela.

Ochorenia a poškodenia ucha

Rovnovážny orgán, ktorý sa nachádza v uchu je tvorený tromi polkruhovitými kanálikmi. Tie regulujú rovnováhu, reagujú na gravitáciu a pohyb nášho tela. Pri ich poškodení dochádza k závratom, točeniu hlavy a vertigu, o ktorom si ešte detailnejšie napíšeme. Poškodenie ucha môže byť bakteriálne, vírusové (často ako sekundárna infekcia horných dýchacích ciest, najmä u malých detí), ale aj mechanické (pri úrazoch, nesprávnej ušnej hygiene a podobne).

Ochorenia týkajúce sa očí

Zrak má výrazný vplyv v udržiavaní rovnováhy organizmu. Pri jeho poškodení sa môžu objaviť ťažkosti s udržaním rovnováhy a pocit točenia hlavy.

Skleróza multiplex

Autoimunitné neurologické ochorenie, ktoré sa okrem iného prejavuje aj závratmi pri chôdzi. Problémy udržať koordináciu a stabilitu pri pohybe radíme medzi prvé príznaky sklerózy. Neznamená to však, že každý závrat pri pohybe nutne znamená sklerózu.

Iné symptómy ochorenia sú napríklad:

Ak máte podozrenie na sklerózu multiplex, čo najskôr navštívte lekára. Liečba sklerózy je síce stále obmedzená, no je tým úspešnejšia, čím skôr sa zaháji.

Psychické príčiny točenia hlavy

Závraty, ale aj iné fyzické symptómy sa vyskytujú aj pri diagnózach ako generalizovaná úzkostná porucha (úzkosť) a fóbie. Pri panickom záchvate sa postihnutý bojí, že stratí vedomie, na hrudi môže pociťovať tlak ako pri infarkte, má zvýšenú srdcovú frekvenciu, viac sa potí a podobne.

Točenie hlavy z krčnej chrbtice

Ako spolu súvisia závraty a krčná chrbtica?

Pri niektorých anatomických odlišnostiach alebo nesprávnej polohe stavcov v oblasti krčnej chrbtice môže dochádzať k zníženému prietoku krvi do oblasti hlavy. Jedným z príznakov nedokrvenia je potom aj vertigo.

Točenie hlavy v tehotenstve

V období tehotenstva je žena vystavená mnohým zmenám, medzi časté patria aj zmeny tlaku. Na začiatku tehotenstva tlak skôr klesá, čo sa môže prejaviť závratmi a točením hlavy. S blížiacim sa pôrodom naopak tlak stúpa. Závraty v tehotenstve môžu byť spojené aj s nevoľnosťou a celkovým pocitom slabosti a únavy, ktoré sú typické v prvých mesiacoch, u niektorých žien však pretrvávajú počas celých 9. mesiacov.

Tehotné ženy by mali dávať pozor na to, koľko tekutín denne vypijú. Všeobecné pravidlo odporúča zvýšiť príjem tekutín o 30 – 45 ml, na 1 kg telesnej hmotnosti. V období tehotenstva sa zároveň neodporúčajú horúce sprchy a vane, ktoré by mohli výrazne zvýšiť tlak a spôsobiť vertigo.

Točenie hlavy pri ležaní a točenie hlavy v noci

Benígne paroxyzmálne polohové vertigo je odborný názov pre stav, kedy sa ľudom točí hlava najmä pri polohe ležmo. Pri tejto poruche vertiga dochádza k presunu malých čiastočiek vo vnútornom uchu, čím dochádza k strate rovnováhy a nepríjemnému pocitu vertiga.

Točenie hlavy v noci sa však vyskytuje aj pri závažných ochoreniach, napríklad pri aneuryzmách v oblasti mozgu alebo pri hypertenzii. Medzi menej závažné príčiny točenia hlavy v noci patria napríklad migrény, ale aj príliš dlhá poloha ležmo.

Ak sa točenie hlavy v noci objavuje často, čo najskôr vyhľadajte lekára.

Točenie hlavy u detí

Ak sa vaše dieťa sťažuje na točenie hlavy, nemali by ste to podceňovať. Deti radíme medzi rizikovú skupinu a každý symptóm by mal byť dôkladne diagnostikovaný.

Medzi časté príčiny točenia hlavy u detí radíme napríklad úrazy hlavy, ale aj dehydratáciu. Stav teda posudzujte komplexne, ak sa objavia vážnejšie symptómy ako zmätenosť, poruchy videnia, problémy s koordináciou a podobne, bezodkladne vyhľadajte lekára.

Riziká točenia hlavy + kto je najnáchylnejší

Vertigo sa najčastejšie objavuje u starších ľudí. Náchylnejší sú aj ľudia, u ktorých sa závraty vyskytovali aj v minulosti. Komplikácie závratov súvisia s ich charakterom – hrozí riziko pádu, straty rovnováhy, pri vertigu v aute sa zvyšuje riziko dopravnej nehody a podobne.

Pri akútnom točení hlavy si vždy sadnite, zastavte aktivitu, ktorú robíte a aspoň po dobu 24 hodín po záchvate sa vyhýbajte rizikovým aktivitám.

Vedeli ste, že…

Vedľajším účinkom niektorých liekov sú závraty a točenie hlavy. Ak sa u vás vyskytnú, po užití lieku sa vyhýbajte riadeniu motorových vozidiel a obsluhovaniu strojov. Ak sú závraty príliš intenzívne a časté, kontaktujte lekára, ktorý navrhne iné spôsoby liečby. Medzi lieky, ktoré môžu spôsobiť točenie hlavy zaraďujeme: antibiotiká (najmä gentamycín – u nás len v injekčnej forme), niektoré antidepresíva, antiepileptiká, liečivá na tlak a sedatíva

Vertigo – je to choroba?

Vertigo je odborným názvom pre závrat, nejedná sa teda o samostatnú chorobu, ale o príznak (symptóm). Vyššie sme si spomenuli zopár najčastejších dôvodov, pre ktoré dochádza k závratu a točeniu hlavy. Ochorenie, ktoré je typické častým vertigom je Meniérov syndróm.

Ako sme si spomínali vyššie, v uchu sú uložené dôležité centrá pre rovnováhu. Pri Meniérovom syndróme je problém v oblasti vnútorného ucha. Príznaky ochorenia sú časté závraty, pískanie v ušiach, nevoľnosť a u niektorých pacientov aj vracanie.

Pri akútnom vertigu sa pacientom odporúča aby si ľahli, ak je to možné, môžu si aj pospať. V tomto stave nepite vodu, ústa si maximálne ovlažte vodou. Nezamykajte sa, dvere nechajte otvorené. Po silnom vertigu si aspoň jeden deň oddýchnite a nechoďte do práce. Liečba vertiga pri Meniérovom syndróme je teda režimová, okrem toho sa však používa aj liečivo betahistín.

Zistiť viac
Vertigoheel 50 ks
  • viaczložkový homeopatický liek
  • používa sa pri vertigu rôzneho pôvodu 
  • účinné látky: bolehlav škvrnitý, petrolej, anamirta metlinovitá, ambra šedá

Zhrnutie

Existuje množstvo príčin, kvôli ktorým sa u vás môže vyskytnúť točenie hlavy a vertigo. Menej závažné sú napríklad krátkodobá dehydratácia, závažnejšie sú choroby ako skleróza multiplex a ochorenia srdca. Ak sa točenie hlavy objavuje len krátkodobo, nemusíte sa obávať. Problémom sa stáva, ak je časté a intenzívne, vtedy vždy navštívte lekára, ktorý určí príčinu vertiga.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×