Trápia vás nepokojné nohy? Zistite čo je to Syndróm nepokojných nôh

Zdroj: 123rf.com

Syndróm nepokojných nôh je nepríjemný stav, pri ktorom máte neustálu potrebu pohybovať nohami. Je jednou z najčastejších príčin nespavosti a ľudí vie poriadne potrápiť.

Nepokojné nohy pozná až 10 % populácie. Častejšie sa ním stretnú ženy a najohrozenejší sú ľudia v strednom a vyššom veku. Aké sú príznaky, príčiny a liečba syndrómu nepokojných nôh sa dočítate v tomto článku.

Čo je to syndróm nepokojných nôh?

Jedná sa o nepríjemný jav, ktorý sa vyskytuje hlavne večer a v noci, kedy by mali byť vaše nohy v pokoji.

Podľa čoho ho spoznáte?

Príznaky tohto ochorenia sú:

Nepríjemné pocity sa vyskytujú v obidvoch nohách. Zriedkakedy sa môže objaviť aj syndróm nepokojných rúk, kedy pacienti popisujú nepokoj v oblasti ramien, nie je to však bežné.

Syndróm nepokojných nôh je často v kombinácii s podobným ochorením, ktoré sa však vyskytuje častejšie. Nazýva sa pravidelný automaticky pohyb končatín v spánku, pri ktorých človek nevedome kope alebo rôzne inak pohybuje nohami. 

Príčiny

Existuje viacero teórií, prečo k syndrómu nepokojných nôh dochádza, no nie vždy je príčina známa. Najpravdepodobnejší je predpoklad, že sa jedná o nerovnováhu v neuromediátore dopamín, ktorý ovplyvňuje aktivitu našich svalov.

Syndróm nepokojných nôh v tehotenstve

U časti žien môžu hormonálne zmeny prispieť k rozvoju syndrómu nepokojných nôh v tehotenstve, najmä v 3. trimestri. Ženy, ktoré už mali nepokojné nohy pred tehotenstvom môžu mať počas tehotenstva príznaky zhoršené. K upraveniu stavu zväčša dôjde prirodzene do mesiaca po pôrode.

Iné príčiny

Syndróm nepokojných nôh sa môže vyskytnúť aj v týchto prípadoch:

Aj nadmerná konzumácia alkoholu a nedostatok spánku môžu vyústiť do syndrómu nepokojných nôh. V tomto prípade sa vyhnite akejkoľvek konzumácii alkoholu, kým sa vaše príznaky nezlepšia.

Liečba syndrómu nepokojných nôh

Ako zvládať syndróm nepokojných nôh?

V závislosti od príčiny sa postupuje aj v liečbe syndrómu nepokojných nôh. Ak k nemu dochádza vplyvom ochorenia alebo nedostatku, lieči sa primárne toto ochorenie a nepokojné nohy by sa mali vyliečiť samovoľne. Napríklad v prípade syndrómu nepokojných nôh, ktorý je spôsobený nedostatkom železa dôjde k úprave po pravidelnom užívaní výživových doplnkov alebo liekov s obsahom železa a podobne.

Čo pomáha?

V prípade miernejších foriem syndrómu nepokojných nôh sa používajú voľnopredajné lieky ako:

Pri závažnejších formách syndrómu nepokojných nôh vám lekár môže predpísať lieky z týchto skupín:

Čo ešte pomáha na nepokojné nohy?

Okrem liekov vám odporúčame aj tieto režimové opatrenia:

Zhrnutie

Syndróm nepokojných nôh je nepríjemný stav, pri ktorom máte pocit, že musíte pohybovať nohami, inak nedôjde k úľave. Vyskytnúť sa môže u kohokoľvek, zväčša vo večerných hodinách a v noci, keď by mali byť nohy v pokoji.

Dozvedeli ste sa, ako zvládať syndróm nepokojných nôh a čo pomáha. Liečba spočíva v režimových opatreniach, voľnopredajných liekoch a v ťažších prípadoch vám lekár môže predpísať aj lieky na predpis.

Ak vás trápia aj kŕče, určite si prečítajte článok o kŕčoch v nohách, kde zistíte, aké sú príčiny, liečba a pomoc pri kŕčoch.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×