Svrbenie nôh – príčiny, choroby a liečba

Zdroj: 123rf.com

Príčiny svrbenia nôh bývajú rôzne. Svrbenie (odborne pruritus) sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele, no nohy bývajú na tento problém náchylnejšie.

Svrbenie nôh môže byť príznakom niektorých nezávažných ale aj vážnejších ochorení. O aké sa jedná, zistíte v tomto článku.

Prečo nohy svrbia?

Jedným z dôvodov je napríklad to, že nohy sú citlivé na spotenie, čím sú udržované vo vlhkosti. Opačným prípadom môže byť to, že nám pokožka na nohách extrémne vysychá a praská.

Príznaky a komplikácie

Samotné svrbenie pokožky nôh môže následne vyvolať aj iné príznaky ako napríklad popraskanú pokožku, vyrážku, začervenanie alebo naopak stratu pigmentu a biele plochy, opuchy, šúpanie a olupovanie pokožky a podobne.

Príčiny svrbenia

Menej závažné, no aj tie systémové ochorenia vyžadujú liečbu. V niektorých prípadoch sú nutné aj režimové, prípadne hygienické opatrenia (aby nedošlo k prenosu na iného človeka).

Menej závažné príčiny svrbenia nôh

Ochorenia kože sú relatívne ľahko liečiteľné. Medzi typické choroby kože, ktoré sa môžu prejavovať ako svrbenie nôh patria:

Závažnejšie ochorenia, ktoré sa prejavujú svrbením nôh

Choroby, ktorých príznakom môže byť svrbenie nôh:

Lieky vyvolávajúce svrbenie

Nežiaduci účinok niektorých liekov sa môže prejaviť tak, že cítite svrbenie nôh. Ak sa to stane, lieky samovoľne nevysadzujte a vždy sa poraďte s lekárom o zmene a alternatívach v liečbe.

Medzi takéto lieky patria:

Ako sa lieči svrbenie nôh

Ako sme si napísali vyššie, príčin svrbenia nôh je mnoho.

Je dôležité určiť, prečo k tomuto stavu dochádza, aby sa vylúčili závažné ochorenia. V závislosti od príčiny svrbenia sa lieči aj samotné ochorenie.

Zhrnutie

Svrbenie nôh zvyčajne nesignalizuje závažné ochoreniepoväčšine sa jedná o mykotické infekcie alebo iné infekcie a narušenia kože. Ak však vaše symptómy pretrvávajú dlhšiu dobu a voľnopredajné lieky a výživové doplnky nezaberajú, navštívte lekára, ktorý urobí komplexnejšiu diagnostiku. Môže tak vylúčiť ochorenia ako cukrovka, poruchy pečene alebo obličiek a podobne.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×