Stravovanie počas dojčenia: Čo jesť a čo nejesť?

Čo by nemala jesť dojčiaca matka? Aká strava je vhodná?

Zdroj: 123rf.com

Počas obdobia dojčenia je dôležité vyberať vhodnú stravu, ktorá neuškodí citlivému brušku bábätka a zároveň dodá dostatok vitamínov, minerálov a kalórii aj pre kojacu maminku. Stravovanie počas dojčenia je veľmi dôležité.

Okolo kojenia a potravín, ktoré sú vhodné alebo nevhodné, koluje viacero nesprávnych informácii. V dnešnom článku sa dozviete, čo by nemala jesť dojčiaca matka a naopak, čo do svojej stravy zaradiť vo vyššom množstve.

Stravovanie počas dojčenia

Dojčenie je najprirodzenejšia forma výživy dieťa.

Samotné kojenie poskytuje matke aj dieťaťu viacero výhod:

Kojaca matka by mala mať preto kvalitnú a pestrú stravu, z ktorej následne prechádzajú živiny do materského mlieka.

Ako by mala vyzerať strava počas dojčenia?

Čo jesť pri dojčení?

Strava počas dojčenia by mala byť nutričnejšia a bohatšia na kalórie. Dojčiace matky by mali konzumovať najmä:

  • Bielkoviny – odporúčame vám konzumovať mäso v bio kvalite, najideálnejšie kuracie, morčacie ale aj hovädzie a teľacie, ktoré je bohaté na železo (hladina železa po pôrode býva často nižšia u žien ale aj u dieťatka).
  • Ryby a morské plody – zabezpečia vám príjem omega-3 mastných kyselín (najmä DHA a EPA), ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj nervovej sústavy (nie všetky ryby sú však vhodné, akým sa vyvarovať si prečítate nižšie).
  • Ovocie a zelenina – poskytujú dostatok vitamínov a minerálov, ale tiež sacharidov, ktoré sú významné pri poskytovaní energie, ktorú dojčiace matky potrebujú.
  • Orechy, semienka, avokádo – nakoľko je materské mlieko veľmi bohaté na tuk, treba ho v takejto forme dopĺňať do stravy matky.
  • Okrem vyššie spomenutých jedál konzumujte aj vajíčka, obilniny, cestoviny a podobne.
  • Jesť môžete aj sladké, zvoľte si napríklad sušené alebo lyofilizované ovocie, či čokoládu s vyšším obsahom kakaa.
Čo jesť počas dojčenia? Ryby a morské plody, ovocie a zeleninu, orechy, semienka, či avokádo, toto všetko sú vhodné potraviny. (Zdroj: 123rf.com)

Čo nejesť počas dojčenia?

Čo by nemala jesť dojčiaca matka?

Niektorým jedlám a koreninám sa treba v období kojenia treba vyhýbať. Dôvody sú rôzne: nafukovanie, vyššia toxicita niektorých látok pre dieťa, ale aj ovplyvnenie spánku dieťatka alebo znížená produkcia mlieka.

Pri kojení by ženy nemali konzumovať:

  • Ryby a morské plody s vysokým obsahom ortuti (tuniak, žralok, makrela…) – konzumácia potraviny s vysokým obsahom ortuti môže viesť k intoxikácii. Niektoré bábätká sú na koncentráciu ortuti náchylnejšie ako iné.
  • Podobne ako v období tehotenstva, aj pri dojčení sa treba vyhýbať niektorým bylinkám a koreninám. Sú to najmä oregano, petržlen, mäta, šalvia, šťaveľ, tymián, rebríček, ženšen, rebarbora, angelika a niektoré ďalšie. Pred konzumáciou konkrétnej byliny (či už vo forme čaju alebo výživového doplnku) sa vždy uistite, či je vhodná pri kojení.
  • Alkohol by sa v tehotenstve nemal konzumovať vôbec, v období dojčenia sa tiež odporúča vyhýbať sa mu. Príležitostný drink je s veľkou pravdepodobnosťou v poriadku, nemalo by to však byť pravidelne a v excesívnom množstve. Hladina alkoholu je najvyššia približne 30 – 60 minút po jeho poslednom užití. V tomto čase sa snažte nekojiť, prípadne mlieko odsajte a nepoužite.
  • A ako je to s kávou? Denné množstvo kofeínu by u kojacich žien nemalo presahovať 300 mg, čo predstavuje 2 – 3 šálky kávy denne. Nezabúdajte však, že kofeín sa nachádza aj v čaji, kakau a čokoláde.
  • Pre vysoký obsah soli, tukov a cukrov vám neodporúčame konzumovať ani polotovary. Po narodení dieťatka je najpraktickejšie prejsť na zdravé stravovanie, aby ste dieťaťu išli príkladom a následne varili zdravo pre celú rodinu.

Vedeli ste, že…

Pri narodení je tráviaci trakt novorodenca značne odlišný od tráviaceho traktu starších detí a dospelých. Líšia sa nielen svojou veľkosťou, ale aj funkciou. Napríklad žalúdok novorodenca má rúrovitý tvar, avšak už pár dni po pôrode sa začína formovať do oválneho tvaru. Sliznica žalúdka je u bábätiek väčšia, na jej povrchu sú početné záhyby. Je to preto, aby mohli novorodenci napriek malému objemu žalúdka prijať dostatok živín. Reflux mlieka a tekutín, s ktorým sa často u bábätiek stretávame je spôsobený oslabenými svalmi v žalúdku.

Zhrnutie

V dnešnom článku sme si vysvetlili, prečo je dôležité dbať na stravovanie počas dojčenia. Dieťa nie je malý dospelý, cez materské mlieko nemôže prijímať všetky zložky potravy. Súčasne je dôležité aby na stravu počas dojčenia myslela matka aj kvôli sebe – do materského mlieka prechádza veľa tuku, vitamínov a minerálov (najmä vápnik). Ich dlhodobo nízke hladiny by mohli viesť k viacerým zdravotným problémom. Kojaca žena by mala prijať o 500 kalórii denne viac ako pred obdobím dojčenia.

Tip na článok:

Vedeli ste, že niektoré potraviny v tehotenstve nie sú vhodné? V článku sa dozviete, ? čo jesť a čo nejesť v tehotenstve.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×