Spánkové apnoe a chrápanie: Čo pomáha proti chrápaniu?

Ktoré lieky a pomôcky proti chrápaniu pomôžu? Poznáte sprej proti chrápaniu?

Zdroj: 123rf.com

Spánkové apnoe a chrápanie sú veľmi rozšíreným problémom. Uvádza sa, že naň trpí až 1 – 4 % populácie. Spánkové apnoe je dokonca druhé najrozšírenejšie ochorenie dýchacích ciest, hneď po astme. Obe poruchy sa vo výraznejšej miere vyskytujú u mužov, sekundárne sú však pre zhoršenú kvalitu spánku poškodené aj partnerky.

V článku si prečítate, prečo k týmto stavom dochádza a čo pomáha proti chrápaniu.

Spánkové apnoe a chrápanie – čo sa pri nich deje?

Spánkové apnoe (syndróm spánkového apnoe) je spôsobené anatomickými odlišnosťami v horných dýchacích cestách. Ovplyvnená je hlavne časť hltana, kde sa svaly pri dýchaní nadmieru zúžia, čím dochádza ku krátkodobej zástave dýchania. Aby sa mohlo hovoriť o diagnóze spánkového apnoe, prerušenie dychu musí trvať minimálne 10 sekúnd a musí byť zopakované aspoň 5x za hodinu spánku.

Na rozvoj spánkového apnoe sú najnáchylnejší obézni ľudia (10 – 15x násobne vyššie riziko v porovnaní s ľuďmi s normálnou váhou), ľudia s Downovým syndrómom a ľudia po úrazoch hlavy a tváre. Rizikové je aj mužské pohlavie a vyšší vek.

Príznaky spánkového apnoe

Tento syndróm dýchacích ciest je charakterizovaný najmä:

Vedeli ste, že…

Aj keď je chrápanie doménou vyššieho veku, niekedy sa vyskytuje aj u detí. Pravidelný a dostatočný spánok je u detí ešte nevyhnutnejší ako u dospelých, preto je chrápanie v detskom veku nežiaduce. Prechodné chrápanie sa u detí vyskytuje napríklad pri infekciách horných dýchacích ciest (napríklad zahlienenie) a zvyčajne samo vymizne po ústupe ochorenia. Dlhodobé chrápanie u detí je nevyhnutné konzultovať s pediatrom, ktorý môže odporučiť vyšetrenie ORL lekárom. Môže sa jednať o anatomické poruchy dýchacieho traktu, ktoré spôsobujú spánkové apnoe a chrápanie. 

Čo efektívne pomáha proti chrápaniu?

V liečbe spánkového apnoe a s ním súvisiaceho chrápania sa uplatňuje viacero možností – od režimových opatrení, cez pomôcky a lieky proti chrápaniu až po chirurgické riešenia chrápania.

Režimové opatrenia na spánkové apnoe

Pacientom, ktorí majú nadváhu a zároveň trpia na spánkové apnoe sa odporúča redukcia hmotnosti. Tuk sa vo veľkej miere ukladá do oblastí, ktoré priamo súvisia s dýchaním. Okrem zníženia hmotnosti je dôležitý pravidelný spánkový režim, taktiež prestať fajčiť a pred spaním nepiť alkohol.

Voľnopredajné lieky a pomôcky proti chrápaniu

Bez lekárskeho predpisu sú dostupné preparáty, ktoré pomáhajú zmierniť chrápanie. Majú rôzne formy a mechanizmus účinku. Vyskúšať môžete napríklad:

Lieky proti chrápaniu – ktoré sú vhodné?

Farmakoterapia spánkového apnoe a chrápania sa odporúča len v prípade, že režimové opatrenia a voľnopredajné prípravky nie sú dostatočné a nedocieli sa ich pomocou želaný efekt.

Pri liečbe sa môže využiť napríklad antidepresívum protriptylín, ktoré skracuje trvanie REM fázy spánku (náchylnejšia na chrápanie). Na spánkové apnoe sa využíva liečivo teofylín.

Na krátku dobu sú vhodné aj nosové kortikosteroidy a dekongestíva (spreje ako Nasivin, Olynth, Muconasal). Tie sa však nemôžu používať viac ako týždeň, takže na dlhodobé liečenie chrápania nie sú vhodné.

Nevhodné sú aj lieky zo skupiny hypnotík a anxiolytík, ktoré môžu spánkové apnoe a chrápanie ešte zhoršovať.

Chirurgická liečba chrápania

Posledná forma liečby chrápania, ktorú ak je to nevyhnutné, navrhne ORL lekár. Pri operácii dochádza k remodelácii dolnej alebo hornej čeľuste, alebo niektorých z častí dýchacieho traktu.

Zhrnutie

Chrápanie a spánkové apnoe je častý, najmä mužský problém. Výrazným rizikovým faktorom pre ich rozvoj je obezita a fajčenie. V liečbe sa postupuje od najmenej invazívnych metód (režimové opatrenia, spreje proti chrápaniu, nosné vložky) až po farmakoterapiu, prípadne chirurgickú liečbu.

Zistiť viac

Pssst - sprej proti chrápaniu (25 ml)

  • prírodný prípravok proti chrápaniu
  • extrakt z 5 byliniek (očianky rostkovovej, pestreca mariánskeho, bazalky, kadidlovníka pílovitého a chmeľu obyčajného)
  • s príjemnou príchuťou pomaranča

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×