Rakovina pľúc – aké má príznaky? Aká je predpokladaná dĺžka života?

Zistite, aký má rakovina pľúc priebeh a ako prebieha jej diagnostika a liečba

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom článku si prečítate niečo o ochorení, ktoré je spájané najmä s fajčiarmi, no žiaľ vyskytuje sa aj u nefajčiarov. Rakovina pľúc bola v minulom storočí pomerne zriedkavá, dnes sa jedná o častú a náročnú formu rakoviny. Okrem fajčenia sa na jej vyššej prevalencii podieľa aj permanentne sa zhoršujúce ovzdušie, používanie chemikálii v poľnohospodárstve a priemysle ale aj práca s dráždivými látkami v práci a domácnosti.

Ročne sa na Slovensku novodiagnostikuje až 2000 prípadov rakoviny pľúc, najčastejšie medzi 50. – 60. rokom života. Na rakovinu pľúc sú náchylnejšie ženy. Ak vás zaujíma priemerná dĺžka života po diagnostikovaní rakoviny pľúc ale aj príznaky tohto ochorenia, prečítajte si nasledujúci článok.

Rakovina pľúc – výskyt a príznaky

Rakovina pľúc sa radí medzi formy rakoviny, ktoré majú pomerne vysokú mortalitu (úmrtnosť). U mužov je rakovina pľúc najsmrteľnejšou formou rakoviny, u žien je na 4. mieste (najsmrteľnejšia je u žien rakovina prsníka, následne rakovina kolorekta a krčka maternice).

Podľa toho, kde sa rakovinové bunky začnú tvoriť sa rakovina pľúc rozdeľuje na:

Podľa toho, z akých buniek je nádor tvorený sa ďalej rakovina pľúc rozdeľuje na:

Príznaky rakoviny pľúc

Tak ako väčšina foriem rakoviny, ani rakovina pľúc v začiatočných fázach nemá žiadne príznaky – v čom spočíva aj jej nebezpečenstvo. Ak sa príznaky objavia, jedná sa zväčša už o postupujúcu formu rakoviny.

Prejaviť sa môže napríklad nasledovne:

Rakovina pľúc a je priebeh

Rakovina pľúc sa šíri postupne a každá fáza je charakteristická určitými zmenami. Čím pokročilejšia je fáza rakoviny, tým obmedzenejšie sú možnosti liečby a zároveň horšia prognóza.

  1. fáza – rakovina sa nachádza iba v oblasti pľúc
  2. fáza – rakovina je v oblasti pľúc ale aj v lymfatických uzlinách v ich blízkosti
  3. fáza – rakovina prešla aj do vzdialenejších lymfatických uzlín v oblasti hrudníka (3A – postihnuté sú len uzliny v časti pľúc, v ktorej sa nádor primárne objavil, 3B – rakovina sa dostala aj do lymfatických uzlín na druhej strane pľúc, prípadne do lymfatických uzlín nad kľúčnou kosťou)
  4. fáza – rakovina metastázuje, nachádza sa buď v obidvoch pľúcnych lalokoch alebo aj vo vzdialenejších orgánoch tela

Vedeli ste, že…

Rakovina pľúc je riziková hlavne preto, že fyziologická funkcia pľúc je distribúcia kyslíka do všetkých orgánov, čo napomáha k ľahkému šíreniu do iných orgánov. Aj samotné formy karcinómov pľúc majú veľký potenciál metastázovať – u malobunkových a veľkobunkových karcinómov sa metastázy nájdu až u 80 % pacientov. O niečo menej je to pri adenokarcinóme a epidermoidnom karcinóme. Šírenie rakoviny krvnou cestou (takzvaný hematogénny rozsev) je najvážnejšia forma rakoviny pľúc, pri ktorom prakticky neexistuje šanca na vyliečenie. Metastázy sa v tomto štádiu nachádzajú aj na kostiach (so silným rizikom zlomeniny), na mozgu, v obličke alebo nadobličke a podobne.

Liečba rakoviny pľúc

Každá fáza rakoviny pľúc je niečím špecifická a v závislosti od toho, aké silné je postihnutie orgánu sa volí aj adekvátna liečba.

1. fáza

V prvej fáze, ak sa karcinóm nachádza len v malej časti pľúc, sa prevedie chirurgické odstránenie postihnutej časti. V závislosti od typu karcinómu a jeho potenciálu sa šíriť aj do okolitých tkanív sa rozhodne, či je potrebná aj chemoterapia.

Pokročilejšie fázy

V pokročilejších fázach sa taktiež chirurgicky odstraňuje karcinóm, v niektorých prípadoch aj veľká časť pľúc (tak aby boli zachované ich vitálne funkcie). Chemoterapia je zvyčajne nevyhnutná, pretože rakovinové bunky sa dostali aj do lymfatických uzlín alebo sa tvoria metastázy v iných orgánoch. V niektorých prípadoch sa využíva aj rádioterapia (ožarovanie).

Posledné štádium

Posledné štádium rakoviny je na liečbu najnáročnejšie a nemá dobrú prognózu. V liečbe sa využívajú všetky vyššie spomenuté možnosti, doplniť sa môže aj o imunoterapiu.

V terminálnych štádiách sa zvyčajne volí len paliatívna terapia – zmierňovanie bolesti a psychická podpora pacienta, keď sú šance na vyliečenie už minimálne.

Pacient má plné právo rozhodovať o možnostiach svojej liečby, odporúčame vám však načúvať radám odborníkov a neexperimentovať výlučne s alternatívnou liečbou rakoviny pľúc, nakoľko sa jedná o veľmi závažné ochorenie. Alternatívnu liečbu (napríklad tradičnú čínsku medicínu) vždy konzultuje so svojim lekárom – mala by slúžiť len ako doplnková forma terapie.

Zdroj: 123rf.com

Prognóza rakoviny pľúc

Rakovina pľúc patrí medzi agresívne formy rakoviny. Dĺžka života je individuálna a závisí od fázy rakoviny ako aj od samotného typu karcinómu, taktiež od faktorov ako je vek pacienta a to, či má pridružené aj nejaké ďalšie ochorenia. Štatistiky uvádzajú, že pri malobunkovom karcinóme sa 5. rokov dožije len 14 % pacientov. Priemerná dĺžka života od diagnostikovania rakoviny pľúc – malobunkového karcinómu v počiatočnej fáze je 16 – 24 mesiacov, v pokročilejšom štádiu je to len 6 – 12 mesiacov.

Tieto štatistiky sú však len zovšeobecnením a predpokladaná dĺžka života sa môže u každého líšiť. O prognózach konkrétneho človeka vás vie najlepšie informovať jeho ošetrujúci lekár.

Zhrnutie

Najvýraznejším rizikovým faktorom rakoviny pľúc (ale aj iných foriem rakoviny) je fajčenie – aj v pasívnej forme. Ak chcete znížiť riziko rakoviny na čo najmenšie, prestaňte fajčiť. Neovplyvniteľný je faktor zhoršujúceho sa ovzdušia, ktorý prispieva k vyššiemu výskytu rakoviny pľúc v mladom veku, výraznejšie sa v tomto prípade objavuje u žien. Napriek vysokokvalitnej diagnostike rakoviny pľúc ju radíme medzi ťažko liečiteľnú formu rakoviny s pomerne zlou prognózou. Nebezpečná je aj tým, že v prvých fázach nemá takmer žiadne príznaky a následne dochádza k rýchlej tvorbe metastáz.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.