Rakovina pankreasu a pečene – príznaky, prognóza a vhodná strava

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom článku si popíšeme príznaky a priebeh 2 typov rakoviny. Písať budeme o dvoch orgánoch, ktoré sa nachádzajú v brušnej dutine blízko seba – pečeň a pankreas.

Rakovina pečene aj pankreasu má viacero foriem. Veľmi časté sú však aj metastázy do týchto orgánov, hlavne do pečene. Vtedy však nehovoríme o rakovine pečene, ale o metastázujúcej rakovine. Prečítajte si, aké sú príznaky, prognózy a liečba týchto ochorení.

Rakovina pankreasu

Pankreas je orgán uložený v brušnej dutine. Jeho úlohou je produkcia enzýmov, ktoré napomáhajú pri trávení. Taktiež reguluje hladiny cukru v krvi pomocou hormónu inzulínu.

Najbežnejšia forma rakoviny pankreasu je rakovina vývodu pankreasu, kedy hovoríme o duktálnom adenokarcinóme. Tvorí až 90 % prípadov.

Medzi menej časté formy rakoviny pankreasu patria:

Rizikové faktory

Príčiny rakoviny pankreasu dosiaľ nie sú presne známe. Vieme však, čo zvyšuje riziko tohto ochorenia, a ktorí ľudia sú naň náchylnejší.

Medzi rizikové faktory patria:

Príznaky rakoviny pankreasu

Často sa objavujú až v pokročilom štádiu ochorenia a zaraďujeme medzi ne:

Strava pri rakovine pankreasu a pečene

Pacienti pri všetkých formách rakoviny majú zväčša zníženú chuť do jedla a zhoršené trávenie. Pri rakovine pankreasu je kvalita trávenia obzvlášť znížená, pretože pankreas produkuje tráviace enzýmy. Pacienti preto mávajú zhoršené najmä trávenie tukov.

Pri podstúpení liečby rakoviny sa u pacientov často vyskytuje vedľajší účinok nevoľnosť a zvracanie. Vitamíny a minerály sú pre vás však esenciálne, rovnako ako energia, ktorú prijímate zo stravy.

Vhodné stravovanie

Potraviny vhodné pri rakovine pankreasu a pečene sú:

  • ovocie a zelenina
  • proteíny vo forme vajíčok, kuracieho mäsa, rýb, orechov
  • ryža, quinoa, ovsené vločky, strukoviny
  • zelený čaj (ktorý má antioxidačné účinky)
  • zdravé tuky, ako napríklad olivový olej, avokádo, orechy
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Nevhodné stravovanie

Vyhýbajte sa:

  • červenému mäsu
  • polotovarom
  • mastnému, vyprážanému jedla
  • alkoholu
  • vaša strava by mala obsahovať minimum sladkostí a potravín s vysokým obsahom cukru

Liečba rakoviny pankreasu

Postupuje sa temer rovnako ako pri liečbe rakoviny pečene. Vo väčšine prípadov sa pristúpi k chirurgickému odstráneniu nádoru. Výnimkou sú lymfómy, pri ktorých je vyoperovanie kontraindikované. Chirurgické odstránenie nádoru môže byť následne kombinované s chemoterapiou. O možnostiach, výhodách a nevýhodách liečby sa dôkladne poraďte s vašim lekárom.

Prognóza rakoviny pankreasu

Podobne ako rakovina pečene, aj rakovina pankreasu je často diagnostikovaná až v poslednom štádiu ochorenia. Časté je aj rozšírenie rakovinových buniek z pankreasu do okolitých orgánov.

Pri najrozšírenejšej forme rakoviny pankreasu, duktálnom adenokarcinóme prežije obdobie 5 rokov len 10 % pacientov. Pri ostatných formách rakoviny pankreasu sú prognózy podstatne lepšie, s možnosťou kompletného vyliečenia.

Rakovina pečene

Rakovina pečene sa môže rozvinúť vo viacerých podobách, ktoré si popíšeme:

Hepatocelulárny karcinóm

Najčastejší je takzvaný hepatocelulárny karcinóm, ktorý tvorí až 90 % všetkých foriem rakoviny pečene. Je to 6. najčastejší zhubný nádor a zároveň je na 3. najčastejšou príčinou smrti na nádorové ochorenia celkovo. Postihnuté sú hlavné bunky pečene tzv. hepatocyty.

Rizikové faktory na vznik hepatocelulárneho karcinómu sú:

Rakovina pečene a jej štádiá: a) zdravá pečeň, b) fibróza, c) cirhóza, d) a posledné štádium rakovina (Zdroj: 123rf.com)

Menej časté formy rakoviny pečene

Do tejto skupiny zaraďujeme:

Príznaky rakoviny pečene

Ochorenie sa prejavuje nasledujúcimi príznakmi:

Liečba rakoviny pečene

To, akú formu liečby vám odporučí váš lekár, závisí od viacerých faktorov. Dôležité sú napríklad:

  1. samotné štádium rakoviny pečene
  2. váš vek
  3. pridružené ochorenia a podobne

Najčastejšie sa pristupuje k chirurgickému zákroku, kedy sa karcinóm a jeho blízke okolie vyoperuje. Či však zákrok bude možné vykonať závisí aj od toho, v ktorej časti pečene sa nachádza.

Druhou možnosťou je transplantácia pečene. Robí sa však len v prvých štádiách rakoviny a kompatibilita orgánov je vzácna.

Iné formy liečby zahŕňajú chemoterapiu, ožarovanie alebo rádiofrekvenčnú abláciu. Spolu s lekárom vyberiete najvhodnejšiu formu liečby.

Prognóza rakoviny pečene

Prognóza rakoviny pečene nie je veľmi dobrá. Len málo pacientov prežíva 5 rokov od stanovenia diagnózy. Jedným z dôvodov, prečo je liečba a prekonanie rakoviny pečene nepriaznivá je to, že až dve tretiny pacientov sú v pokročilom štádiu ochorenia, keď sa objavia prvé príznaky.

Záver

Rakovina pankreasu a pečene sú závažné ochorenia, ktoré, žiaľ, v súčasnosti nemajú veľmi dobré prognózy. Rýchlo sa šíria do iných orgánov a tvoria metastázy. Ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že sú poväčšine diagnostikované až v pokročilom štádiu. Genetické faktory a vplyv prostredia nedokážeme ovplyvniť, preto sa snažme zlepšiť aspoň našu životosprávu a tým eliminovať riziko vzniku rakoviny.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.