Pruh (hernia/prietrž) – ako sa prejavuje, má operácia nejaké riziká?

Zdroj: 123rf.com

Pruh (inak aj hernia, prietrž) je stav, kedy sa časť orgánu (najčastejšie čreva) dostáva cez oslabenú brušnú dutinu smerom von. Na povrchu tela sa to prejaví ako malá hrčka, ktorá sa niekedy dá zatlačiť naspäť do vnútra.

Existuje viacero typov hernie. V článku sa dozviete, aké to sú, ako sa pruh prejavuje a či je nutná operácia.

Čo to je hernia?

Pruh je oslabenie alebo natrhnutie v oblasti pobrušnice (brušných svalov), ktoré vedie k tomu, že tukové tkanivo prípadne črevo sa vytlačia z brušnej dutiny. Ich najčastejší výskyt je v oblasti pupka, slabiny a na mieste starých jaziev.

Typy hernie

Hernia môže byť vrodená alebo získaná. Hernie tiež rozdeľujeme podľa toho, či sú orientované smerom do von (externé, viditeľné) alebo smerom na vnútorný sval (interné, voľným okom neviditeľné).

Iným kritériom je delenie hernií podľa miesta výskytu.

Poznáme:

Hernia inguinalis (slabinový pruh/inguinálna hernia)

Typickým príznakom je výskyt malej hrčky v slabine. Prítomnosť hrčky nie je stála. Môže sa objaviť v istom čase a následne zmiznúť, potom sa vráti zas.

Slabinový pruh je častý u malých detí, obzvlášť chlapcov. Hrčka sa objavuje pri plači dieťaťa, pri stolici a inej činnosti, kedy je brušný sval napätý. Pri inguinálnej hernii vybieha črevná kľučka prípadne vaječník do herniového vaku.

Rizikom je postupné zväčšovanie pruhu a následné zaškrteniu črevnej kľučky (alebo vaječníkov a semenníkov).

Hernia hiatalis (bránicová prietrž/hiátová hernia)

Pri hiátovej prietrži dochádza k pretlačeniu pažeráka a hornej časti čriev do hrudnej dutiny. Tento typ hernie môže byť vrodený, objaviť sa však môže aj po úraze.

Typickou komplikáciou hiátovej hernie je gastroezofageálny reflux. Obsah žalúdka sa vracia naspäť do pažeráka, čo vedie k typickým príznakom ako je pálenie a štípanie.

Rizikom neliečenej hiátovej hernie je aj rakovina. Ak je pažerák dlhodobo dráždený kyslým žalúdočným obsahom, vznikajú na jeho povrchu zmeny, ktoré môžu viesť až k tvorbe nádoru.

Zdroj: 123rf.com

Hernia umbilicalis (pupočný pruh/umbilikálna hernia)

Typickým znakom je vyčnievanie pupka smerom von. Vyskytuje sa hlavne u detí, ale nevyhnú sa jej ani dospelý. Hernia je najvýraznejšia pri napínaní brušných svalov.

Pri pupočnom pruhu sa smerom do pupočnej oblasti vyklenie časť čreva alebo tukové tkanivo. V minulosti sa odporúčalo pri pupočnej hernii pupok preliepať prípadne naň dať mincu a následne prelepiť. Tieto postupy sú v súčasnosti zastarané a nie sú veľmi efektívne.

Prečo vzniká hernia

Všetky typy hernie sú spôsobené kombináciou dvoch faktorov: pôsobenie tlaku a oslabenie svalu alebo fascie.

Pôsobením tlaku (napríklad pri zdvíhaní ťažkého predmetu, pri hnačke a zápche, pri úpornom kašli) sa orgán alebo časť tkaniva dostane cez oslabený sval smerom von.

Medzi ďalšie rizikové faktory vzniku hernie patria:

Príznaky – ako sa prejavuje pruh?

Externé hernie (na povrchu, okom viditeľné) sa prejavia ako:

Príznaky internej hernie

A ako sa prejavuje pruh vo vnútri tela?

Interné hernie (vnútri tela, okom neviditeľné) majú tieto príznaky:

Operácia pruhu

Všetky hernie sa riešia operáciou, ktorá je pomerne jednoduchá a málo invazívna. Operáciu pruhu neodkladajte. V počiatočných štádiách sa pruh ľahšie operuje, zotavovanie je rýchlejšie a tiež hrozí minimum komplikácii.

Výnimkou sú niektoré typy hiátovej hernie, ktoré sa zaobídu bez operácie. Lekár vám predpíše liečbu antacidami a blokátormi protónovej pumpy, ktoré zmierňujú aciditu žalúdka a napomáhajú pri príznakoch pálenia záhy. 

Riziká

Rizikom neoperovaného pruhu je priškripnutie prietrže v mieste otvoru. Zásobovanie krvou do postihnutého miesta je obmedzené a orgány bez zásobovania krvi strácajú svoju funkčnosť. Tento stav môže byť až život ohrozujúci.

Postup operácie

Väčšina pruhov sa operuje laparoskopicky.

Táto operácia je málo invazívna. Chirurg urobí len malý rez, preto je zotavovanie veľmi rýchle a pacient nemusí byť dlhú dobu práce neschopný. Vytŕčajúca časť (črevo, močový mechúr a podobne) sa zatlačí naspäť na svoje miesto, prípadne sa odstráni. Následne sa urobí plastika brucha, aby sa pruh znovu nevrátil. Pri pacientoch, ktorí majú výrazne oslabené brušné svaly sa môže použiť aj spevňujúca sieťka.

Prevencia vzniku hernie

Zhrnutie

Pruh (hernia) sa najčastejšie objavuje na bruchu alebo v oblasti slabín. Stretnú sa s ním aj ženy po pôrode, najviac tie, ktoré rodili sekciou (cisárskym rezom). U detí sa stretávame zväčša s vrodeným pruhom v oblasti pupka alebo slabiny. Najviac viditeľný je pri napínaní brušných svalov – teda pri plači bábätka.

Jedinou formou, ako sa zbaviť pruhu je málo invazívna operácia, ktorá so sebou nenesie skoro žiadne riziká. Naopak, neliečená hernia sa môže zväčšovať a vyústiť do nebezpečného zablokovania prívodu krvi do orgánu.

Zistiť viac

PSYLLIUM indická vláknina 300 g

  • 100 % originálna indická vláknina, špeciálne ošetrená parou
  • pomáha správnemu tráveniu, napomáha pri chudnutí
  • vhodná ako prevencia pruhu (predchádza zápche a hnačke)

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×