Preeklampsia v tehotenstve – príznaky, liečba a používané lieky

Zdroj: 123rf.com

Preeklampsia je v tehotenstve komplikáciou. Je špecifická vysokým tlakom krvi a poškodeniami orgánov.

Nebezpečenstvom preeklampsie je to, že sa rozvinie u žien, ktorých tlak krvi bol predtým v norme. Neliečená môže byť veľmi nebezpečná pre matku, rovnako ako pre dieťa.

Ako teda spoznať príznaky tohto závažného ochorenia? A aká je jeho liečba?

Preeklampsia postihuje najčastejšie pečeň a pľúca. K preeklampsii dochádza zväčša po ukončení 20. týždňa tehotenstva.

Príznaky preeklampsie v tehotenstve

V niektorých prípadoch sa môže preeklampsia rozvinúť aj bez príznakov.

Vysoký tlak sa môže v tehotenstve objaviť náhle, ale aj postupným zvyšovaním. Preto vám lekár na každej tehotenskej poradni zmeria tlak.

Ak ste riziková pacientka, mali by ste si tlak kontrolovať aj sama v pravidelných intervaloch.

Krvný tlak

Meranie tlaku:

Správne meranie tlaku by malo spĺňať určité kritéria. Pred meraním tlaku sa posaďte, ostaňte pokojná bez emócií. Tlak merajte vždy v rovnakú dennú hodinu. Pri meraní tlaku musí byť predlaktie podložené o stôl, zápästie vo výške srdca. Tlak odmerajte a meranie zopakujte po troch minútach. Tieto dve hodnoty spriemerujte a takto nameraný tlak si zapíšte. 

Normálne hladiny tlaku by sa mali pohybovať do 140/90 mmHg.

Najčastejšie príznaky

Medzi ďalšie príznaky preeklampsie patria:

Ak sa u vás preeklampsia vyskytla v predchádzajúcom tehotenstve, v druhom tehotenstve na ňu budete rizikovejšia. To isté platí aj v prípade, že sa vyskytla u niekoho vo vašej blízkej rodine. Lekár vás bude dôslednejšie sledovať na príznaky prípadnej preeklampsie, aby došlo k jej zachyteniu čo najskôr.

Preeklampsia a jej liečba

Najefektívnejším riešením preeklampsie je vyvolanie pôrodu.

Riziká pre matku sú počas preeklampsie vysoké. Matke hrozia záchvaty s kŕčmi, poškodenie placenty, cievna mozgová príhoda a masívne krvácanie… Pôrod v skorých týždňoch tehotenstva je však rizikom pre dieťa. Preto sa zohľadňuje aj to, nakoľko má už vyvinuté orgány a aká je jeho životaschopnosť mimo maternicu.

Ak vám lekár diagnostikuje menej závažnú formu preeklampsie, budete chodiť na tehotenské prehliadky pravidelnejšie. V porovnaní so zdravým tehotenstvom vám bude vykonaných aj viac diagnostických testov ako ultrazvuk, odber krvi a podobne.

Lieky

Na liečbu preeklampsie sa využívajú tieto skupiny liekov:

Pri liečbe preeklampsie je dôležitý aj pokoj na lôžku. Pri oddychu sa redukujú edémy (opuch), zlepšuje sa prekrvenie placenty, plod rastie a pri miernej hypertenzii dochádza k redukcii tlaku krvi.

Zhrnutie

Preeklampsia v tehotenstve sa vyskytuje približne u jednej zo 100 žien. Je dôležité poznať jej príznaky, aby ste ju vedeli rozoznať.

Najideálnejším riešením preeklampsie je vyvolanie pôrodu. V prípade, že sa pre nízky gestačný vek dieťaťa nemôže vykonať, liečba spočíva v antihypertenzívach, kortikoidoch, antikonvulzívach a v šetriacom režime matky.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×