Polycystické vaječníky (syndróm polycystických ovárií) – aké má príznaky?

Čo je to syndróm polycystických vaječníkov? Aká je jeho liečba?

Zdroj: 123rf.com

Syndróm polycystických vaječníkov (syndróm polycystických ovárií/hyperandrogénny syndróm/polycystické vaječníky) sa objaví približne u 5 – 20 % žien v plodnom veku. Doteraz nie je jasná príčina ochorenia, predpokladá sa však, že veľký vplyv majú hormonálne zmeny súvisiace so ženským menštruačným cyklom.

V článku vám stručne zhrnieme, aká je liečba polycystických vaječníkov a poradíme vám aj ohľadom stravy pri tomto hormonálnom ochorení.

Príznaky polycystických vaječníkov

Polycystické vaječníky sú stav, pri ktorom sú vaječníky ženy zväčšené a dochádza k hormonálnym zmenám. Ochorenie je špecifické tým, že žena prestáva ovulovať. Menštruácia sa môže objavovať len veľmi zriedkavo (niekoľkokrát za rok).

Medzi ďalšie príznaky polycystických vaječníkov patria:

Liečba polycystických vaječníkov

Nakoľko je syndróm polycystických ovárií charakteristický hormonálnou dysbalanciou, na liečbu sa používa hormonálna terapia.

Hormonálna antikoncepcia

Polycystické vaječníky sa liečia hormonálnou antikoncepciou s obsahom estrogénov a gestagénov (progestín). Tá sa používa na zníženie hladiny androgénov a zvýšenie hladiny estrogénov. Hormonálna antikoncepcia je dostupná vo viacerých liekových formách, nie len v tabletkách. Existujú aj náplaste a vaginálne krúžky, ktoré sú pre niektoré ženy pohodlnejšie.

Samotný progestín sa užíva na stabilizovanie menštruačného cyklu. Zároveň však neovplyvňuje hladiny androgénov a na rozdiel od hormonálnej antikoncepcie nechráni pred možným otehotnením.

Na ostatne špecifické príznaky polycystických vaječníkov (vyššie hladiny cukru, nadmerné ochlpenie, neplodnosť a podobne) sa používajú špecifické lieky.

Bylinky, ktoré sa používajú ako prírodná liečba polycystických vaječníkov sa nazývajú adaptogény. Patria sem napríklad koreň macy peruánskej alebo withania (ašvaganda). Vhodná je aj bazalka posvätná, koreň sladkého drievka alebo vitex jahňací

Strava pri polycystických vaječníkoch

Súčasťou liečby by mala byť aj kvalitná strava. Úprava stravovania je obzvlášť potrebná pri ženách s nadváhou, profitovať z nej však môžu aj ženy so zdravou váhou. Pri redukcii hmotnosti dochádza k znižovaniu hladiny inzulínu a androgénov, čo môže ovplyvniť ovuláciu.

Ženy s polycystickými vaječníkmi by mali obmedziť príjem sacharidov, a sústrediť sa skôr na komplexné sacharidy a potraviny s nízkym glykemickým indexom. Viac si môžete prečítať napríklad v článku Glykemický index potravín – tabuľky.

Zhrnutie

Syndróm polycystických vaječníkov sa vyskytuje v častej forme u žien v reprodukčnom veku. Ochorenie je charakteristické zvýšenými hladinami androgénov a poruchou menštruačného cyklu. Polycystické vaječníky komplikujú prípadne otehotnenie, ženy si najskôr vždy musia vyliečiť tento stav, až následne sa pokúšať o bábätko. Pri poruchách plodnosti sa odporúča návšteva špecializovanej kliniky, na ktorej vám odporučia vhodný postup.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×