Perikarditída (zápal osrdcovníka) – príznaky, diagnostika, liečba

Zdroj: 123rf.com

Perikarditída (zápal osrdcovníka) je stav, pri ktorom dochádza vplyvom zápalových procesov k opuchu a podráždeniu perikardu. Najdôležitejšou funkciou tohto vakovitého obalu je ochrana srdca.

Pre ochorenie je typická ostrá, bodavá bolesť. Spôsobená je mechanickým trením zapálených vrstiev perikardu o seba.

Aká je diagnostika perikarditídy, aké má príznaky a aká je jej liečba sa dočítate nižšie.

Perikarditída môže mať viacero príčin. Jej pôvodcami sú napr. baktérie, vírusy, zápalové ochorenia (reumatoidná artritída, lupus) alebo poranenia v oblasti hrudníka.

Perikarditída a jej formy

Zápal osrdcovníka má dve formy:

Príznaky sú pri obidvoch formách veľmi podobné.

Akútna perikarditída

Pri akútnej perikarditíde sa príznaky objavujú náhle, no majú krátkodobý charakter. Zväčša ustúpia do 3. týždňov.

Chronická perikarditída

Pri chronickej perikarditíde sa príznaky rozvinú postupne a pretrvávajú dlhodobo. Chronická perikarditída trvá od 6. týždňov a nemala by presiahnuť trvanie 3. mesiacov.

Príznaky akútnej perikarditídy

Zápal osrdcovníka často sprevádzajú  tieto príznaky:

Príznaky chronickej perikarditídy

Spoločné príznaky akútneho a chronického zápalu osrdcovníka

Diagnostika

Pri určovaní správnej diagnózy sa lekár najskôr bude zaujímať o vašu osobnú anamnézu.

Následne popočúva vaše srdce. Pri perikarditíde je prítomný špecifický zvuk, ktorý vzniká trením vrstiev osrdcovníka.

Ak je to potrebné, urobia sa presnejšie testy na rozlíšenie, či sa nejedná o infarkt myokardu, či je v osrdcovníku prítomná tekutina a podobne. Využíva sa EKG, RTG, MRI, echokardiogram a tomografia.

V prípade podozrenia na bakteriálnu infekciu sa urobia testy krvi.

Liečba perikarditídy

Väčšina pacientov s podozrením na perikarditídu musí byť hospitalizovaná, aby sa určila jej presná príčina. Až následne sa môže začať s úspešnou liečbou.

Základom liečby perikarditídy sú nesteroidné antiflogistiká (NSAIDs), najčastejšie ibuprofen. Je veľmi dobre tolerovaný a má minimum nežiaducich účinkov. Zároveň sa podávajú lieky ochraňujúce sliznicu žalúdka.

Ďalšie lieky využívané pri terapii zápalu osrdcovníka sú kolchicín (protizápalové účinky) a kortikosteroidy (silné protizápalové lieky), hlavne prednizón.

Zhrnutie

Perikarditída je ochorenie, ktoré môže mať akútny alebo chronický charakter. Existuje viacero príčin, prečo ku perikarditíde dochádza. Medzi hlavné patria baktérie a vírusy, zápalové ochorenia v tele ako napríklad reumatoidná artritída a systémový lupus a tiež poranenia a úrazy v oblasti hrudníka. Pri liečbe je prognóza perikarditídy veľmi dobrá.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×