Paradentóza – pozor na varovné príznaky! (+ domáca liečba, príčiny…)

Zdroj: pixabay.com

Paradentóza (odborne paradontitída) je infekčné ochorenie ďasien.

V článku vám popíšeme ako paradentóza vzniká, aké sú riziká jej vzniku no taktiež aká je domáca liečba paradentózy a čo vám poradí váš zubár.

Paradentóza je ochorenie, ktoré je veľmi „verné“. Nie však vo veľmi príjemnom slova zmysle.

Ak raz ochoriete na paradentózu, ochorenie sa dá už len liečiť, nie vyliečiť. Ak by ste však s liečbou paradentózy čakali pridlho, poškodenie zubov by mohlo byť nenávratné.

Čo je paradentóza?

Paradentóza je podľa stomatológov definovaná ako chronické ochorenie závesného aparátu zubu.

Čo si predstaviť pod závesným aparátom?

…sú to väzivové vlákna, ktoré držia zub v kosti.

Pri poškodení závesného aparátu dochádza k oslabovaniu zakotvenia zubu. Neskôr môže dôjsť až k samotnému vypadnutiu zubu.

Poznáme tri druhy paradentózy:

Chronická paradentóza

Je to najčastejšia forma paradentózy. Vyskytuje sa hlavne u dospelých, no občasne na ňu môžu ochorieť aj deti.

Je spôsobená nahromadením zubného povlaku. Zhoršuje sa s časom a spôsobuje poškodenie ďasien a kostí. Ak sa nelieči, dochádza k strate zubu.

Agresívna paradentóza

Vyskytuje sa veľmi zriedka. Postihuje hlavne deti a mladých ľudí. Pri tomto type paradentózy má veľmi silný vplyv genetika. Poškodenie zubných štruktúr je veľmi rýchle a vedie k stratám zubov.

Nekrotická paradentóza

Pri tejto forme paradentózy dochádza k úmrtiu zubných tkanív, ďasien, zubov a kostí okolo zubov. Je to zapríčinené nedostatočným krvným zásobovaním (nekrózou). Následne dochádza k infekcii.

Nekrotická paradentóza sa vyskytuje u pacientov s imunosupresívnymi ochoreniami a pri liečbe rakoviny.

Zápal ďasien – predchodca paradentózy

Významný vplyv na vznik paradentózy má zubný povlak. Rodičia a zubári preto netlačia na svoje deti zbytočne, keď im prízvukujú časté a dôkladné umývanie zubov.

Prečo je zubný povlak taký škodlivý?

Okrem nepríjemného dychu a žltých zubov môže viesť až k zápalu ďasien (gingivitíde). Od zápalu ďasien je už len krôčik k paradentóze.

V zubnom povlaku sa hromadia škodlivé baktérie. Tie môžu spôsobiť napríklad zubný kaz. Môžu však ovplyvniť aj zdravie vašich ďasien. Povlak vyvoláva v ďasnách zápal. Ďasná sa stávajú precitlivené a pri umývaní zubov môžete začať vypľúvať krv.

Stále však nehovoríme o paradentóze. V tomto štádiu sú zuby pevne ukotvené v kosti a zatiaľ nedošlo k žiadnym nezvratným zmenám na zuboch.

Proces tvorby paradentózy

Avšak, ak podceníte zápal ďasien, dopracujete sa až k paradentóze. V tomto štádiu sa už ďasná postupne oddelia od zubu. Medzi zubom a ďasnom sa vytvorí medzera, v ktorej sa ukladajú baktérie (pochádzajúce z potravy a zubného povlaku).

Keďže náš organizmus funguje veľmi sofistikovane, imunitný systém zistí, že sa v tele vyskytol zápal. Preto na miesto zápalu posiela svojich bojovníkov, ktorých úloha je odstránenie škodlivých baktérii.

Prospešné zložky imunitného systému, ale aj toxíny a baktérie – všetky tieto zložky začnú rozkladať kosť a spojivové tkanivo okolo zubu. Postupom času sa zub čím ďalej tým viac uvoľňuje zo zubného lôžka, až nakoniec vypadne.

Príčiny

Ovplyvniteľné príčiny paradentózy

Neovplyvniteľné príčiny paradentózy

Príznaky paradentózy

Ako vyzerajú zdravé ďasná?

Pri paradentóze sú všetky tieto podmienky porušené…

Medzi najčastejšie príznaky paradentózy patria:

Vo vyššom štádiu paradentózy sa objavujú bolesti, pocit napätia a tlaku, hnisavé vačky. Zuby sa neskôr začnú kývať, zubné krčky sa odhaľujú.

Ak nezačnete s liečbou, skôr či neskôr zub vypadne.

Veľkým rizikom je aj zápal. Baktérie prejdú z ústnej dutiny krvou do iných častí tela a môžu spôsobiť poškodenia orgánov ako mozog, srdce, prínosové dutiny, oči, obličky a iné.

Problémom paradentózy je to, že ľudia často podceňujú príznaky. Príčinou môže byť aj to, že príznaky sa objavujú postupne (niekedy sa objavia až v poslednom štádiu ochorenia).

Príznaky sa nemusia prejavovať na všetkých zuboch. Postihnuté môže byť iba niektoré zuby (napríklad stoličky).

Diagnostika u zubára

Ako bude postupovať zubár pri podozrení na paradentózu?

Bude si všímať príznaky ako citlivosť zubov a ďasien, krvácanie, pevnosť ukotvenia zubov v zubnom lôžku.

Kľúčová je aj medzera medzi zubom a ďasnom. Čím je väčšia, tým je paradentóza pokročilejšia. Lekár skontroluje aj vašu čeľusť, aby vedel posúdiť poškodenie okolitých kostí.

Liečba paradentózy

Paradentózu by mal liečiť zubný lekár. Zubné pasty a ústne vody používajte len ako doplnkovú terapiu pri tomto ochorení. Zubár vám môže odporučiť lokálne ošetrenie alebo úpravu vašej dentálnej hygieny.

Cieľom liečby je:

A ako sa teda lieči?

Prvým krokom úspešnej liečby je spoznať príčinu ochorenia. Lekár urobí kultivácie a v prípade baktérii nasadí antibiotiká, v prípade kvasiniek antimykotiká.

V závažnejší prípadoch je pacientovi navrhnuté chirurgické riešenie paradentózy. Pri chirurgickej liečbe sa odstránia nadmerné ťahy mäkkých tkanív (uzdičky a plytkej ústnej predsiene). Chirurgicky sa dajú odstrániť aj zapálené vačky.

Využíva sa na to vlastná kosť, prípadne kosť z kostnej banky alebo kolagén. Ak dôjde k strate zubu alebo zubov, implantológ zhodnotí váš celkový zdravotný stav. Bude ho zaujímať aj vaša rodinná anamnéza. Na základe týchto poznatkov vám navrhne zubný implantát alebo zubnú protézu.

Liečba paradentózy je drahá

Poisťovne preplácajú len minimálne percento výkonov. Regeneračné a plastické výkony poisťovne nepreplácajú vôbec, sú plne hradené pacientom. Temer všetko teda pacient musí hradiť zo svojho (zdroj: primar.sme).

Prevencia, prevencia, prevencia

Ako sa teda správne starať o svoj chrup?

Čo robiť, aby ste spravili všetko pre zdravie svojej ústnej dutiny?

Domáca liečba paradentózy spočíva hlavne v správnej starostlivosti o zuby. Dokonalý úsmev je jeden zo znakov krásy ale hlavne zdravia.

Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako ho docieliť:

Ako správne umývať zuby

Dentálna hygiena

Pravidelne navštevujte dentálnu hygienu. Dentálny hygienik odstráni zubný povlak omnoho dôkladnejšie ako bežné čistenie zubov.

Ak sa zubný povlak neodstraňuje, pôsobením slín sa mineralizuje a prechádza do zubného kameňa – zubný kameň zas vedie k zápalu ďasien.

Ak by sa rozvíjalo nejaké ochorenie, dentálny hygienik ho vie odhaliť a odporučiť návštevu zubára.

Ak si nie ste istý, či si zuby umývate správne, dentálny hygienik vám poradí, akú techniku zvoliť.

Strava a životospráva

Už od mala nás učia, že cukor a zuby nie sú kamaráti.

A je to naozaj tak.

Záver

Starostlivosť o zuby by mala byť súčasťou našej dennej hygieny. Pri zuboch výrazne platí pravidlo čo dáš, to sa ti vráti. Kvalitná zubná hygiena sa vám vráti vo forme zdravých zubov.

Nepodceňujte pravidelné čistenie zubov 2x denne, návštevu zubného lekára raz ročne a návštevu dentálnej hygieny 2x ročne.

Ako forma prevencie sú účinné kvalitné zubné kefky a zubné pasty na paradentózu ale aj žuvačky. Niektorí si pochvaľujú ako domácu liečbu žuvanie mastichových kryštálov.

Zistiť viac
Mastichová kúra pre starostlivosť o ústnu dutinu

Pre dôkladnú hygienu ústnej dutiny. Vhodná pre ľudí trpiacich problémami ako sú: paradentóza, zápaly ďasien, kazivosť zubov, bakteriálne bujnenie v ústnej dutine.

Obsahuje:

  • Zubná pasta s Chioskou mastichou
  • Mastichové kryštály
  • Mastichové žuvačky (5x citrón, 5x mäta)

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×