Obličkové kamene (+ močové kamene) – prečo vznikajú, príznaky, liečba

Zdroj: 123rf.com

Obličkové kamene síce vznikajú dlhodobo, no ich príznaky zväčša udrú náhle a nečakane. Často sa stáva, že pacienti netušia, že sa u nich vyskytujú obličkové kamene. Viete, aký je súvis medzi obličkovými a močovými kameňmi?

V našom článku sa dočítate, ako obličkové kamene vznikajú, ktoré typy obličkových kameňov si vyžadujú liečbu a tiež ako obličkovým kameňom predchádzať.

Prečo vznikajú obličkové kamene

Obličkové kamene radíme medzi multifaktoriálne ochorenie. To znamená, že sa ťažšie určuje jeden konkrétny dôvod. Na vzniku obličkových kameňov sa podieľa viacero faktorov…

Ak sa v moči nachádzajú vo veľkom množstve látky, ktoré sú schopné kryštalizovať, môže to viesť až k tvorbe obličkových kameňov. Medzi také látky radíme napríklad vápnik, oxaláty a kyselinu močovú.

Rizikovým faktorom pre vznik obličkových kameňov je aj to, ak sa v moči nenachádzajú látky, ktoré prirodzene zabraňujú tvorbe kryštálov.

Čo prispieva ku ich vzniku?

Hlavné kontribútory pre vznik obličkových kameňov sú:

Zdroj: 123rf.com

Typy obličkových kameňov

Existuje viacero druhov obličkových kameňov. Najčastejšie sa vyskytujú tieto:

Aký je rozdiel medzi obličkovými a močovými kameňmi?

Obličkové kamene sú látky nahromadené v moči. Látky, z ktorých sa tvoria kamene tvoria sme vypísali vyššie. Väčšina močových kameňov sú obličkové kamene, ktoré sa presunuli z obličiek do močovodu. Zloženie a typ kameňa sa nemenia, mení sa iba ich umiestnenie. Vo všeobecnosti kamene v obličkách nespôsobujú žiadne príznaky. Prejavovať sa začnú vtedy, keď sa kamene začnú pohybovať do močovodu a bránia toku moču.

Príznaky obličkových kameňov

Prvé príznaky obličkových kameňov sa môžu vyskytnúť až vtedy, keď sa kameň premiestňuje v rámci obličky alebo močovej rúry.

Príznaky pri ich prítomnosti sú:

Zdroj: 123rf.com

Liečba obličkových kameňov

Liečba obličkových kameňov závisí od ich veľkosti.

Liečba menších obličkových kameňov

Malé obličkové kamene nevyžadujú žiadne chirurgické zákroky. Dostačujúca by mala byť hydratácia, čím dôjde k vylúčeniu obličkového kameňa. Vylučovanie aj malého obličkového kameňa môže byť bolestivé. Účinné sú bežné analgetiká, napríklad Ibalgin alebo Paralen. Pri problémovom vylúčení menších obličkových kameňov vám lekár môže podať lieky, ktoré relaxujú svaly a uľahčia ich vylúčenie.

ROWATINEX sú bylinné kvapky, ktoré sa používajú pri zápaloch močových ciest a obličiek. Rowatinex pomáha aj pri rozpúšťaní a vylučovaní močových kameňov, zmierňuje kŕče a bolesti. Kvapky sú vhodné pre deti už od 6 rokov.

Liečba obličkových kameňov bylinkami

Na internete nájdete viacero domácich receptov, ktoré sa používajú na liečbu obličkových kameňov. Ich vhodnosť však vždy konzultuje s lekárom. Prírodná liečba nie je vhodná pre všetkých.

Jeden z prírodných receptov je napríklad:

  • 230 ml olivového oleja (rozpúšťadlo)
  • 250 g medu (antibakteriálna zložka)
  • 250 g petržlenu (diuretikum)
  • 1 citrón (zvyšuje pH moču)

Takto pripravený sirup konzumujte v dávke jedna lyžička denne nalačno.

Liečba väčších obličkových kameňov

Pri objemnejších obličkových kameňoch, ktoré neprejdú močovým traktom (prípadne hrozí riziko krvácania, infekcie a podobne) sú dostupné iné možnosti ich odstránenia.

Extrakorporálna litotripsia je odborný názov pre rozbíjanie obličkových kameňov pomocou ultrazvuku. Lekár vám podá všetky potrebné informácie a tiež usúdi, či je táto procedúra vhodná pri konkrétnom obličkovom kameni. Posudzuje sa jeho typ, veľkosť a uloženie.

Ak použitie ultrazvuku nie je vhodné, pristupuje sa k operačnému odstráneniu obličkového kameňa.

Močové kamene

Močové kamene je súborné pomenovanie pre kamene, ktoré sa nachádzajú v močovom trakte, to znamená v obličkách, močovej rúre, močovode a močovom mechúre. Príznaky močových kameňov sú rovnaké ako príznaky obličkových kameňov.

Močové kamene a pivo?

Existuje mýtus, ktorý tvrdí, že na obličkové a močové kamene je vhodná konzumácia piva. Pivo je síce diuretikum (má močopudné účinky) a dokáže alkalizovať moč, no na liečbu močových kameňov ho neodporúčame využívať.

Na dodržovanie pitného režimu pri močových kameňoch je vhodnejšia čistá voda, prípadne zelený čaj. Ten má rovnako ako pivo diuretické a alkalizujúce účinky, okrem toho však obsahuje množstvo antioxidantov. Zelený čaj však nepite v nadmernom množstve, pretože by mohol naopak viesť k tvorbe obličkových kameňov.

Zhrnutie

Odborník Doc. MUDr. Ján Ľupták, PhD. z Urologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine uvádza, že dostatočným príjmom tekutín vieme predchádzať až 60 % obličkových a močových kameňov. Ďalšou formou prevencie je vyprázdňovanie močového mechúra vždy, keď cítite potrebu a dôležitá je aj strava, ktorá by nemala obsahovať nadbytok bielkovín.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×