Nevoľnosť a vracanie v tehotenstve – čo pomáha na nevoľnosť (tipy + lieky)

Zdroj: 123rf.com

V prvých mesiacoch tehotenstva sa viacero žien potrápi s nevoľnosťou a zvracaním. Niekedy sa označuje ako ranná nevoľnosť, u niektorých žien však nevoľnosť pretrváva počas celého dňa. Najčastejšie sa objavuje ráno práve preto, že žena má prázdny žalúdok.

Ste tehotná a zaujíma vás, čo pomáha na nevoľnosť v tehotenstve? Prečítajte si naše overené rady.

Nevoľnosť v tehotenstve

Kedy začína nevoľnosť v tehotenstve?

K tomuto sprievodnému javu pri tehotenstve dochádza už medzi 5 – 18 týždňom tehotenstva. S nevoľnosťou a zvracaním v tehotenstve sa stretne 50 – 90 % žien s fyziologicky prebiehajúcim tehotenstvom.

Dokedy potrvá?

Nevoľnosť a vracanie vás potrápia približne do 16 – 20 týždňa tehotenstva.

Je vracanie v tehotenstve nebezpečné?

Aj keď je vracanie pre vás nepríjemné a často narúša váš denný režim, vo väčšine prípadov  nepredstavuje žiadne ohrozenie pre vaše dieťatko.

Ak je však intenzita zvracania veľká, ak pociťuje príznaky dehydratácie prípadne strácate na váhe, vyhľadajte lekára. Tento stav sa nazýva Hypermesis gravidarium a u niektorých tehotných žien vyžaduje až hospitalizáciu.

V niektorých prípadoch môže byť krátkodobá nevoľnosť spôsobená aj infekciou močového traktu prípadne črevnou chrípkou, preto vždy sledujte aj iné príznaky a dĺžku trvania nevoľnosti. Napríklad črevnú chrípku v tehotenstve by ste odlíšili, tak, že je prítomná aj hnačka a zvracanie.

Aké ženy sú na nevoľnosť najnáchylnejšie?

Medzi rizikové faktory patria tieto situácie:

Spúšťače nevoľnosti

Medzi najčastejšie spúšťače nevoľnosti patria napríklad:

Každá žena má však svoje spúšťače individuálne. Bežne sa stáva, že vás začne napínať z jedla, ktoré ste pred tým obľubovali.

Čo pomáha na nevoľnosť v tehotenstve

Každé tehotenstvo je svojim spôsobom jedinečné a unikátne, preto neexistuje žiadna univerzálna rada ako vyliečiť nevoľnosť a vracanie v tehotenstve.

Tieto rady sa však ukazujú ako najosvedčenejšie:

Ak máte dobré skúsenosti s homeopatiou, vyskúšajte homeopatický liek COCCULINE, ktorý obsahuje 4 účinné látky v homeopatickom riedení CH4. Cocculine sa používa pri nevoľnosti z cestovania, rovnako ako pri iných formách nevoľnosti, napríklad v tehotenstve. Mechanizmus účinku homeopatického lieku je postavený na princípe similia similibus curentur – používajú sa teda látky, ktoré by vo vysokých koncentráciách spôsobili nevoľnosť, no v homeopatickom lieku majú liečivý účinok. 

Liečba nadmerného zvracania v tehotenstve

Ak je ranná nevoľnosť v tehotenstve veľmi intenzívna a režimové opatrenia vám nepomohli, lekár vám môže predpísať lieky proti zvracaniu (antiemetiká). Často sa využívajú lieky zo skupiny antihistaminík, ktorých účinkom je zároveň kontrola pocitu na vracanie a samotného zvracania.

Zhrnutie

Ranná nevoľnosť a vracanie sú v tehotenstve bežné javy, s ktorými sa stretne viac ako polovica žien. Ženám sa odporúča dodržiavanie určitých zásad, ktoré znížia riziko napínania na vracanie v období tehotenstva. Spoznajte to, čo u vás tieto pocity vyvoláva a spúšťačom sa vyhýbajte.

Nadmerné vracanie však v tehotenstve môže viesť ku komplikáciám ako dehydratácia alebo strata minerálov a vitamínov. Ak si nie ste istá, či sú nevoľnosti v norme, poraďte sa s vašim lekárom.

Zistiť viac

Antimetil 30 tabliet

  • suchý extrakt z koreňa zázvoru
  • výživový doplnok vhodný na nevoľnosť v tehotenstve
  • vhodný aj pre deti od 3 rokov

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×