Mimomaternicové (ektopické) tehotenstvo – je nutné ho ukončiť? Aké sú jeho príznaky?

Zdroj: 123rf.com

O mimomaternicovom tehotenstve hovoríme v tom prípade, keď sa vajíčko usídli inde ako vo vnútri maternice. Najčastejšie je to práve vo vajíčkovodoch.

Prečítajte si, aké sú najčastejšie príznaky a príčiny mimomaternicového tehotenstva.

Príčiny mimomaternicového tehotenstva

Mimomaternicové tehotenstvo sa vyskytuje približne u 1 – 2 % všetkých tehotenstiev. Pri tehotenstvách, ku ktorým došlo vďaka umelému oplodneniu (IVF) je frekvencia o niečo vyššia, až 4 %.

Kedy je vyššie riziko?

Niektoré predchádzajúce ochorenia zvyšujú šance na ektopické (mimomaternicové) tehotenstvo.

Patria medzi ne napríklad:

Zdroj: 123rf.com

Príznaky mimomaternicového tehotenstva

Je dôležité vedieť, že v niektorých prípadoch mimomaternicové tehotenstvo prebieha aj bez akýchkoľvek prejavov a odhalí ho až ultrazvuk.

Prvé prejavy mimomaternicového tehotenstva sa zvyčajne objavujú medzi 4 – 12 týždňom tehotenstva a zahŕňajú:

Príznaky, ktoré si vyžadujú okamžitú lekársku pomoc

Tieto príznaky môžu znamenať ruptúru (prasknutie) vajíčkovodov, čo je život ohrozujúci stav. Dobrou správou je, že prasknutie vajíčkovodov je veľmi zriedkavé a pri včasnom lekárskom zákroku je tento stav ľahko riešiteľný.

Mimomaternicové tehotenstvo a negatívny tehotenský test

Ak ste si urobili tehotenský test a jeho výsledok je negatívny, stále sa môže jednať o mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa u vás vyskytujú niektoré z vyššie uvedených príznakov, čo najskôr vyhľadajte vášho gynekológa.

Tehotenské testy sú v dnešnej dobe citlivé, no nie všetky mimomaternicové tehotenstvá sa prejavia zvýšením hCG (ľudský choriogonadotropín).

Mimomaternicové tehotenstvo – je nutné ho ukončiť?

Na potvrdenie diagnózy mimomaternicového tehotenstva môže lekár využiť viacero diagnostických metód. Zvyčajne sa používa klasický tehotenský test kombinovaný s odberom krvi a sonografickým vyšetrením.

Mimomaternicové tehotenstvo nemá potenciál vyvinúť sa na fyziologické tehotenstvo, oplodnené vajíčko musí byť z miesta uloženia odstránené, čím sa mimomaternicové tehotenstvo ukončí.

Možnosti ukončenia mimomaternicového tehotenstva

Podľa celkového stavu pacientky lekár zvolí adekvátny postup.

  1. Jednou z možností je injekčné podanie liečiva metotrexát, ktoré dokáže z tela ženy vypudiť oplodnené vajíčko.
  2. Druhou možnosťou je neinvazívna laparoskopická operácia, pri ktorej chirurg urobí len malý rez. Operácia prebieha v celkovej anestéze a chirurg pri nej vyberie oplodnené vajíčko zväčša aj s malou časťou vajíčkovodu.

Lekár vás poučí o výhodách a rizikách možností liečby. Plodnosť ženy po ektopickom tehotenstve a operácii by nemala byť narušená. Každý organizmus je však individuálny, preto sa o tejto téme porozprávajte dôkladnejšie s lekárom.

Zhrnutie

Mimomaternicové tehotenstvo je pre ženu náročná situácia, s ktorou sa musí vyrovnať. Bohužiaľ, neexistuje šanca, aby mohlo mimomaternicové tehotenstvo pokračovať. Po prekonaní je dôležitá psychická pohoda ženy a upokojujúce prostredie. Na internete nájdete množstvo diskusií o mimomaternicovom tehotenstve. Skupina žien, ktoré túto traumu prekonala, vám vie poradiť a pochopiť vás.

Prevencia mimomaternicového tehotenstva neexistuje, jedinou možnosťou, ako znížiť riziko vzniku je prestať fajčiť ešte pred plánovaným tehotenstvom.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×