Magnézium v tehotenstve – aké magnézium užívať, dávkovanie, dokedy brať horčík v tehotenstve

Zdroj: 123rf.com

Magnézium (horčík) je dôležitý minerál, ktorý využíva každá bunka v našom organizme. Magnézium (spolu s vápnikom) prirodzene prispieva k správnemu vývoju kostí a má tiež priaznivé účinky na nervový systém.

Aké účinky má magnézium na tehotné ženy? Dokedy sa môže magnézium v tehotenstve užívať a aké je jeho dávkovanie v tehotenstve? Dozviete sa v našom článku:

Prečo užívať magnézium v tehotenstve

V súčasnosti má mnoho z nás nedostatok magnézia. Je to preto, že žijeme v stresujúcich podmienkach a veľa z nás sa nekvalitne stravuje.

Tehotné ženy sú náchylné na nedostatok magnézia aj pre časté nevoľnosti, zvracanie a odpor k niektorým druhom potravín, ktorý sa u nich zvykne vyskytovať.

Dávkovanie

Denný príjem magnézia pre tehotnú ženu by sa mal pohybovať v rozmedziach 350 – 360 mg magnézia denne. Ženy vo veku 19 – 30 rokov by mali užívať 350 mg, pre ženy nad 30 rokov platí dávkovanie 360 mg magnézia denne.

Pri dodržaní dennej odporučenej dávky má magnézium v tehotenstve veľmi priaznivé účinky. Prispieva k udržaniu vyváženého vnútorného prostredia. Okrem toho vás chráni pred vznikom nebezpečných stavov v tehotenstve ako preeklampsia a eklampsia.

Aké magnézium užívať v tehotenstve?

Magnézium sa dá kúpiť vo viacerých formách. Niektoré sú registrované ako lieky, iné sú len výživovými doplnkami.

Tablety magnézium Galvex s obsahom 500 mg magnézia v tehotenstve užívajte len po odporučení lekára.

Dokedy brať magnézium

Magnézium musíte vysadiť ešte pred pôrodom. Je to preto, že medzi jeho vlastnosti patrí aj tlmenie Braxton-Hicksových a pôrodných kontrakcií, čo v období pôrodu nie je žiaduce.

Kedy vysadiť magnézium v tehotenstve?

Na základe vášho konkrétneho stavu vám lekár odporučí, dokedy môžete horčík brať a kedy ho vysadiť.

Potraviny bohaté na magnézium

Okrem výživových doplnkov môžete magnézium prijímať aj v potrave.

Horčík je bohato zastúpený v potravinách:

Zhrnutie

Magnézium (horčík) má v tehotenstve veľmi dôležitú úlohu a reguluje množstvo procesov. Cez hormón inzulín sa podieľa na regulácii cukru v krvi, ochraňuje naše kosti, znižuje hladiny cholesterolu a ovplyvňuje srdcovú frekvenciu.

Užívanie magnézia v tehotenstve je žiaduce, znížite tak riziko komplikácii tehotenstva. Pred pôrodom sa poraďte so svojim lekárom o vysadení magnézia. Neužívajte vyššie dávky magnézia v tehotenstve, ak vám to neurčí lekár (napríklad pri vysokom tlaku krvi).

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×