Lymská borelióza – aké má prejavy a následky? Ako prebieha jej prenos, diagnostika a liečba?

Zdroj: 123rf.com

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré je pomerne náročné na diagnostiku. Je to preto, že jej prejavy sú rôzne a často nešpecifické. Nebezpečenstvo lymskej boreliózy spočíva v jej chronickom priebehu a schopnosti postihnúť viacero orgánov.

Prenášačom lymskej boreliózy je najmä kliešť a na rozdiel od kliešťovej encefalitídy, očkovanie proti lymskej borelióze neexistuje. Prečítajte si, ako prebieha jej liečba a prenos, ako sa prejavuje a aké má následky:

Čo je to lymská borelióza?

Ochorenie je spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi. Prenos je cez infikovaného kliešťa, ktorý je nosičom baktérie. Na to, aby sa borelióza preniesla z kliešťa na človeka musí byť kliešť prisatý aspoň po dobu 24 – 48 hodín. Väčšina ľudí, u ktorých sa rozvinie lymská borelióza si buď kliešťa nevšimli, alebo ho vybrali až po dlhšej dobe. Borelióza nie je nákazlivá z človeka na človeka.

Medzi rizikové skupiny, ktoré sú náchylnejšie na lymskú boreliózu patria ľudia pracujúci v prírode a ľudia pohybujúci sa medzi zvieratami, vrátane psov. Inkubačná doba pri borelióze je 1 – 3 týždne, počas ktorých sa nemusia objaviť žiadne príznaky ochorenia. K ich rozvoju zvyčajne dochádza až po uplynutí tejto inkubačnej doby.

Prejavy boreliózy

Najtypickejším a najskorším príznakom lymskej boreliózy je červený fľak – odborne erythema migrans, ktorý sa objaví v mieste, kde bol kliešť prisatý. Následne fľak migruje po rôznych oblastiach tela.

Vyrážka je červená v strede, okolo stredu bledne, následne je znovu začervenaný okraj fľaku. Zvyčajne nesvrbí, nie je bolestivá, no na dotyk môže byť horúca. Aj keď sa jedná o typický príznak ochorenia, erythema migrans nevyskytne sa u všetkých ľudí s boreliózou. Ak sa objaví vymizne do 4 týždňov od objavenia sa.

Ďalšie príznaky lymskej boreliózy sú napríklad:

Prejavy sú podobné viacerým ochoreniam, napríklad chrípke alebo angíne, čo značne komplikuje diagnostiku.

Lymská borelióza: erythema migrans – červený fľak ako príznak (Zdroj: 123rf.com)

Diagnostika boreliózy

Pri diagnostike sa lekár pýta pacienta na prítomnosť kliešťa a výskyt červeného fľaku prítomného na pokožke.

Po istom čase od rozvinutia ochorenia je možné boreliózu detegovať aj krvnými testami. Krvné testy sú najpresnejšie niekoľko týždňov od prekonania infekcie, kedy je hladina protilátok najvyššia.

V zriedkavých prípadoch, hlavne keď sa jedná o závažnejšie formy boreliózy (napríklad neuroborelióza), sa môže vyšetriť likvor alebo previesť biopsia v oblasti kĺbov. Výhodou vyšetrenia likvoru je to, že sa v ňom protilátky nachádzajú ešte skôr ako v krvi.

Liečba boreliózy

Úspešnosť liečby závisí od jej skorého nasadenia. Čím skôr sa liečba zaháji, tým sú výsledky lepšie a riziko následkov a komplikácii spojených s boreliózou menšie.

Najefektívnejšie v liečbe boreliózy sú antibiotiká, ktoré je nutné užívať zvyčajne po dobu 14 – 21 dní. U dospelých a detí nad 8 rokov sa využíva najmä liečivo doxycyklín (Deoxymykoín, Doxyhexal) u detí do 8 rokov a pri tehotných a dojčiacich ženách je to cefuroxím (Xorimax, Zinnat).

Niekedy sa využívajú antibiotické infúzie, a to najmä vtedy, ak je lymská borelióza chronická, alebo pri jej ťažších formách. K zlepšeniu príznakov dochádza postupne a pomalšie ako pri ľahších formách boreliózy.

Alternatívna liečba boreliózy (liečba bylinkami, doplnkami…)

Zlou správou je, že príznaky boreliózy pretrvávajú u 20 % pacientov aj po preliečení antibiotikami. Je preto prirodzené, že ľudia hľadajú aj iné spôsoby, ako si pri tomto ochorení pomôcť.

Liečba antibiotikami je však nevyhnutná a s alternatívnou liečbou začnite experimentovať až po doužívaní antibiotík.

Čo teda môže pomôcť?

Silice

V štúdii vykonávanej na zvieratách sa ukázali efektívne esenciálne oleje (silice, nie vonné oleje), ktoré eliminovali baktériu Borrelia burgdorferi. Najvhodnejšie sú silice zo škorice, oregana a klinčeku.

Bylinky

Z byliniek sú vhodné: žihľava dvojdomá (silne účinky na čistenie krvi, bohatá na železo a iné minerály), rehmánia lepkavá (detoxikačné účinky, mierne laxatívum), ovos siaty (priaznivo vplýva na nervový systém, zlepšuje prekrvenie), púpava lekárska (detoxikačné vlastnosti na pečeň a obličky, zlepšuje stav kostí a zubov).

Výživové doplnky

Pacientom s boreliózou sa odporúča posilňovať imunitu aj rôznymi výživovými doplnkami. Skúsiť môžete napríklad doplnky: vitamín B1, vitamín C, omega-3 mastné kyseliny, magnézium, chlorela, cesnakový extrakt, glutatión, kurkuma a podobne.

Je však dôležité si uvedomiť, že vyššie uvedené alternatívne liečby ani iné nespomenuté metódy (hyperbarická liečba, chelátoterapia, fotónová terapia, liečba magnetmi a podobne) nie sú v redukcii baktérie boreliózy tak účinné ako samotné antibiotiká. O iných možnostiach liečby sa vždy poraďte s lekárom.

Následky boreliózy

Ak sa lymská borelióza nediagnostikuje a nelieči, po dlhšej dobe sa môžu objaviť poškodenia rôznych systémov.

Medzi bežné prejavy a následky neliečenej chronickej boreliózy zaraďujeme:

Vedeli ste, že…

U niektorých ľudí dochádza ku komplikáciám spojeným s boreliózou napriek tomu, že infekcia bola preliečená antibiotikami. Doteraz nie je známe, prečo sa u niektorých ľudí následky boreliózy objavia, lekári však predpokladajú, že najrizikovejší sú ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Dá sa borelióze predchádzať?

Samotnému ochoreniu sa dá predchádzať jedine prevenciou proti prisatiu kliešťa.

Ako na to?

Zhrnutie

Lymská borelióza je bakteriálne ochorenie, ku ktorému dochádza po infikovaní človeka nakazeným kliešťom. Jej prejavy sú pomerne nešpecifické, a preto je nutná jej diagnostika. Liečba boreliózy je založená na dlhodobejšom podávaní antibiotík, v závažných prípadoch boreliózy aj vo forme infúzie.

Medzi riziká neliečenej boreliózy patria trvalé následky ako poškodenia nervového alebo pohybového systému. U detí môže mať borelióza závažnejšie následky, pretože sa ich nervový systém ešte len vyvíja. Preto dôsledne dbajte na prevenciu. Deti sa častejšie hrajú v tráve a v blízkosti kríkov, preto vždy používajte repelenty a adekvátne oblečenie na pobyt v prírode.

Pri akomkoľvek podozrení na boreliózovú infekciu a v prípade, že sa objaví typická červená škvrna (erythema migrans) vyhľadajte lekára. Ten na základe diagnostiky zvolí ideálny postup.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×