Kurkuma – aké má účinky? Ako toto korenie užívať?

Aká je odporúčaná denná dávka? Prezrite si jednoduchý recept na kurkuma latte:

Zdroj: 123rf.com

Kurkuma je niekedy zamieňaná za curry korenie. Je jeho súčasťou a je zodpovedná za charakteristické zafarbenie curry, je to však len jedna zo zložiek curry. Účinky kurkumy sú známe už mnohé stáročia, používa sa pri zápaloch rôzneho pôvodu, je vhodná pri ochoreniach pohybového aparátu, ale aj na posilnenie organizmu a jeho detoxikáciu.

Na konci článku nájdete produkty s kurkumou za priaznivú cenu – či už vo forme prášku alebo kapsúl. Aká je jej odporúčaná denná dávka? Prezrite si jednoduchý recept na kurkuma latte:

Kurkuma – žlté, voňavé korenie

Kurkuma (indický šafrán, žltý ďumbier, žltý šafrán, žltý koreň, kurkumovník dlhý, latinsky Curcuma longa) je rastlina s charakteristickým zafarbením a chuťou. Vo varení sa používa podzemná časť rastliny (takzvaný podzemok). Najzaujímavejšou obsahovou látkou, ktorá je zodpovedná za viacero zdravotných benefitov je kurkumín. Kurkuma je niekedy označovaná aj ako najefektívnejší výživový doplnok zo všetkých.

Účinky kurkumy na náš organizmus

Vedeli ste, že…

Obsah kurkumínu v kurkume vo forme koreniny nie je veľmi vysoký. V priemere sa v kurkume nachádza približne 3 % kurkumínu, čo nie je pre vyvolanie liečivých účinkov dostatočné. Ak trpíte na niektoré z vyššie uvedených ochorení, odporúčame vám konzumovať kurkumu vo forme výživových doplnkov (väčšinou obsahujú extrakty). V kuchyni je vhodné kombinovať kurkumu s čiernym korením, pretože zabezpečí jej lepšiu vstrebateľnosť. Je to preto, že v čiernom korení sa nachádza látka piperín, ktorá zvyšuje vstrebateľnosť kurkumínu, ktorý je za bežných podmienok pomerne zle rozpustný v krvi.

Nežiadúce účinky kurkumy

Pri bežnej konzumácii vo varení a pri dodržaní dávkovania pri výživových doplnkoch s obsahom kurkumy je látka zvyčajne bezpečná a nevyvolá žiadne vedľajšie účinky. Pri nadmernej konzumácii alebo u ľudí s citlivejším žalúdkom sa pri vyšších dávkach kurkumy môžu objaviť hnačky alebo pocit na vracanie. Pri dlhodobom nadužívaní kurkumy sa zvyšuje riziko vredovej choroby žalúdka.

Pre koho nie je kurkuma vhodná

Kurkume by sa mali vyhýbať ženy v období tehotenstva. Opatrní by mali byť pacienti s ochoreniami žlčníka, obličiek, pri poruchách zrážanlivosti krvi, pri cukrovke a imunitných ochoreniach.

Kurkuma zvyšuje riziko krvácania, preto ju nekonzumujte (ani vo forme korenia) aspoň po dobu 2 týždňov pred plánovanou operáciou.

Liekové interakcie kurkumy

Toto korenie (či už vo forme prášku na varenie alebo ako výživový doplnok) by sa nemalo užívať pri liečbe antikolagulanciami, čo sú lieky používané na riedenie krvi. Radíme tam napríklad klopidogrel, dalteparin, heparin alebo warfarín. Liekové interakcie sú aj pri liečivach ibuprofen a diklofenak.

Denná dávka kurkumínu – ako ho užívať

Dávkovanie závisí od toho, na aký účel je kurkuma používaná. Pri nasledovných problémoch je užívanie nasledovné:

Výživové doplnky s obsahom kurkumy je dobré užívať s jedlom, ktoré obsahuje tuk (napríklad s olivovým olejom). Tak sa zabezpečí lepšia vstrebateľnosť kurkumínu.

Produkty s obsahom kurkumy

Recept na jednoduché kurkuma latté (čaj)

Na tento nápoj, označovaný aj ako zlaté mlieko budete potrebovať:

Postup:

  1. Všetky ingrediencie okrem medu zmiešajte spolu v malom hrnci a zahrejte.
  2. Po zahriatí pridajte med (jeho zahrievaním by došlo k znehodnoteniu vitamínov a minerálov).
  3. Vychutnajte si teplé kurkumové latté s medom.

Zhrnutie

Kurkuma (a jej obsahová látka kurkumín) je korenina, používaná pri varení (ale aj pre jej liečivé účinky) už po dlhé veky. Populárna je najmä v Indii, kde sa pri varení používa denne. Liečivé účinky kurkumínu (látka, ktorá patrí medzi kurkuminoidy) overila aj súčasná veda, čím sa potvrdilo jej využitie v tradičnom ľudovom liečiteľstve. Kurkuma má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, je vhodná napríklad pri chronických ochoreniach pohybového systému. V dnešnej dobe je dostupná v mnohých výživových doplnkoch.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×