Kŕčové žily (varixy) – aká je ich liečba, príznaky, vhodné lieky a krémy

Zdroj: 123rf.com

Kŕčové žily (alebo inak varixy) sú vystúpené, do modra až fialova zafarbené žily, zväčša na nohách (prevažne na lýtkach a stehnách). Objaviť sa však môžu aj na iných častiach tela.

V súčasnosti trpí na kŕčové žily až polovica populácie. Ak ste jedným z nich, určite vás zaujíma, ako kŕčové žily vznikajú, aká je ich prevencia, liečba a lieky na varixy, ale aj režimové opatrenia, ktoré sú v liečbe veľmi efektívne. Prečítajte si náš článok a dozviete sa viac.

Ako spoznáte kŕčové žily

U niektorých ľudí sú kŕčové žily len estetický problém, ktorý im nijako nekomplikuje život. U iných sú však bolestivé a sú jedným z príznakov cievnej nedostatočnosti, prípadne iných ochorení.

Príznaky kŕčových žíl sú nasledovné:

Medzi závažnejšie príznaky patria:

Ak sa u vás vyskytnú závažnejšie príznaky kŕčových žíl, vyhľadajte lekára čo najskôr. Pravdepodobne sa bude jednať o závažnejší stav, ktorý si vyžaduje dôkladnú diagnostiku.

Kŕčové žily sa môžu vyskytnúť aj v oblasti análneho otvoru (vtedy im hovoríme hemoroidy), ale aj na pažeráku a maternici.

Metličkové žily

Menej závažná forma kŕčových žíl, metličky, sú prvým príznakom, že cievy strácajú svoju elasticitu. Sú o niečo menšie ako kŕčové žily a nie sú tak vypuklé. Ich farba je červená alebo modrá.

TIP:

Na metličkové žily je dobrý balíček od Allga San. Obsahuje balzam, ktorý znižuje viditeľnosť metličkových žiliek a chladivý sprej na metličkové žily, ktorý zlepšuje prekrvenie a mikrocirkuláciu nôh.

Metličkové žily sa vyskytujú v prevažnej miere u žien (až 80 % pacientov s metličkovými žilami sú ženy). Prvýkrát sa zväčša objavia v obdobiach, kedy sa dejú hormonálne zmeny, a teda v puberte, počas tehotenstva, po pôrode a v prechode.

Náchylnejší sú na ne ľudia s nadváhou, nesprávnou životosprávou a s nedostatkom pohybu.

Príčiny vzniku

Niektoré rizikové faktory ovplyvniť dokážete, no veľká väčšina príčin vzniku kŕčových žil je neovplyvniteľná.

Na ich vznik má vplyv:

Diagnostika kŕčových žíl

Keďže sú kŕčové žily viditeľné, väčšinou ich lekár diagnostikuje len na základe ich vonkajších príznakov. Následne sa váš môže opýtať na ďalšie príznaky (bolesť, kŕče, opuchy a podobne).

Pri závažnejších formách kŕčových žíl sa prevedie sonografické vyšetrenie. Špecialista následne posúdi, či sú chlopne v žilách funkčné a či sa u vás nevyskytujú krvné zrazeniny, ktoré by mohli byť nebezpečné. Sonografické vyšetrenie je bezbolestné a nie je časovo náročné.

Štádiá kŕčových žíl (Zdroj: 123rf.com)

V počiatočných štádiách pozorujeme metličkové žily – červené alebo modré škvrnky na povrchu kože. Metličkové žily nespôsobujú žiadne subjektívne ťažkosti, sú len drobným kozmetickým problémom. Neskôr sú viditeľné výrazné vyklenuté (rozšírené) žily, ktoré môžu vyústiť v kŕčové žily. Dochádza k postupnej strate pružnosti ciev.

Chronická žilová nedostatočnosť naznačuje, že je narušená cirkulácia krvi v žilách. Neliečená chronická žilová nedostatočnosť vedie k opuchu nôh. V opuchnutých nohách dochádza k nadmernému hromadeniu tekutín. To môže viesť ku vzniku vredov, ktoré sú spôsobené preťažením žíl. Vredy sa liečia veľmi ťažko a dlho.

Liečba kŕčových žíl

Čo na kŕčové žily?

V niektorých prípadoch kŕčové žily rýchlo progredujú a môžu sa výrazne zhoršovať. Nie je to však vždy pravidlo. U niektorých ľudí sa stav nezhoršuje po celé roky. Neliečené varixy sa môžu zapáliť, prípadne viesť k nepríjemným vredom na nohách. V týchto prípadoch je potom nevyhnutná operácia.

Liečba spočíva vo výživových doplnkoch (vo forme krému, gélu, tabliet) a liekoch na kŕčové žily.

Významnou súčasťou liečby je aj nosenie kompresných pančúch. Mali by byť neoddeliteľnou súčasťou liečby, mechanicky totiž napomáhajú spätnému prúdeniu krvi do horných častí tela. Okrem toho slúžia aj ako prevencia vzniku kŕčových žíl a zmierňujú opuchy nôh. Pančuchy na kŕčové žily môžete použiť na dlhšie cesty, ale aj na bežný deň v práci. Ich používanie sa odporúča ako prvá voľba v terapii kŕčových žíl, dokonca pred liekmi na kŕčové žily.

Gély a krémy na kŕčové žily

Tabletky na varixy

Z výživových doplnkov sa pri liečbe kŕčových žíl osvedčil aj vitamín C obohatený o bioflavonoidy, zinok, vitamín E, koenzým Q10 a lecitín.

Zákroky na odstránenie kŕčových žíl

Pri závažnejších formách kŕčových žíl sa môže pristúpiť k ich odstráneniu. Lekár vás bude informovať ohľadom možností operácie a spolu vyberiete tú najvhodnejšiu.

Sklerotizácia

Sklerotizačný roztok sa vpichne priamo do kŕčovej žily, následne látka vyvolá kontrolovaný zápal, žila sa uzavrie a rozpadne. Pred každou sklerotizáciou by mal pacient absolvovať sonografické vyšetrenie žíl. Odstránenie sklerotizáciou nie je invazívny ani náročný zákrok, vykonáva sa ambulantne a pacient môže ísť hneď domov. Jediným obmedzením je to, že budete musieť nosiť kompresné pančuchy aspoň po dobu 72 hodín, kým nedôjde k stiahnutiu žily.

Penová sklerotizácia

Modernejšia forma sklerotizácie, ktorá je vhodná aj na väčšie žily. Táto operácia má rovnaký postup ako pri bežnej sklerotizácii, akurát účinná látka nie je vo forme roztoku ale peny.

Laserová operácia kŕčových žíl

Laser vplyvom vysokej teploty odstráni kŕčovú žilu, ktorá sa zmenší a následne vstrebe. Po tomto zákroku vznikajú malé krvné podliatiny. Kompresné pančuchy j potrebné nosiť po dobu 3 – 4 týždňov. Zákrok sa prevádza v lokálnej alebo celkovej anestézii, podľa stavu pacienta (nemocnicahandlova.sk).

Fleboktómia

Pri tomto chirurgickom zákroku dochádza k odstráneniu samotnej kŕčovej žily jej vyrezaním. Chorá žila sa vyradí z krvného obehu a krvné zásobovanie sa normalizuje. Cievny chirurg vykoná dva malé rezy, no operácia je náročnejšia na zotavovanie. Vyhraďte si pár dní voľna, po operácii bude vaša noha obviazaná.

Prevencia kŕčových žíl

Týmito režimovými opatreniami môžete znížiť riziko vzniku, prípadne rozsah kŕčových žíl.

Záver

Varixy dolných končatín sú rozšírený problém, ktorý sa týka hlavne (no nielen) žien. Už viete, čo na kŕčové žily – ich liečba spočíva v nosení kompresných pančúch, voľnopredajných výživových doplnkov na kŕčové žily a režimových opatreniach.

Oslabený cievny systém nie je možné úplne vyliečiť, no je možné spomaliť jeho poškodenie a znížiť riziku vzniku nových kŕčových žíl.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×