Koronavírus – mám chrípku, nádchu alebo koronavírus? Ako rozoznať príznaky a ako sa chrániť?

pixabay.com

V dnešných dňoch sa Slovensko spolu so zvyškom sveta nachádza uprostred stavu, ktorý WHO už 11.3.2020 označila za pandémiu. Znamená to, že koronavírus sa postupne dostane do všetkých krajín po celom svete.

V dnešnom článku si prečítate súhrn informácii o koronavíruse – čím je charakterizovaný, ako došlo k jeho prenosu na človeka, aká je jeho inkubačná doba, príznaky a podobne. Tiež vám poskytneme odporúčania slovenských autorít, ktorými sa majú ľudia v nasledujúcich dňoch riadiť.

Koronavírus (COVID-19) a jeho charakteristika

Odborne sa koronavírus označuje ako SARS-CoV-2, patrí do čeľade Coronaviridae. Jeho genetická informácia je uložená v jednej molekule RNA. Jeho genóm je až na 70 % podobný vírusu SARS-CoV-1, ktorý v roku 2002 postihol cez 8000 ľudí po celom svete. Pre 774 z nich bol fatálny.

Prenos

Prvýkrát sa koronavírus objavil v Číne v decembri 2019. Podobne ako iné koronavírusy, aj COVID-19 sa prenáša kvapôčkovou infekciou.

Na základe genomických štúdií (štúdie analyzujúce veľkú alebo celú časť genetickej informácie jednotlivca) sa predpokladá, že koronavírus sa preniesol na človeka z netopiera. Dôkazom je tom že genóm vírusov z pacientov postihnutých COVID-19 je zhodný s koronavírusom u netopierov až na 96 %.

Vírus sa dostáva do ľudského tela cez ACE2 receptory. Jedným z vysvetlení, prečo infekcia koronavírusom prebieha u každého s inou intenzitou je rôzna aktivita ACE2 v populácii.

Inkubačná doba

Nebezpečenstvo koronavírusu spočíva aj v dlhej inkubačnej dobe. To znamená, že infikovaný pacient nemusí mať príznaky vôbec. (Týka sa to najmä deti, ktoré sú často prenášačmi ochorenia bez toho, aby sa o tom vedelo), prípadne sa príznaky objavia až po dlhšej dobe. V priemere sa príznaky prejavia po 6,4 dňoch, no u niektorých ľudí to môžu byť až dva týždne.
Zdroj: pixabay.com

Príznaky spojené s koronavírusom

V začiatočných fázach sa koronavírus podobá na bežnú chrípku. Pacient má teda príznaky ako: teplota nad 38 stupňov, suchý kašeľ, bolesť svalov. Pre koronavírus je typické, že sa časom prejaví aj dýchavičnosťou, ktorá zvyčajne pri bežnej chrípke nie je prítomná.

U inak zdravých ľudí môže koronavírus prejsť bez komplikácii. Rizikovým je pre starších ľudí, ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, pri autoimunitných ochoreniach, imunodeficiencii, po transplantácii a podobne.

Príznaky koronavírusu (zhrnutie)

Najčastejšie príznaky:

Medzi menej časté príznaky patria:

Závažné príznaky spojené s infekciou COVID-19:

Ako rozoznať, či sa jedná o chrípku, nádchu alebo koronavírus?

V nasledujúcej tabuľke sú zhrnuté príznaky týchto troch ochorení:

Príznaky: Koronavírus Prechladnutie Chrípka
Horúčka často zriedkavo často
Kašeľ často (suchý) zriedkavo často
Sťažené dýchanie občas nie nie
Bolesť svalov občas často často
Bolesť hlavy občas zriedkavo často
Únava často občas často
Bolesť hrdla občas často občas
Nádcha zriedkavo často často
Hnačka zriedkavo nie občas
Kýchanie nie často nie

Zdroj: orf.at

Je koronavírus len forma chrípky?

V niektorých médiách sa šírila nepravdivá informácia, že COVID-19 je svojim priebehom rovnaký ako chrípka. Nie je to však pravda. Vedci v súčasnosti uvádzajú, že koronavírus je až 10x nebezpečnejší ako bežná chrípka.

Komplikácie spojené s koronavírusom sú oveľa závažnejšie ako pri bežnej chrípke. Rizikovým skupinám hrozí ťažký zápal pľúc, respiračné zlyhanie (neschopnosť pľúc zabezpečiť dostatočnú výmenu dýchacích plynov) alebo až septický šok a úmrtie.

Výrazným rozdielom medzi chrípkou a COVID-19 je aj to, že priebeh, liečba a komplikácie chrípky sú už dlhodobo známe. Koronavírus je nové ochorenie, lekári ho spoznávajú za pochodu a ťažko sa odhaduje jeho priebeh. Predpokladá sa, že na rozdiel od bežnej chrípky koronavírus nebude sezónne ochorenie závislé napríklad od teploty.

Významným rozdiel je aj zaočkovanosť populácie. Proti chrípke sa dá očkovať a očkovanie je vysoko odporúčané pre starších ľudí, tehotné ženy, zdravotníckych pracovníkov, ľudí s komorbiditami. Proti koronavírusu sa zatiaľ očkovať nedá, aj keď sa na vývoji vakcíny už začalo pracovať.

Liečba koronavírusu

V súčasnosti na COVID-19 nepoznáme žiadnu špecifickú liečbu. Pri miernom priebehu sa volí liečba symptomatická, používajú sa antipyretiká (na zníženie horúčky) a lieky proti kašľu. Vhodné sú aj liečivá používané na iné typy RNA vírusov.

Nakoľko koronavírus patrí medzi vírusové ochorenia, antibiotiká (rovnako ako pri chrípke) nie sú vhodné. Pri vážnejších formách koronavírusu je pacient umiestnený na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

Ako sa chrániť

Na Slovensku, ale aj vo všetkých okolitých a vzdialenejších krajinách denne pribúdajú noví pacienti s potvrdeným koronavírusom. Na Slovensku je ku dňu 16.3.2020 počet pacientov s koronavírusom 72.

Od štvrtka 12.3.2020 na Slovensku platí mimoriadna situácia. Predchádzalo jej uzatvorenie vysokých a stredných škôl, od piatku sa dvere zatvorili aj na všetkých materských a základných školách.

Je pravdepodobné, že nasledovať budú ďalšie reštrikčné obmedzenia, ktoré budú viesť k spomaleniu šírenia pandémie. Pre aktuálne informácie vždy sledujte kanály Slovenskej polície a Ministerstva zdravotníctva.

Riaďte sa týmito zásadami

  1. Všetkým osobám sa dôrazne odporúča v najbližšie dni dodržiavať domácu karanténu. Je to preto, že ktokoľvek z nás už môže byť infikovaný. Ak potrebujete ísť von, použite ochranné rúško. Ak ste sa nestihli zásobiť jednorazovými, vyrobiť si môžete aj domáce látkové. Istú formu ochrany poskytne aj šál, nákrčník alebo bufka.
  2. Samozrejmosťou je umývanie rúk teplou vodou a mydlom. Aby bola zabezpečená dostatočná ochrana pred vírusmi, je nevyhnutné ruky umývať aspoň 20 sekúnd. Poprípade môžete použiť dezinfekčné mydlo na báze alkoholu.
  3. Nedotýkajte sa očí, nosa a úst neumytými rukami! Pri kašľaní si zakryte ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša.
  4. Pravidelne dezinfikujte plochy ako obrazovka telefónu, klávesnica, kľučka, toaleta a podobne.

Vedeli ste, že…

Aj v takýchto náročných časoch sa nájdu ľudia, ktorí cez internet šíria nepravdivé správy – hoaxy. Koluje ich viacero – jeden hovorí o obsadení Bratislavy 1500 vojakmi, iní o nevhodnosti ibuprofenu pri horúčke, iné uvádzajú počty obetí, prípadne to, že sa jedná o novú biologickú zbraň. Všetky informácie, ktoré sú o koronavíruse známe sa dozviete z oficiálny zdrojov. Zároveň nepreposielajte tieto klamlivé správy ďalej a nezvyšujte umelo paniku.

Zhrnutie

Koronavírus na Slovensku, ale aj všade inde na svete, je novou výzvou pre súčasnú medicínu a aj celú spoločnosť ako takú. Svojim zodpovedným prístupom k situácii môžete výrazne pomôcť k spomaleniu šírenia vírusu. Tým ochránite najzraniteľnejších ľudí v našej spoločnosti – starších ľudí a ľudí s pridruženým ochorením.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×