Joga – účinky na zdravie, druhy jogy a jej podstata

Zdroj: 123rf.com

Joga sa teší čím ďalej tým väčšej popularite. Pôvodne joga (v sanskrite yuji) znamená jednota medzi telom a mysľou. V dnešnej dobe sa niekedy joga mylne vníma ako súbor fyzických cvičení, ktoré zlepší vašu ohybnosť a posilňujú telo.

Pôvodná idea jogy je však omnoho viac ako pohyb. Joga je koncept, ktorý vám pomôže spoznať limity vášho tela a mysle, naučí vás pracovať so svojim dychom a relaxovať a v ideálnom prípade vás zmení aj na úrovni osobnosti.

Prečítajte si, aké typy jogy poznáme a aké má joga účinky na zdravie:

Typy jogy

Dnešné jogové štúdia a online lekcie jogy prinášajú množstvo druhov jogy. Na základe svojich preferencií ale aj zdravotných prípadne iných obmedzení si vyberie každý.

Joga nemá žiadne kontraindikácie, je vhodná pre všetkých. Ak máte však nejaké ochorenie, dopredu zistite, či je pre vás vybratý druh jogy vhodný.

Ashtanga joga

V preklade ashtanga znamená osem končatín alebo osemnásobná cesta.

Pri  jogových cvikoch v ashtange sa uvoľňuje veľa potu. Tento proces ma na náš organizmus očistné účinky, zbavíte sa toxínov, zlepší sa vám prekrvenie tela, znižuje sa napätie v tele, zahrievajú sa vnútorné orgány a svaly.

Ashtanga joga kladie veľký dôraz na dych. Dopredu sa určí počet dychov, ktoré urobíte v danej pozícii. Dych má dôležitú úlohu aj pri prechode medzi rôznymi pozíciami, musí byť plynulý a v súlade s pohybom. Trvá tak dlho ako pohyb a zároveň, pohyb trvá iba dovtedy, kým plynie dych.

Ashtanga joga – cvik „Prasarita padottanásana“ (Zdroj: 123rf.com)

Pozície v ashtange

Pre ashtangu je charakteristických 5 pozícii (asany):

Kundalini yoga

Viac ako iné druhy jogy sa kundalini sústredí na prácu s energiami. Kundalini joga dokáže uvoľniť kundalini (energia, ktorá sa nachádza v spodnej časti našej chrbtice).

Kundalini joga je pomerne dynamická, pozície sú robené v tempe. Na hodine sa môžete stretnúť aj s meditáciou a spievaním mantier.

Vinyasa yoga

Najdynamickejšia forma jogy je práve vinyasa. Podobne ako pri ashtange, veľký dôraz sa kladie na synchronizáciu dychu s pohybom. Lekcie vinyasa jogy sú veľmi pestré a záleží od učiteľa, aké cviky budete počas hodiny cvičiť.

Hatha joga

Ak ste jogový začiatočník, hatha je výborná voľba ako sa skamarátiť s jogou. Jedná sa o pomalšiu, relaxačnú formu cvičenia. Pohyby sú pomalé, jemné. Učiteľ vás naučí pracovať s dychom a tiež možno vyskúšate základy meditácie.

Yin joga

Veľmi relaxujúci štýl jogy, vhodný úplne pre každého. Väčšina pozícii sa robí v sede, zotrváva sa v nich dlhšiu dobu v trvaní od 45 sekúnd do 2 minút. Yin joga je vhodná pre začiatočníkov. Hodiny sú zväčša zakončené meditáciou, takže je vhodná aj pre ľudí, ktorých špeciálne zaujíma duchovný rozmer cvičenia.

Hot joga

Menej častý názov je aj bikram joga. Na tejto hodine sa pripravte na veľa potu. Cvičí sa v miestnosti vyhriatej na teplotu 37 – 40 stupňov. Zvýšená vlhkosť v miestnosti však spôsobí to, že teplo budete zvládať o niečo lepšie.

Na hot jogu si doneste vlastný uterák a rozhodne nezabudnite na fľašu s vodou. Cvičí sa v šortkách a športovej podprsenke. Hot joga nie je vhodná pre tehotné a osoby s vysokým tlakom krvi.

Joga pre tehotné

S jogou nemusíte prestávať ani v tehotenstve. Zároveň je to ideálny čas, kedy s ňou začať. Cvičenie je vhodné počas všetkých troch trimestrov. Cviky sú upravené tak, aby bolo bezpečné pre vás aj dieťatko.

Cvičením jogy v tehotenstve sa pripravíte na pôrod po psychickej aj fyzickej stránke. Na hodinách zlepšíte prekrvenie tela, čím sa okysličuje aj dieťatko. Zároveň posilníte svaly panvového dna, čo je pred pôrodom veľmi užitočné.

Joga v dennom živote

Joga v dennom živote je akreditované občianske združenie, ktoré má podporu Ministerstva školstva. Cieľom je podpora fyzického, psychického a duchovného zdravia pomocou kurzov jogy. Lekcie sú vhodné pre všetky vekové kategórie a aj pri určitých ochoreniach ako napríklad bolesti kĺbov.

Veľmi obľúbené sú kurzy jogy na chrbticu. Na týchto špecializovaných hodinách sa naučíte pár základných cvikov, ktoré môžete cvičiť aj doma. Pravidelné cvičenie jogových cvikov zameraných na chrbticu môže pomôcť k zlepšeniu držania tela, posilní svaly v okolí chrbta a zlepší prúdenie krvi.

Účinky jogy na náš organizmus

Pravidelným cvičením jogy na sebe spozorujete viacero zmien. Nečakajte však, že k nim dôjde okamžite. Pri poskracovaných šľachách a stuhnutých svaloch trvá určitú dobu, kým opäť získajú svoju flexibilitu a pevnosť.

Cvičte preto, aby ste si uchovali zdravé telo a pokojnú myseľ, nesústreďte sa na výsledky a konkrétne ciele. Pri pravidelnom cvičení jogy môžete spozorovať aj jej efekt na chudnutie, nie je to však jej hlavným cieľom.

Pozície jogy (Zdroj: 123rf.com)

Účinky na zdravie

Benefity, ktoré získate cvičením jogy sú napríklad:

Čo potrebujete na jogu?

Joga, na rozdiel od veľa moderných športov, nevyžaduje žiadne drahé náradia a vybavenia. Cvičí sa v pohodlnom oblečení, pre ženy sú vhodné legíny alebo široké nohavice, podľa preferencií.

Určité špecifické druhy jogy vyžadujú aj prispôsobenie oblečenia (hot joga – vzdušné, minimalistické oblečenie, fly fit joga – dlhé nohavice a podobne).

Pred hodinou jogy nejedzte veľmi aromatické jedlá ako cesnak alebo kari, neodporúča sa používať ani silné parfumy. Ženy si vlasy upravia do preferovaného účesu tak, aby im nezavadzali pri cvičení. Neodporúča sa nosiť šperky a hodinky, aby nedošlo k úrazu, prípadne k ich poškodeniu.

Väčšina jogových štúdií vám poskytne jogové podložky (tzv. jogamatka), no na niektoré hodiny, prípadne lekcie jogy vonku si ich musíte doniesť sami. Kúpa jogamatky sa oplatí ako sa joge venujete pravidelne, prípadne cvičíte doma.

Zhrnutie

Joga nie je žiadny moderny výmysel súčasného človeka. Je to staroveký koncept spájajúci telo, myseľ a dych. Pravidelným cvičením jogy získate silu, flexibilitu a pokojnú myseľ. Naučíte sa spoznávať a rešpektovať limity svojho tela, a zabudnete na svoje ego.

Na joge sa neporovnávajte s druhými. Koncentráciu upriamte na preciťovanie rôznych častí tela a vedomé dýchanie. Najobľúbenejšia je ashtanga joga, no typov jogy je dnes mnoho a preto si môže vybrať každý.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×