Joga cvičenie pre zdravie (cviky na chrbticu, na brucho + joga pre dvoch…)

Čím ďalej viac ľudí si obľubuje jogu. Joga je vhodná pre všetkých, pretože vám dáva dostatok priestoru na to, aby ste si cviky upravili podľa vašej osobnej potreby (napr. menšia náročnosť cviku).

Je ideálne, ak si jogu chodíte zacvičiť do jogového štúdia, hlavne ak ste začiatočník. Ukážu vám prevedenie jednoduchých joga cvikov, prípadne vás v danej pozícii napravia. Cvičiť by ste však mali aj doma. Niektoré jednoduché joga cviky nájdete popísané v dnešnom článku.

Joga cviky na chrbticu

Joga na posilnenie chrbtice sa teší veľkej popularite. Naše chrbty sú neadekvátne zaťažované napríklad dlhodobým sedením, nesprávnym postojom tela prípadne častým pozeraním na telefón.

Pravidelné cvičenie jogy vám pomôže posilniť chrbtové a brušné svaly (ktoré tiež podporujú stabilitu chrbtice). Cviky sú vhodné aj pre ľudí, ktorých už trápi bolesť chrbta.

Mačka

Začnite v sede na pätách, ruky si položte na kolená, chrbát je vystretý. Nadýchnite sa, ruky predpažte a následne prejdite do pozície mačky.

  1. Ruky a nohy sú s podložkou v 90-stupňovom uhle. S výdychom chrbát vyhrbte, hlavu skloňte smerom k bruchu.
  2. S nádychom urobte opačný pohyb, hlavu dvíhajte smerom nahor. Pohľad nasmerujte čo najvyššie.
  3. Cvik opakujte v rytme dychu tak dlho, ako vám to je príjemné, minimálne však aspoň trikrát.
Joga cviky – mačka (Marjaryasana) (Zdroj: 123rf.com)

Pes hľadiaci dole

Táto pozícia môže byť pre začiatočníkov v porovnaní s mačkou mierne náročnejšia. Časom si ju však rozhodne obľúbite. Tento jogový cvik sa objavuje vo väčšine jogových smerov, frekventovaný je napríklad v ashtanga joge.

  1. V tejto pozícii je stred tela spevnený, dlane a prsty sú na zemi a tlačia do podložky. Ak je to možné, aj celé chodidlá sú na podložke (pri skrátených šľachách to nebude zo začiatku možné).
  2. Telo ťahajte smerom nahor od dlaní, ramená sa ťahajú od uší, zadok ide smerom ku stropu čo najvyššie. Hlava a pohľad sú voľné, smerujú nadol.
  3. V pozícii psa tvárou dole nezabúdajte zhlboka dýchať. Ideálne je zotrvať v pozícii jednu minútu, no vždy to prispôsobujte vášmu telu a jeho podmienkam.
Pes hľadiaci dole (Adho Mukha Svanasana) (Zdroj: 123rf.com)

Trojuholník

  1. Postavte sa o niečo širšie ako je šírka bokov.
  2. Pravé chodidlo sa vytočí o 90 stupňov. Ruky rozpažte a následne sa s výdychom ukloňte doľava. Pravá ruka sa dotýka členka, prípadne vyššej časti nohy. Ľavá ruka je natiahnutá dopredu a hore, pohľad je nasmerovaný ku nej.
  3. Dôležité je, aby ste v tejto pozícii mali telo v jednej línii, čo je niekedy náročné korigovať.
Trojuholník (Utthita Trikonasana) (Zdroj: 123rf.com)

Loďka

Jogový cvik, ktorý posilní brucho aj chrbát.

  1. Sadnite si na jogamatku, ruky predpažte a nohy zdvihnite nahor. Následne sa mierne zakloňte. Nohy ostávajú vysoko hore, tak, aby telo pripomínalo loďku.
  2. V pozícií sa snažte vydržať aspoň po dobu 5 nádychov.

Pre úplných začiatočníkov a ľudí so slabými brušnými svalmi je vhodná pozícia polovičnej loďky, pri ktorej sú ruky aj nohy o niečo nižšie ako v plnej verzii.

Loďka (Navasana) (Zdroj: 123rf.com)

Acro joga – joga pre dvoch

V acro joge sa cvičí vždy v páre. Jednou zo základných pozícií je napríklad lietajúci vták. Baser (osoba, ktorá v tomto cviku leží) si uloží chodidlá nôh na oblasť bokov flyera (osoba vo vzduchu). Ak baser nie je veľmi flexibilný, pod zadok si môže vložiť vankúš alebo blok.

  1. Baser a flyer si spoja ruky, dlane sú na kríž.
  2. Flyer sa napne, vystrie telo, udržuje pevný stred a baser ho zdvihne do vzduchu.
  3. Pozícia sa ukončí tak, že baser pomaly pokrčí nohy a flyer môže zísť dolu z pozície.
(Zdroj: 123rf.com)

Zhrnutie

Cvičenie jogy je výborný spôsob, ako si posilniť súčasne telo aj ducha. Joga nie je len o fyzickom vykonávaní jogových asán, ale aj o koncentrácii na vlastné telo a rešpektovaní jeho limitov. Zároveň vám cvičenie jogy prináša možnosť, ako stále napredovať bez toho, aby ste sa porovnávali s inými. Základom jogy je pravidelnosť. Preto si jednotlivé cviky môžete v pokoji previesť aj doma vždy vtedy, keď nemáte čas alebo chuť na hodinu vedenú lektorom.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×