Infekčná mononukleóza – príznaky, prenos, liečba u detí a v dospelosti, diagnostika

Zdroj: 123rf.com

Infekčná mononukleóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne mladých ľudí. Šíri sa kvapôčkovou infekciou (napríklad kýchaním alebo slinami). Preto sa jej niekedy hovorí aj choroba z bozkávania.

Najčastejšie ju spôsobuje Epstein-Barrovej vírus, no môže mať aj iné príčiny. Dnes bude reč o infekčnej mononukleóze, jej liečbe a o tom, aké príznaky ju sprevádzajú.

Čo je to mononukleóza

Infekčné ochorenie, ktoré je spôsobené vo väčšine prípadov (80 – 95 %) Epstein-Barrovej vírusom (ľudský herpes vírus typu 4). Veľa ľudí sa nakazí týmto vírusom po prvom roku života, ochorenie však prebieha bezpríznakovo. Preto často ani neviete, že ste mononukleózu prekonali.

Prekonaním infekcie Epstein-Barrovej vírusom získavate imunitu a pravdepodobnosť, že by ste sa znovu nakazili mononukleózou je veľmi malá.

Iné príčiny infekčnej mononukleózy:

Zaujímavosťou je, ako lekári označovali infekčnú mononukleózu v minulosti. Nazývala sa aj žľazová horúčka, benígna leukémia alebo monocytárna angína. Je to preto, že Epstein-Barrovej vírus primárne napáda lymfatický systém. 

Príznaky mononukleózy

Infekčná mononukleóza má príznaky podobné chrípke. Prejavuje sa napríklad teplotou až horúčkou, opuchnutými lymfatickými uzlinami a bolesťou hrdla.

Medzi ďalšie príznaky mononukleózy patria:

Výskyt a prenos infekčnej mononukleózy

Odhaduje sa, že až 90 – 95 % ľudí má v dospelosti protilátky proti Epstein-Barrovej vírusu. V krajinách, kde sa dodržujú hygienické štandardy sa mononukleóza vyskytuje prvýkrát do 5. roku života, druhý výskyt mononukelózy sa objavuje okolo puberty a rannej dospelosti.

K prenosu infekčnej mononukleózy často dochádza vo väčších kolektívoch ako je škôlka a škola. V rodinách je častejšia v jarných a jesenných mesiacoch. Infekcia sa šíri kvapôčkovou infekciou, najčastejšie sa prenáša slinami a používaním riadu chorého pacienta. Infekčná mononukleóza sa prenáša aj pohlavným stykom.

Inkubačná doba

Inkubačná doba mononukleózy je od 30 – 60 dní, pacient je infekčný od objavenia prvých príznakov až do vymiznutia teploty. Vírus však ostáva v tele po celý život a pri oslabenej imunite sa môže prejaviť vo forme iného ochorenia.

Diagnostika mononukleózy

Infekčná mononukleóza ma veľmi podobné príznaky ako viacero nezávažných ochorení dýchacieho traktu. Niekedy sa však môže podobať aj na závažnejšiu hepatitídu A.

Pri diagnostike sa lekár bude pýtať na intenzitu a trvanie príznakov a tiež na to, či ste boli v kontakte s ľuďmi, ktorí majú mononukleózu. Za najrizikovejšiu sa považuje skupina ľudí od 15 – 25 rokov.

Lekár pohmatom skontroluje uzliny a prehmatať môže aj brucho, aby zistil, či nie je zväčšená slezina.

Ak na základe symptómov a lekárskej prehliadky nie je diagnóza jasná, na diagnostiku poslúži vzorka krvi. Z krvného obrazu lekár určí, či sú krvné bunky v norme alebo naznačujú výskyt mononukleózy.

Liečba mononukleózy

U väčšiny ľudí ochorenie nevyžaduje žiadnu špeciálnu liečbu a má tendenciu spontánne vymiznúť po pár dňoch.

Ak máte horúčku, užite voľnopredajné lieky ako ibuprofen (Ibalgin, Nurofen) paracetamol (Paralen) alebo kyselinu acetylsalicylovú (Aspirin). Aspirin však nepodávame deťom do 16. rokov.

Pri bolestiach hrdla sú vhodné cmúľacie tablety s obsahom antiseptických látok a látok, ktoré tíšia bolesť.

Ak majú pacienti zvýšené pečeňové testy, ako liečba sa môžu využiť lieky zo skupiny hepatoprotektív alebo výživové doplnky posilňujúce funkciu pečene.

Imunoglukan P4H ACUTE 300 mg (obsahuje Imunoglukan, vitamín C a zinok)

Počas vírusového ochorenia je vhodné podporiť imunitu, čím pomôžete organizmu s lepším vysporiadaním sa s vírusom. Vhodný je vitamín C a zinok, ale aj výživové doplnky s obsahom beta-glukánov.

Ťažké prípady mononukleózy a rizikoví pacienti môžu byť počas infekčnej mononukleózy hospitalizovaní.

Diéta pri infekčnej mononukleóze

Jeden z príznakov, ktoré sa pri infekčnej mononukleóze objaví je nechutenstvo a nevoľnosť. Preto je dôležité, čo v tomto čase budete konzumovať. Z jedla zároveň získavate energiu a vitamíny, ktoré sú pri prekonávaní ochorenia veľmi dôležité.

Pri mononukleóze sa stravujte pravidelne, no jedzte menšie porcie. Hneď ako to bude možné, zaraďte do vašej stravy antioxidanty, kvalitné proteíny a zdravé tuky.

Samotná mononukleóza trvá týždeň až dva, no únavu môžete cítiť ešte niekoľko týždňov po tom. Stravujte sa preto kvalitne a vyvážene, aby ste svoj organizmus jedlom posilnili, nie zaťažili.

Prevencia infekčnej mononukleózy

Keďže je Epstein-Barrovej vírus pomerne rozšírený, prevencia je značne obmedzená. Rovnako ako pri prevencii iných vírusových a bakteriálnych infekcii dodržujeme zásady hygieny. Vyvarujte sa teda používania predmetov po cudzích ľuďoch, vrátane ich posteľného oblečenia a uterákov.

Ak máte doma pacienta s infekčnou mononukleózou pravidelne vetrajte, dezinfikujte predmety a ak je to možné, zdržujte sa v inej časti bytu.

Vakcína proti tomuto ochoreniu zatiaľ neexistuje.

Komplikácie a riziká mononukleózy

Komplikácie pri infekčnej mononukleóze sú zriedkavé, no môžu mať závažný charakter.

Medzi vážne situácie, ktoré sa môžu objaviť po prekonaní infekčnej mononukleózy patria:

Zhrnutie

Infekčná mononukleóza je nezávažné ochorenie, ktoré sa častejšie vyskytuje u detí a mladých dospelých. V dospelosti má väčšina ľudí protilátky proti Epstein-Barrovej vírusu, ktorý je najfrekventovanejšia príčina mononukleózy.

Ochorenie nie je závažné, liečba je len symptomatická (liečia sa len príznaky). Mononukleózu však neignorujte a doprajte si dostatok oddychu. Toto ochorenie zriedkavo môže vyvolať aj komplikácie.

Zistiť viac

Imunoglukan P4H ACUTE 5 kapsúl

  • obsahuje prírodný Imunoglukan, vitamín C a zinok
  • prispieva k správnemu fungovaniu imunity a k zníženiu vyčerpania a únavy
  • imunoglukan je prírodná látka získavaná izoláciou z Hlivy ustricovitej

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×