Infarkt myokardu (srdcový infarkt) – príznaky, diagnostika, liečba

Zdroj: 123rf.com

Infarkt myokardu (srdcový infarkt) je akútna život ohrozujúca situácia. Dochádza pri ňom k zastaveniu prúdenia krvi do srdca, čo poškodí bližšie ale aj vzdialenejšie tkanivá.

Pri neadekvátnom rozpoznaní príznakov infarktu myokardu pacient zbytočne stráca čas, čo môže byť fatálne. Bolesť na hrudi patrí medzi charakteristické príznaky infarktu.

Viete, aké sú tie ďalšie?

Čo sa deje pri infarkte

Pri infarkte dochádza k upchatiu jednej alebo viacerých koronárnych artérií, ktorými prúdi krv do srdca. Najčastejšia príčina, prečo k blokácii dochádza je aterosklerotický plak.

Najnáchylnejší na srdcový infarkt sú ľudia s vysokým cholesterolom, zvýšeným podielom tuku, s vysokým krvným tlakom.

Príznaky (akútny infarkt myokardu)

Najbežnejšie príznaky infarktu sú:

Veľmi dôležité: Infarkt myokardu môže u niektorých ľudí prebiehať aj bez príznakov! Vtedy hovoríme o tichej ischémii. Tichá ischémia sa vyskytuje u pacientov so srdcovým zlyhávaním.
U žien sú príznaky infarktu o niečo odlišné. Prítomná môže byť napríklad bolesť v hornej časti chrbta alebo točenie hlavy. Niektoré ženy popisujú príznaky infarktu myokardu ako silnú chrípku

Diagnostika

Existuje viacero spôsobov, ako sa infarkt myokardu diagnostikuje. Lekár vás najskôr popočúva a zistí, či je srdcová frekvencia pravidelná.

Metódy diagnostiky

Pri diagnostike infarktu sa používa aj EKG (elektrokardiogram). Sleduje sa ním elektrická aktivita srdca.

Pri infarkte dochádza aj k tvorbe špecifických proteínov, ktoré dokážeme zistiť v krvi. Jedným z nich je troponín cTnT, ktorý sa bežne v krvi nevyskytuje. Hladiny troponínu môžeme zistiť v krvi už od 3 – 8 hodín od zastavenia prívodu krvi do srdca (od ischémie). Do 7 – 10 dní od infarktu hladina troponínu cTnT klesá na nedetekovateľné hladiny.

Elektrokardiogram (EKG) – záznam činnosti srdca pri ochoreniach ako angina pectoris, infarkt myokardu… (Zdroj: 123rf.com)

Liečba infarktu myokardu

Na riešenie akútneho infarktu sa používajú dva chirurgické postupy. O ich výhodách a rizikách vás bude lekár informovať.

Perkutánna koronárna intervencia (angioplastika, stentovanie)

Veľmi málo invazívny chirurgický výkon, pri ktorom sa rozšíria zúžené alebo úplne zablokované koronárne artérie.

Do zúženej cievy je pomocou katétra zavedená kovová sieťka. Tá tam ostáva natrvalo. Bráni tomu, aby sa cieva opäť zužovala. Zákrok trvá od 15 minút do 2 – 3 hodín. Robí sa v lokálnej anestéze buď pri plnom vedomí alebo pri sedácii. Katéter sa zavádza cez slabinu alebo predlaktie. Výhody angioplastiky sú jej krátka rekonvalescencia a minimálny zásah do organizmu.

Obchvatová operácia srdca (bypass)

V porovnaní s angioplastikou sa jedná o náročnejšiu operáciu, pri ktorej sa otvára oblasť hrudníka. Vykonáva sa v celkovej anestéze. Kardiochirurg vytvorí doplnkové cievy (najčastejšie sa použijú prsné cievy, alebo cievy dolných končatín a predlaktia), čím sa obídu tie upchaté a nefunkčné.

Operácia vyžaduje dlhšiu rekonvalescenciu. Pacient sa vráti do bežného fungovania až po 4 – 6 týždňoch. Samotná hospitalizácia trvá približne týždeň.

Lieky používane pri liečbe infarktu myokardu

Efektívne na infarkt myokardu sú lieky zo skupín:

Prvá pomoc pri infarkte myokardu

Pri podozrení na infarkt postupujte v nasledovných krokoch:

Pri oživovaní sa často stáva, že sa pri ňom zlomí rebro. Napriek tomu treba pokračovať. Takto môžeme docieliť to, že človek nielen prežije, ale sa aj v konečnom dôsledku lepšie zotaví.

Prevencia infarktu

Základom prevencie infarktu a iných kardiovaskulárnych ochorení (ako angina pectoris) je zdravá životospráva a adekvátne fyzické zaťaženie.

Pravidelne konzumujte dostatok zeleniny a ovocia, vlákninu a kvalitné proteíny. Tým budete predchádzať zužovaniu ciev vplyvom aterosklerózy a vysokého cholesterolu.

Pravidelným športom zas znížite svoju tepovú frekvenciu a posilníte srdcový sval. Zároveň posilníte prúdenie krvi do periférnych oblastí a udržiavate svoju hmotnosť v norme.

Zhrnutie

Akútny infarkt myokardu je život ohrozujúca situácia, pri ktorej dochádza k obmedzeniu prietoku krvi do srdca. Koronárne tepny sa upchajú vplyvom nesprávneho stravovania, fajčením a nedostatkom pohybu. Riziko infarktu zvyšujú aj niektoré ochorenia, napríklad cukrovka a silný je aj vplyv genetiky.

Pri podozrení na infarkt myokardu (ak sa u vás vyskytnú príznaky ako náhla silná bolesť na hrudi, slabosť, potenie, popr. napínanie na vracanie) ihneď volajte číslo 155. Adekvátna diagnostika a liečba infarktu patrí do rúk lekára.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×