Ako histamín ovplyvňuje naše fyzické a duševné zdravie?

Zdroj: 123rf.com

Chcete poznať účinky histamínu na náš organizmus?

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako jedlo, ktoré prijímate, ovplyvňuje vašu náladu, duševné zdravie alebo vaše orgány?

Ste pacient s histamínovou intoleranciou, a chcete lepšie rozumieť jednotlivým príznakom?

V článku sa dozviete o tejto téme viac.

Histamín

Histamín patrí do skupiny biogénnych amínov. Sú to látky, ktoré slúžia ako signálne molekuly. Sú tvorené aminokyselinami (aminokyseliny tvoria základ všetkých proteínov v našom tele). HistAMÍN je napríklad tvorený z aminokyseliny histidín.

Biogénne amíny nevyužívame len my. Nachádzajú sa aj v rastlinách a živočíchoch. Sú tvorené špecifickými bunkami, ktoré ich vylučujú v malom množstve v jednotlivých intervaloch podľa potreby. Prijímajú ich cieľové bunky, ktoré sa nachádzajú v blízkosti. Na základe tohto vznikajú adekvátne odpovede buniek a orgánov. Akonáhle sa signál prenesie a vytvorí sa odpoveď, biogénne amíny sú zničené špecifickým enzýmom, ktorý ich neutralizuje a reguluje ich hladiny.

Biogénne amíny, ako napríklad histamín, nie sú tvorené len špecifickými bunkami. Niektoré baktérie a kvasinky obsahujú dekarboxylázu. Tento enzým dokáže premeniť proteíny, ktoré prijímame v strave na amíny.

Potrava bohatá na proteíny

Veľa proteínov sa nachádza v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch. Keď  neskonzumujete jedlo s vysokým obsahom proteínov ihneď, alebo ho zamrazíte, mikroorganizmy, ktoré sa v jedle nachádzajú sa dajú do práce.

Proteíny sa začnú štiepiť na menšie a menšie zložky, až sa nakoniec rozložia až na biogénne amíny. V živom organizme sú biogénne amíny ihneď rozkladané. V potrave sa však hromadia a preto sú staršie potraviny bohatšie na biogénne amíny.

Niektoré biogénne amíny majú charakteristický zápach. Pomáha nám to v rozlíšení, ktoré jedlo je už staré a ktoré je ešte vhodné na konzumáciu. Histamín je však amín bez zápachu, a preto nedokážete zistiť jeho hladiny v potravinách.

Histamín v našom tele

Odkiaľ teda pochádza histamín?

Existujú tri možnosti:

Histamín je dôležitá signálna molekula, ktorá je zodpovedná za množstvo biologických účinkov v našom organizme. Reguluje širokú škálu rôznych funkcií – cez trávenie až po spánok, sexuálne funkcie, krvný tlak a fungovanie mozgu.

Ako je možné, že táto molekula má na zodpovednosti toľko úkonov?

Odpoveď je jednoduchá.

Účinnosť histamínu závisí od toho, na ktoré bunky pôsobí, aké bunky sú v okolí a aké receptory sa nachádzajú na týchto bunkách.

Bunky produkujúce histamín

Nie všetky bunky v našom tele dokážu vytvoriť histamín.

Sú toho schopné len 3 typy buniek:

A teraz trošku farmakológie.

Histamín sa môže viazať na štyri druhy receptorov. Každý z týchto receptorov reaguje inak na prijatý histamín. Rôznymi kombináciami buniek a receptorov môže histamín sprostredkovať širokú škálu účinkov.

Ak si to neviete momentálne dobre predstaviť, uvedieme vám jednoduchý príklad:

Histamín sa naviaže na parietálne bunky v žalúdku. Následne sa vylúči žalúdočná kyselina. Ak sa histamín naviaže na bunky vo veľkých cievach, dochádza k ich rozšíreniu (dilatácii). To zas vedie k poklesu tlaku krvi. Pri naviazaní histamínu na malé cievky (kapiláry) sa zvyšuje ich priepustnosť a tekutiny pretekajú mimo cievok. Prejaviť sa to môže ako vodnatý výtok z nosa, zaslzené oči alebo opuchnutie kože.

Krátky život histamínu

Histamín je zničený ihneď po splnení svojej funkcie. Ak zjeme potravu bohatú na histamín, napríklad starý steak alebo dozretý syr, špeciálny enzým v našom čreve ho zničí ešte pred tým, ako sa dostane do krvného obehu. Tento enzým sa nazýva diamínoxidáza (DAO) a tvoria ho črevné bunky. Slúži ako prvý obranný mechanizmus proti vysokým hladinám histamínu v našom tele.

Diaminooxidáza sa nachádza aj vo výživovom doplnku Daosin. Tento výživový doplnok odporúčam pacientom s histamínovou intoleranciou. Viac o ňom napísala moja kolegyňa farmaceutka v recenzii Daosinu.

Väčšina prípadov histamínovej intolerancie je spôsobená práve enzýmom DAO. Ak je histamín v nadbytku, preniká do krvi a blúdi v tele doslova neorganizovane. Tým môže vyvolať rôzne príznaky a problémy spojené s HIT. Viac sme o tomto ochorení písali v článku Histamínová intolerancia.

Ako naše telo reaguje na histamín

Za normálnych okolností je histamín syntetizovaný a uvoľňovaný v normálnych množstvách a nevyvoláva žiadne problémy. Viaceré situácie však môžu viesť k nebezpečne zvýšeným hladinám histamínu.

Pri histamíne je dôležitý faktor jeho koncentrácia. Kým je v norme, slúži histamín nám. Pri nadbytku nám však spôsobuje len problémy.

Nadmerne sa tvorí pri situáciách ako:

  1. Anafylaktický šok – z definície je anafylaktický šok alergická reakcia spôsobená hypersenzitivitou. Dochádza pri ňom k rýchlemu uvoľneniu vysokých koncentrácii histamínu do krvi. Pacient, ktorý má anafylaktický šok má problémy s dýchaním, chrčí, sipí, prudko mu klesne tlak a cíti sa slabý. Tiež môže dôjsť k opuchu pier a jazyka.
  2. Otrava rybami – dochádza k nej pri konzumácii pokazených rýb, ktoré zvyčajne obsahujú viac ako 500 mg/kg histamínu.
  3. Miestne alergické reakcie – napríklad opuch nosa alebo žihľavka.
  4. Predávkovanie histamínom – dochádza k nemu pri nadmernej konzumácii potravín bohatých na histamín (hranica je približne >50 mg/kg)
  5. HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA – k nepríjemným príznakom tohto ochorenia dochádza už pri konzumácii histamínu v koncentrácii menej ako <50 mg/kg.

Nálada a histamín

Je samozrejmé, že počas horších období ochorenia nebudete prekypovať energiou a super pozitívnymi náladami. No pacienti s histamínovou intoleranciou popisujú aj iné zmeny na psychike.

Majú pocit väčšieho nepokoja, sú náchylnejší na rôzne typy úzkostí a môže sa u nich prejaviť aj sociálna fóbia. Takýto pacienti môžu mať pocit, že strácajú kontrolu nad svojimi emóciami a začnú sa zo zlej nálady obviňovať.

To je to najhoršie čo môžete urobiť.

Spojenie medzi črevom a mozgom

Ako to celé funguje?

Je známe, že epicentrum nášho zdravia sa nachádza v našom tráviacom trakte. Spája sa tam jedlo z vonkajšieho prostredia, s našimi vnútornými orgánmi, tráviacimi enzýmami a šťavami.

No to nie je všetko.

Existuje priama väzba, ktorá spája náš mozog a črevo.

V tráviacich orgánoch (žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo) dochádza k rozkladaniu veľkých molekúl na menšie. Tie sú potom krvou transportované do iných dôležitých orgánov v našom tele. A tak vidíte, že pri rôznych tráviacich problémoch, nie je ovplyvnené len samotné trávenie, ale prakticky všetky časti organizmu.

A čo si predstaviť pod pojmom os medzi črevom a mozgom?

Jedná sa o komunikáciu medzi týmito dvoma orgánmi. Črevo podáva mozgu informácie o tom, aký typ potravy ste prijali a ako si s tým dokáže poradiť. Ak ste zdraví, alebo ste prijali jedlo, ktoré vám neškodí, črevo pošle signál, že je všetko v poriadku.

No v niektorých prípadoch (napríklad ak zjete jedlo bohaté na histamín a trpíte na HIT), váš mozog bude informovaný o týchto problémoch a následne vytvorí odpoveď. To môže spôsobiť zmenu nálady, vyššiu náchylnosť na plač, sociálnu fóbiu, depresiu alebo iné nepríjemné pocity [1]. Nie je vylúčené, že v budúcnosti sa budú niektoré problémy psychiky riešiť úpravou mikroflóry v čreve [2].

Histamín a adrenalín

Aký je dôvod zvýšenej úzkosti u pacientov s HIT? Jedným z možných vysvetlení je to, že histamín zvyšuje hladinu viacerých hormónov, ale hlavne adrenalínu. Adrenalín je hormón, ktorý je kľúčový v stresových situáciách, keď potrebujeme rýchlo konať.

Aj keď histamín neprechádza cez hematoencefalickú bariéru a tým pádom sa nedostáva do mozgu, stále sa nachádza v krvi a krvnom obehu. Dokáže teda spustiť rôzne príznaky úzkosti a paniky ako tras, zrýchlený tep, potenie, problémy so spánkom, pocit na vracanie.

Histamín a estrogén

Druhý hormón, ktorý je výrazne ovplyvnený histamínom je estrogén. Histamín zvyšuje koncentráciu tohto hormónu, a na rozdiel od adrenalínu, estrogén sa dostáva aj do mozgu. Estrogén má silný vplyv na výkyvy nálad.

Ženy to dobre poznajú zo svojich menštruačných cyklov a ich fáz. Nedá sa povedať, že estrogén spôsobuje dobrú alebo zlú náladu. Mechanizmus vplyvu estrogénu na náladu je veľmi komplexný. Keď sa estrogén dostane do mozgu, stimuluje vylúčenie histamínu. Takto ovplyvňuje histamín náladu cez hormón estrogén.

Ako možno ovplyvniť náladu

Teraz keď už lepšie rozumiete, ako jedlo ovplyvňuje vašu náladu, určite sa pýtate, čo s tým.

Ak máte pocit, že ste nevyrovnaní, depresívni, často sa bojíte alebo máte iný psychický problém, jedným z dobrých začiatkov ako ho začať riešiť je úprava stravy.

Pozor, nehovoríme tu o závažných ochoreniach!
Pri ťažkých formách depresie alebo panických záchvatoch, prípadne inom vážnom psychickom ochorení úprava stravy nie je dostatočná a rozhodne vyhľadajte lekársku pomoc.

Bolo dokázané, že mikróby v našom tele majú významnú funkciu v ovplyvňovaní našich nálad. Zmenou stravy sa teda vyberiete tým správnym smerom. Vaše emócie sa stabilizujú a vy sa budete cítiť lepšie.

Prinášame vám pár našich tipov ako sa cítiť fyzicky aj psychicky lepšie prostredníctvom stravy.

3 spôsoby na vytvorenie rovnováhy v čreve

  1. Sústreďte sa na rastlinnú stravu. Jedzte veľa zeleniny a ovocia. Je to dookola omieľaná rada vo všetkých príručkách o zdravom stravovaní, no je naozaj najefektívnejšia. Baktérie v čreve reagujú veľmi rýchlo. Ich spôsob fungovania sa zmení už za 24 hodín od pozitívnej zmeny vo vašom stravovaní. To je veľmi dobrá motivácia, nemyslíte? [3]
  2. Zvýšte príjem vlákniny. Vláknina má pozitívny vplyv na stav črevnej mikroflóry a produkciu hormónov [4]. Vláknina tiež normalizuje signály, ktoré črevo posiela mozgu a zabraňuje výkyvom energie, ktoré sú časté pri konzumácii sacharidov, hlavne rafinovaného cukru. Je známe, že táto zložka potravy slúži ako antioxidant pre naše črevo, zbavuje nás toxínov a usadenín a má prevenčné účinky pri problémoch s nafukovaním. Za deň by ste mali prijať minimálne 35 g vlákniny.
  3. Znížte príjem cukrov. Strava bohatá na cukry zvyšuje riziko zápalových ochorení [5] [6]. Viaceré štúdie tvrdia, že aj depresia je podmienená zápalom v tele [7] [8]. Redukciou cukru sa s vašim telom budú diať hotové zázraky. Budete plný energie, zabudnete na výkyvy nálad a zlepší sa aj stav vašej pokožky.

Záver

Histamín je zaujímavá látka v našom tele. Ovplyvňuje nespočetne veľa procesov a je dôležité ho poznať. V článku sme vám popísali ako funguje a čo dokáže v našom tele. Histamín je dôležitý pri zdravých ľuďoch, a pri pacientoch s HIT tiež nemusí byť až taký strašiak. Treba ho len spoznať a pochopiť jeho fungovanie.

Jedným zo spôsobov, ako zvíťaziť nad histamínom, je dobrá strava. Ak ani tá nezaberie, môžete si pomôcť niektorými liekmi. Ktoré sú najlepšie lieky a doplnky pri HIT zistíte v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×