Vysoká hladina histamínu – môže spôsobiť depresiu?

Zdroj: 123rf.com

O nežiaducich účinkoch histamínu sme si už čo to popísali v sérii o histamínovej intolerancii.

Histamín ma mnoho účinkov na naše fyzické telo a väčšina autorov sa venuje práve tejto sfére.

Ale my sa v tomto článku pozrieme na vplyv histamínu na naše duševné zdravie – konkrétne jeho účinky na vznik depresie.

Histamín a depresia

Americký farmakológ Pfeiffer bol prvý, ktorý skúmal súvislosť medzi histamínom a depresiou. Vo veľkej sa štúdii prišlo na to, že zvýšené hladiny histamínu zvyšujú riziko vzniku depresie.

Pôvod takejto depresie nie je rovnaký ako pri klasickej depresii (kde napríklad dochádza k nerovnováhe medzi serotonínom prípadne dopamínom). Z toho vyplýva, že depresia na podklade histamínu nebude reagovať na klasické antidepresíva.

Mnoho pacientov s histamínovou intoleranciou sa často cíti depresívne. Nie všetci si však uvedomia, že depresia je spôsobená práve nadbytkom histamínu v tele. Aj preto sa pomaly začínajú používať antihistaminiká na liečbu niektorých duševných ochorení.

Zápal a jeho negatívny dopad

Anglickí vedci tieto teórie potvrdzujú.

Zistili totiž, že existuje významná súvislosť medzi zápalovými ochoreniami a depresiou. Zápal je obranný mechanizmus tela, pri ktorom narastá koncentrácia zápalových parametrov (ako napríklad C-reaktívny proteín – CRP) ale aj zápalových neuromediátorov – napríklad histamín a imunitných zložiek – cytokíny (Psychopharm-2011).

Vznik zápalu dokáže ovplyvniť stres, ale aj zlé stravovanie. Infekcie v detskom veku a závažnejšie poranenia tiež ovplyvnia imunitný systém. Všetky tieto faktory sa zapisujú a v neskoršom veku sa môžu prejaviť ako rôzne imunitné ochorenia.

Pacienti, ktorí boli liečení liekmi, ktoré môžu vyvolať zápal (napríklad interferón na liečbu vírusovej hepatitídy ale aj iných ochorení) sú náchylnejší na depresie. Naopak, depresívni pacienti súčasne liečení protizápalovými látkami (napríklad pri artritíde) pociťovali zlepšenie príznakov depresie.

V súčasnosti prebieha viacero štúdii na pacientoch, ktorí nereagovali na klasické antidepresíva a hľadajú sa nové spôsoby ich liečby [1]. Výhodná sa ukazuje protizápalová liečba depresie.

Chcete zistiť, ktoré sú najlepšie protizápalové potraviny? Tieto patria medzi top 15 potravín proti zápalu a mali by ste ich jesť pravidelne.

Príznaky nadbytku histamínu

Odborne sa tento termín nazýva histadélia.

Ako teda zistíte, že môžete mať nadbytočné hladiny neurotransmiteru histamínu?

Len pre zaujímavosť, približne 20 % schizofrenických pacientov predstavuje skupiny histadelikov, tvrdí kanadský psychiater Abram Hoffer.

Liečba histamínovej depresie

Ak máte podozrenie, že vysoké hladiny histamínu by mohli u vás spôsobovať depresiu, poraďte sa so svojim všeobecným lekárom. Ten vám odporučí vhodný postup.

V liečbe je vysoko účinný metionín, ktorý sa dá kúpiť v komplexe vitamínov a minerálov vo výživovom doplnku aj bez predpisu. Metionín je aminokyselina, ktorá dokáže odbúravať histamín tým, že dochádza k jeho metylácii.

Efektívne je aj obyčajné kalcium. Lekár však môže zvoliť aj liečbu antihistaminikami prípadne antidepresívom so špecifickým účinkom.

Pacientom s HIT odporúčame aj dopĺňanie chýbajúceho enzýmu DAO (prípravok Daosin). Prečítajte si viac o DAO a jeho účinkoch v tejto recenzii.

Tak ako pri všetkých ochoreniach s nadbytkom histamínu, dôležité je aj kvalitné stravovanie. Vyhýbajte sa histamínom nabitým potravinami a jedzte len čerstvé potraviny a čerstvo pripravené jedlá.

Záver

Depresia je ochorenie, o ktorom sa stále mnoho ľudí hanbí hovoriť. Návštevu psychiatra mnohí odkladajú, a keď sa k nemu už vyberú, hanbia sa za to. Depka, ako sa toto ochorenie volá ľudovo, má mnoho príčin. Jednou z nich môže byť aj nadbytok histamínu.

Ak ste pacient s HIT alebo máte zvýšené hladiny histamínu z iného dôvodu, dbajte o svoje duševné zdravie a v prípade návštevy psychiatra ho informujte o vašej HIT. Môžete mu tak uľahčiť spôsob liečby a skrátiť jej čas.

Jedným zo základných krokov, ako zvíťaziť nad histamínom, je dobrá strava. Ak ani tá nepomôže, môžete si pomôcť niektorými liekmi. Ktoré sú najlepšie lieky a doplnky výživy pri HIT zistíte v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×