Glukóza (hroznový cukor) – v akých potravinách sa nachádza? Je vhodná pre deti a v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Glukóza (iným názvom aj dextróza alebo hroznový cukor) patrí medzi jednoduché cukry. Je to najčastejšie sa vyskytujúci monosacharid.

Aký je rozdiel medzi fruktózou a glukózou? Je hroznový cukor vhodný pre deti a v tehotenstve? Pri akých problémoch sa používa?

Toto všetko si prečítate v dnešnom článku.

Čo je to glukóza?

Jednoduchý monosacharid, ktorého chemický vzorec je C6H12O6. Medzi monosacharidy patria aj cukry ako fruktóza, galaktóza a ribóza.

Glukóza je tvorená hlavne rastlinami a riasami v procese fotosyntézy, kedy rastliny menia vodu, oxid uhličitý a energiu slnečného žiarenia na glukózu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) glukózu zaraďuje do zoznamu najdôležitejších liekov, ktoré sú potrebné na udržanie základnej zdravotnej starostlivosti.

Ako sme spomínali vyššie, glukóza vzniká v procese fotosyntézy, na ktorom sa podieľajú všetky zelené rastliny na zemi. Následne tvorí súčasť celulózy, ktorá je obsiahnutá v bunkových stenách rastlín.

Glukóza v krvi

Niekedy je glukóza označovaná aj ako cukor v krvi. Glukóza má na zodpovednosti udržiavanie mnohých procesov v organizme.

Normálne hladiny glukózy sú potrebné pre fungovanie celého tela, no pri prekročení fyziologických hodnôt glukózy (či už nadmerne zvýšené hladiny glukózy v krvi alebo naopak znížené), sa objavujú rôzne symptómy. Dlhodobo patologické hladiny glukózy v organizme môžu vážne poškodiť viacero orgánových systémov.

Glukóza vs fruktóza

Obidva cukry, glukóza aj fruktóza patria medzi monosacharidy a sú súčasťou sacharózy (stolový cukor). Chemickým zložením sú teda veľmi podobné.

Odlišnosť

Rozdielom je napríklad to, že inzulín sa vylučuje na základe hladín glukózy, nie fruktózy. Glukóza je preferovaným zdrojom energie pre náš organizmus. Buď sa využije priamo, alebo sa ukladá do svalov a pečene vo forme glykogénu. Enzýmy podieľajúce sa na metabolizme glukózy sú glukokináza a hexokináza.

Ktorý je lepší?

Fruktóza nie je preferovaným zdrojom energie pre svaly a mozog, nereaguje na inzulín a nestimuluje ju produkcia leptínu, ktorý reguluje zásoby energie. Metabolizuje v pečeni cez enzým fruktokináza. Je tiež viac lipogénna v porovnaní s glukózou – častejšie vedie k tvorbe tukových zásob. Väčšina štúdií v súčasnosti sa zhoduje na tom, že nadmerný príjem fruktózy je veľmi škodlivý, práve vďaka jej lipogénnym vlastnostiam a tvorbe tuku.

Glukóza v potravinách

Glukóza je najdôležitejším zdrojom energie všetkých organizmov. Prijímame ju v potravinách ako ovocie a zelenina, mliečne výrobky a aj v pečive. Väčšina komplexných sacharidov sa v procese trávenia aj tak čiastočne rozpadá na glukózu, takže ju nemusíte prijímať v strave priamo.

Potraviny s najvyšším obsahom glukózy

Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na hroznový cukor patria: med, agáve, melasa, sušené ovocie, čerstvé ovocie, ovocné džúsy.

Potraviny, ktoré majú zväčša umelo pridanú glukózu sú napríklad: rôzne omáčky, šalátové dresingy, energetické tyčinky, cereálie, polotovarové koláče a torty a tiež sladené nápoje. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom pridanej glukózy, pretože by mohli viesť k vzniku obezity, diabetu a metabolického syndrómu.

Nutričné hodnoty glukózy

V 100 g glukózy sa nachádza:

Je glukóza vhodná pre deti a v tehotenstve?

V adekvátnom množstve môžete podávať hroznový cukor aj pre deti. Vhodný je napríklad jeden hroznový cukrík denne. Väčšie množstva neodporúčame, deti si vybudujú škodlivý návyk na sladké, cukor u nich môže spôsobovať hyperaktivitu a poruchy sústredenia a tiež hrozí priberanie na váhe.

Glukózu v tehotenstve (mimo diagnostickej metódy) konzumujte s mierou. Tak ako všetky cukry vedie k väčšej aktivite dieťaťa a k priberaniu na hmotnosti.

Glukózový tolerančný test

Hroznový cukor v tehotenstve sa používa na takzvaný orálny glukózový tolerančný test (oGTT). Týmto testom sa dá odhaliť prípadná tehotenská cukrovka alebo poruchy glukózovej tolerancie. Prebieha tak, že tehotná žena nalačno vypije 100 g glukózy rozriedenej vo vode (prípadne vo vode s citrónom). Po hodine sa odoberie vzorka krvi z prsta a zmerajú sa hladiny glukózy. O hodinu sa vykoná ďalší odber.

Glukóza a diabetes

Pri cukrovke nastáva situácia, kedy pankreas neprodukuje také množstvá inzulínu, aké sú potrebné, alebo sú receptory voči inzulínu odolné. Preto pacienti potrebujú inzulín dodať do tela zvonka. Slúžia na to napríklad inzulínové perá a inzulínové pumpy.

Ak hladina inzulínu nie je dostatočná, môže to viesť k abnormálne zvýšeným hladinám glukózy v krvi a vyústiť to môže do ketoacidózy, ktorá je životu nebezpečná.

Preto ak máte cukrovku, pravidelne si merajte hladiny glukózy.

Hladiny glukózy

Pred jedlom sú fyziologické hladiny v rozmedzí od 90 – 130 miligramov na deciliter (mg/dL). Hodinu až dve po jedle by mala byť glukóza pod úrovňou 180 mg/dL.

Hyperglykémia

Glukóza sa vám môže výraznejšie zvýšiť napríklad:

V prípade že sú vaše hladiny glukózy veľmi zvýšené, bude potrebné podať dávku inzulínu. Pri miernom zvýšení postačí fyzická aktivita.

Hypoglykémia

Hypoglykémia je stav, kedy glukóza klesne pod 70 mg/dL a tiež je nebezpečná. Ak je váš krvný cukor nízky, užiť môžete napríklad hroznový cukor, napiť sa džúsu alebo zjesť niečo s obsahom cukru. Hypoglykémia môže viesť až k strate vedomia, preto tento stav nepodceňujte.

Cena glukózy

Hroznový cukor je obľúbenou maškrtou detí v lekárni, no kupujú ho aj športovci a ľudia ktorí chcú rýchlo doplniť energiu. Tu sú niektoré formy hroznového cukru, ktorý si môžete kúpiť aj cez internet.

Hroznový cukor ako cukríky

Ak chcete mať po ruke vždy nejakú formu glukózy, siahnite po praktickom malom balení hroznového cukru, akým sú cukríky. Cukríky sú dostupné v pomarančovej alebo jahodovej príchuti. Hroznový cukor INTACT nie je vhodný pre diabetikov.

Záver

Glukóza je monosacharid, ktorý je veľmi dôležitý pre správne fungovanie nášho organizmu. Využívame ju ako hlavný zdroj energie, pri nadbytku sa mení na glykogén v svaloch a pečeni.

Užívanie glukózy sa odporúča po intenzívnom športovaní a pri únave. Glukózu užívajte s rozumom, pri jej nadbytku hrozí priberanie a zvyšuje sa aj riziko cukrovky a metabolického syndrómu. V prípade že cukrovku už máte, je pre vás kľúčové monitorovať si hladiny glukózy.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×