Ginkgo biloba (ginko dvojlaločné) – TOP 5 prípravkov

Zdroj: 123rf.com

Ginkgo biloba je mohutný, veľmi odolný a silný strom, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami. Výživových doplnkov z neho je neúrekom. Obľúbili si ich študenti, starší ľudia ale aj pacienti s chronicky studenými rukami.

V našom dnešnom článku si prečítate o účinkoch ginkga na náš organizmus, dozviete sa ako sa správne užíva, aké má nežiaduce účinky, pre koho je vhodný a kedy ho radšej nepoužívať.

Ak si chcete pozrieť len TOP prípravky s obsahom Ginkgo biloba, kliknite sem.

Čo je to ginkgo biloba?

Ginko dvojlaločné, latinským názvom Ginkgo biloba je vysoký strom s mohutnou korunou. Pôvodom je z Číny, Japonska a Kórei, no od 18. storočia sa pestuje už aj v Európe a Amerike. Ginkgo sa dožíva až 2000 rokov. Pretože na Zemi rastie už veľmi dlho je niektorými odborníkmi označovaný aj ako takzvaná živá fosília vo svete rastlín.

Ginko dvojlaločné bolo prvým stromom, ktorý sa znovu spamätal po jadrovom útoku a začali mu rásť listy. Známa je aj historka, kedy bol zbombardovaný kostol, no ginkgo vedľa kostolu útok prežilo a rastie dodnes. Svedčí to o jeho vysokej odolnosti voči vonkajším vplyvom. Rovnako dobre sa mu darí čeliť aj znečisteniam a oxidu uhličitému, ktorý je čoraz viac zastúpený v našom ovzduší.

Vo východných kultúrach si dávno uvedomovali liečivú silu a moc ginkga. Tento strom je pre nich posvätný. V čase, keď ginkgu opadávalo ihličie, sa miestni obyvatelia chodili k stromu modliť (wikipedia.org).

Ginkgo biloba a jeho účinky

Na aké problémy ginkgo pomáha?

Účinky, aké má ginkgo biloba na náš organizmus sú pomerne pestré. V tradičnom liečiteľstve má široké použitie, no nie všetky tieto účinky boli vedecky potvrdené.

Využiť ho môžete pri týchto problémoch:

Zlepšenie pamäti

Snáď najznámejšia vlastnosti ginkga je práve jeho pozitívny účinok na schopnosť pamätať si a učiť sa.

Ginkgo je teda vhodné pre pacientov s ochoreniami, pri ktorých sú rozumové schopnosti narušené. Jedná sa napríklad o ochorenia ako demencia alebo Alzheimerova choroba. U týchto pacientov ginkgo biloba dokáže nie len zlepšovať pamäť a rozumové schopnosti, ale pozitívne vplýva aj na sociálne väzby pacienta a uľahčuje mu každodenné fungovanie. Spomínané účinky boli potvrdené viacerými vedeckými štúdiami [1] [2]. Odporúčaná denná dávka ginkga pri demencii a Alzheimerovej chorobe je až 240 mg. Naopak, niektoré vedecké štúdie tvrdia, že u zdravých ľudí nebol efekt na zlepšenie pamäti signifikantný [3]. Ginkgo často využívajú aj študenti počas skúškového obdobia, ostáva však otázne, koľko z toho je priamy účinok, a koľko placebo.

Studené končatiny

Veľmi efektívne je ginkgo pri chronicky studených končatinách – rukách a nohách – odborne sa tomuto stavu hovorí aj Raynaudova choroba. Zlepšuje periférne prekrvenie, ktoré je poškodené alebo obmedzené. Liečba ginkgom pri tomto ochorení by mala trvať aspoň 6 týždňov. Viac si prečítate v článku o studených rukách a nohách.

Úzkosť

Menej známy je účinok ginkga v liečbe úzkostí. Jeho účinok v dvojito zaslepenej štúdii bol výrazne lepší ako v skupine pacientov, ktorým bolo namiesto ginkga podávané placebo. Zatiaľ však boli anxiolytické účinky testované len na starších ľuďoch, no rovnaké účinky sa dajú predpokladať aj pri mladších pacientoch [4]. Pri úzkostiach sa odporúča dávkovanie 80 – 160 mg denne, po dobu aspoň 4 týždňov.

Zdravý zrak

Ginkgo sa javí ako efektívna podporná liečba pri glaukóme. Glaukóm je závažné, no pomerne bežné očné ochorenie, hlavne u starších ľudí. Ak ostáva neliečený hrozí až strata zraku. Ginkgo biloba je účinné je aj pri podobnom očnom ochorení, makulárnej degenerácii.

Pomáha aj pri poškodeniach očných nervov, ktoré sú spôsobené diabetom. K zlepšeniu videnia však dochádza až po 6 mesiacoch liečby, následne v liečbe pokračujte. Denná dávka pri tomto ochorení by mala byť 120 mg.

Poruchy prekrvenia

Ak máte bolesti pri chodení, ktoré sú spôsobené poruchami periférneho prekrvenia (podobne ako pri Raynaudovej chorobe), ginkgo je pre vás výborná voľba. Je potvrdené, že pacientom s týmto problémom užívanie ginkga zníži bolestivosť a sú schopní prejsť dlhšie vzdialenosti. Okrem toho sa pravidelným užívaním znižuje aj riziko chirurgického zákroku. Liečba je však časovo náročná, výsledky sa objavia až po dobe 24 mesiacov. Denná dávka sa pohybuje medzi 120 – 240 mg.

Predmenštruačný syndróm

Ginkgo je efektívne v potláčaní nepríjemných príznakov predmenštruačného syndrómu. Dokáže si poradiť s citlivosťou prsníkov, ak sa užíva od 16 dňa cyklu až do 5 dňa nasledujúceho cyklu. Denná dávka je 80 mg denne.

Schizofrénia

Ak sa užíva dlhodobo, to znamená minimálne 8 týždňov, ginkgo biloba je vhodné aj ako podporná liečba schizofrénie. Nikdy však antipsychotické lieky nevysadzujte a liečbu tohto ochorenia vždy konzultujte so svojim psychiatrom. Užíva sa v dávke 120 – 360 mg.

Tardívna dyskinéza

Tardívna dyskinéza je neurologický stav, ktorý sa vyskytuje po liečbe určitými antipsychotikami. Je charakteristická mimovoľnými pohybmi. Ginkgo podávané po dobu aspoň 12 týždňov zlepšuje príznaky tohto symptómu. Denná dávka je 80 mg denne po dobu aspoň 3 mesiacov.

Závraty

Závraty (vertigo) sú ďalším problémom, pri ktorom sa liečiva ginkgom zlepšuje. Užíva sa v dávke 160 mg denne, rozdelené do dvoch dávok, po dobu 3 mesiacov.

Zápaly

Ginkgo potláča zápalové reakcie v organizme. Využiť ho môžete ako súčasť liečby ochorení, pri ktorých je prítomný zápal. Patria medzi ne napríklad artritída, syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída, ale aj niektoré formy rakoviny a srdcovocievnych ochorení.

V starovekej Číne sa ginkgo biloba pestovalo pre svoje účinky na pamäť, ale využívali ho aj v liečbe astmy. Konzumácia plodov ginkga zas prinavracala ľudom silu.

Účinné látky

Silné antioxidačné vlastnosti, ktoré má ginko dvojlaločné, sú zastúpené v jeho obsahových látkach. Nachádza sa v ňom veľké množstvo flavonoidov a terpénov, ktoré majú dokázané antioxidačné účinky [5].

Medzi základné vlastnosti antioxidantov patrí vychytávanie voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a následne tkanivá. Okrem toho voľné radikály urýchľujú starnutie. Terpenoidy obsiahnuté v ginkgu zas pozitívne vplývajú na cievy a zlepšujú prekrvenie, napríklad v končatinách ale aj v mozgu.

Formy ginkga [TOP 5 prípravkov]

Ginkgo je dostupné vo forme výživových doplnkov (kapsule, tablety, extrakty), ale aj čaju. Čaj z ginka je charakterizovaný svetlým nálevom a veľmi príjemnou chuťou. Nájdete v ňom zastúpené látky ako terpentín, flavonoidy, karbónové kyseliny a vitamíny. Čaj z ginkgo biloba sa zalieva 100 stupňovou vodou, šálka sa prikryje a lúhuje po dobu 3 – 5 minút.

Vyhýbajte sa konzumácii surových plodov ginkga, pretože obsahujú jedovaté toxíny. Mohli by vyvolať alergickú reakciu, záchvaty až smrť.

Cena

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • obsahuje až 5 látok: ginkgo, guaranu, aróniu, leuzeu a čierne ríbezle
  • 30 mg extraktu z ginkga v jednej tablete
  • zlepšuje funkcie mozgu, koncentráciu, pomáha pri poruchách pamäti, priaznivo pôsobí na mozgové schopnosti
  • zlepšuje periférne prekrvenie ciev, srdca a mozgu
  • stará sa o zdravie očí a uší 
Cena: 6.53 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • prípravok GinkoPrim predstavuje ginko dvojlaločné obohatené o magnézium a DMAE (dimetylaminoetanol)
  • zlepšuje koncentráciu a pamäť, priaznivo pôsobí na mozgové schopnosti
  • zlepšuje periférne prekrvenie, napríklad pri syndróme studených končatín
  • znižuje pocit únavy
Cena: 11.36 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 80 mg extraktu z ginkgo biloba v jednej tablete
  • zlepšuje krátkodobú pamäť, pomáha k lepšiemu sústredeniu
  • pomáha pri problémoch s pamäťou, ktoré sa objavujú u starších ľudí
  • zlepšuje prekrvenie 
Cena: 12.69 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • obsahuje extrakt z listov ginkga ale aj omega-3 nenasýtenú mastnú kyselinu DHA
  • ginkgo zlepšuje pamäť a prekrvenie
  • 250 mg DHA v jednej tablete prispieva k udržaniu zdravia a funkcie mozgu
  • cenovo výhodné balenie
Cena: 12.39 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Obsahuje:

  • 60 mg extraktu z ginkga
  • 20 mg DMAE
  • 188 mg magnézia
  • 1,4 mg vitamínu B6
  • 40 mg vitamínu C
Cena: 8.99 €

Dávkovanie

Pri dodržaní dennej odporučenej dávky je užívanie ginkga bezpečné pre väčšinu populácie.

Liečba ginkgom by mala byť dlhodobá, jednorazové a krátkodobé dávky sa nejavia ako efektívne. Prvé zlepšenia symptómov môžete pozorovať po dobe 4 – 6 týždňov. Denná dávka ginkga by sa mala pohybovať v rozmedzí 120 – 240 mg, v závislosti od typu ochorenia.

Maximálna denná dávka by v žiadnom prípade nemala presiahnuť 600 mg denne.

Ak sa vaše príznaky nezlepšujú, prípadne sa po užívaní ginkga zhoršia, navštívte lekára.

Pre koho nie je ginkgo vhodné?

Vyhýbať by sa mu mali:

Liekové interakcie

Nevýhodou ginkga biloba je to, že sa nemôže kombinovať s viacerými liekmi. Vyhýbať by ste sa mu mali pri užívaní ibuprofenu, pretože sa zvýši riziko vnútorného krvácania. To isté platí pre pacientov užívajúcich lieky na riedenie krvi – aspirín, warfarín, klopidogrel, tiklopidín, rivaroxaban, apixaban, heparín a podobne.

Antidepresíva

SSRI antidepresíva (inhibítory spätného vychytávania serotonínu) – lieky ako citalopram, escitalopram, paroxetín, sertralin. Ginkgo by mohlo znížiť účinnosť týchto liekov, pretože inhibuje enzým monoaminooxidázu. Okrem toho hrozí riziko serotonínového syndrómu, ktorý môže byť život ohrozujúci. Jeho prejavy sú napríklad nadmerná agitovanosť (vzrušenie), tras, halucinácie, hypertenzia a podobne.

Pri inhibítoroch monomaminooxidázy (iMAO), ako moklobemid, by mohlo dôjsť k zosilneniu ich účinkov ale aj nežiaducich účinkov, preto by ste sa mali pri liečbe moklobenidom a inými inhibítormi MAO vyhýbať ginkgu.

Lieky na úzkosť

Ak sa liečite na úzkosť liečivom alprazolam (napríklad Xanax, Frontin, Neurol), ginkgo by mohlo znížiť ich účinnosť. Poraďte sa so svojim lekárom, či je pre vás ginkgo vhodné. Existujú aj iné bylinné preparáty na liečbu úzkosti, ktoré by ste mohli kombinovať s vašimi liekmi na predpis.

Ginkgo je silný alergén, pretože obsahuje vysoký podiel alkylfenolov. Ak ste alergický na sumachovec popínavý alebo iné rastliny s alkylfenolmi, vyhýbajte sa užívaniu ginkga.

Nežiaduce účinky ginkga biloba

U niektorých používateľov sa môžu vyskytnúť nasledovné nežiaduce účinky:

U zvierat bolo pozorované zvýšené riziko rakoviny pečene a štítnej žľazy po užívaní vysokých dávok ginkga. Doteraz nie sú dostupné žiadne štúdie, ktoré by potvrdzovali rovnaký efekt u ľudí. 

Užívanie extraktu z listov ginkgo biloba môže viesť k zvýšenej tvorbe modrín, podliatín a krvácania. V zriedkavých prípadoch sú popísané nežiaduce účinky ako krvácania do očí, mozgu alebo pľúc, rovnako ako nadmerné krvácanie po operácii.

Ginkgo by ste mali vysadiť aspoň 2 týždne pred operáciou. Vždy poraďte s lekárom a informujte ho o všetkých liekoch a výživových doplnkoch, ktoré užívate.

Čomu sa vyhýbať pri užívaní ginkga?

Ginkgo nekombinujte s inými voľnopredajnými bylinnými prípravkami, ktoré môžu ovplyvňovať zrážanie krvi. Sú to rastliny ako angelika lekárska, chilli paprika, klinček, cesnak, zázvor, pagaštan konský, topoľ, červená ďatelina, kurkuma a vŕba.

Vyhýbajte sa aj doplnkom s obsahom EDTA (kyselina etyléndiaminotetraoctová), kyseliny listovej (folovej), GBA (gama butyrolaktón), GHB (gama hydroxybutyrát), glutamínu, yzopového oleja, jalovca, L-karnitínu, melatonínu, rozmarínu, šalvie a paliny. Tieto látky zvyšujú riziko záchvatov, rovnako ako ginkgo. Ich kombinácie preto nie sú vhodné.

Záver

Ginkgo je dlhoveký strom, ktorého liečivé účinky poznali už staroveké civilizácie. Má antioxidačné a protizápalové účinky, podporuje periférne prekrvenie a zlepšuje kognitívne schopnosti. Efektívny je aj v liečbe úzkosti a predmenštruačného syndrómu.

Ginkgo existuje vo forme tabliet (napríklad GinkoPrim), kapsúl alebo tinktúr. Pripraviť sa dá z neho aj veľmi chutný čaj. Ginkgo nie je vhodné pri viacerých ochoreniach a má pomerne veľa liekových interakcií, preto ak ste si nie istý, konzultujte jeho užívanie s lekárom alebo lekárnikom.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×