Dekompresná choroba – čo to je? (+ príčiny, príznaky, prevencia a liečba)

Prečo každý potápač potrebuje vedieť o dekompresnej chorobe

Potápanie je fascinujúca aktivita, ktorá umožňuje preskúmať podvodný svet a jeho krásy. Avšak ako každá aktivita, aj potápanie so sebou prináša určité riziká. Jedným z najvážnejších rizík pri potápaní je dekompresná choroba, ktorá môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Preto je dôležité, aby každý potápač vedel, ako rozpoznať príznaky tejto choroby a vedel, ako konať v prípade jej výskytu.

Čo je dekompresná choroba?

Dekompresná choroba, známa tiež ako choroba z ponoru alebo „the bends“, predstavuje komplexný zdravotný stav, ktorý môže postihnúť potápačov, ale aj ľudí v iných situáciách, pri ktorých dochádza k rýchlej zmene tlaku. 

Táto choroba je spôsobená neadekvátnym uvoľnením rozpustených plynov, najmä dusíka, z telesných tekutín a tkanív pri návrate do normálneho tlakového prostredia po vystavení zvýšenému tlaku. 

História objavenia a štúdia dekompresnej choroby

Záujem o dekompresnú chorobu sa začal rozvíjať v 19. storočí s rozvojom podmorského stavebníctva a potápania. Prvé systematické štúdie sa začali v období budovania veľkých podmorských tunelov, keď pracovníci začali hlásiť bolesti a iné symptómy po práci v komorách pod vysokým tlakom a následnom návrate na normálny atmosférický tlak. 

V roku 1878 Paul Bert identifikoval dusík ako zdroj problémov a položil základy pre pochopenie vplyvu plynov rozpustených v tele na zdravie človeka pod tlakom. 

V nasledujúcich rokoch, najmä vďaka práci Johna Scotta Haldanea na začiatku 20. storočia, boli vyvinuté prvé dekompresné tabuľky, ktoré umožnili potápačom plánovať svoje ponory a dekompresiu tak, aby minimalizovali riziko vzniku dekompresnej choroby. 

Odvtedy sa výskum a pochopenie tejto choroby neustále rozvíjali, čo umožnilo lepšiu prevenciu a liečbu.

Základné princípy dekompresnej choroby vrátane príčin a mechanizmu vzniku

Dekompresná choroba vzniká, keď sa dusík alebo iné plyny, ktoré sú pri vyššom tlaku rozpustené v krvi a tkanivách, uvoľňujú vo forme bublín pri znížení tlaku, ako je to pri výstupe z hĺbky späť na povrch. 

Tento proces je podobný uvoľneniu bubliniek v otvorenej fľaši sódovej vody – pri znížení tlaku sa plyny, ktoré boli predtým rozpustené v tekutine, uvoľnia a vytvoria bubliny. 

Ak sú tieto bubliny prítomné v krvi alebo tkanivách v dostatočne veľkom množstve, môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, od miernej bolesti až po vážne život ohrozujúce stavy.

Barotrauma

Barotrauma je spôsobená neschopnosťou vyrovnávať tlaky alebo pôsobením zvýšeného barometrického tlaku na vzduch v uzavretých priestoroch. 

Pri ponore môžu vzniknúť komplikácie, ak potápač nevie adekvátne vyrovnávať tlak v strednom uchu prostredníctvom Eustachovej trubice, má blokovaný vonkajší zvukovod, alebo ak sa v dôsledku zápalu blokuje vzduch v nosových dutinách. 

Problémy môžu nastať aj vtedy, ak potápač počas zostupu zadržiava dych alebo nedostatočne vydychuje pri výstupe na hladinu.

Dekompresná choroba a jej príznaky

Dekompresná choroba je závažný zdravotný stav, ktorý môže postihnúť nielen potápačov, ale aj ľudí vystavených rýchlej zmene tlaku, ako sú napríklad pilotov, astronautov alebo pracovníkov v kompresovanom vzduchu. 

Prejavuje sa radom symptómov, ktoré môžu vážne ovplyvniť zdravie a v niektorých prípadoch môžu byť dokonca život ohrozujúce. Diagnostika tejto choroby vyžaduje dôkladné posúdenie príznakov, histórie ponorov a možného vystavenia zníženému tlaku. 

Príznaky dekompresnej choroby

Najbežnejšie príznaky dekompresnej choroby môžu zahŕňať, ale nie sú obmedzené len na:

Vážnejšie prípady môžu zahŕňať aj neurologické symptómy, ako sú zmätenosť, zmeny osobnosti, problémy s koordináciou a pohybom a v extrémnych prípadoch až bezvedomie alebo smrť.

Príznaky barotraumy

Subjektívne symptómy barotraumy zahŕňajú:

Arteriálna vzduchová embólia

Arteriálna vzduchová embólia nastáva, keď pri zvýšenom tlaku v pľúcach dôjde k prasknutiu alveol, čím vzduch preniká do pľúcnej cirkulácie a ďalej do systémovej cirkulácie. Tento vzduch môže blokovať krvný obeh v koronárnych, cerebrálnych alebo iných systémových cievach. 

Pri vynáraní sa z hlbokých hĺbok, kvôli poklesu barometrického tlaku, sa vzduchové bubliny zväčšujú, čo zhoršuje príznaky. Toto môže viesť k srdcovému infarktu, vážnym arytmiám, cievnej mozgovej príhode alebo k bezvedomiu a kŕčom. 

Rozlišovacím znakom medzi cerebrálnou embóliou a neurologickými symptómami vážnej dekompresnej choroby je rýchlosť, s akou sa príznaky objavia. 

Pri vzduchovej embólii sa príznaky objavia do 10 až 20 minút po vynorení a čím skôr sa objavia, tým sú rozsiahlejšie a závažnejšie.

Dekompresná choroba a jej diagnostika

Diagnostika dekompresnej choroby predstavuje dôležitý krok v procese liečby a manažmentu tohto zdravotného stavu. 

Vzhľadom na to, že príznaky môžu byť rôznorodé a niekedy mierne, je dôkladná diagnostika nevyhnutná pre správne určenie diagnózy a následnú liečbu. 

Diagnostický proces zahŕňa viaceré kroky a metódy, ktoré umožňujú lekárovi získať komplexný obraz o stave pacienta.

Fyzikálne vyšetrenie

Fyzikálne vyšetrenie je prvým krokom, kde lekár vykoná základné posúdenie pacientových príznakov. Toto zahŕňa vizuálnu kontrolu kože, meranie vitálnych funkcií, ako je krvný tlak, tep, dýchanie, telesná teplota a posúdenie fyzického stavu pacienta. 

Lekár môže hľadať špecifické fyzické znaky, ktoré sú charakteristické pre dekompresnú chorobu, ako sú napríklad kožné vyrážky, opuchy alebo zmeny v citlivosti končatín.

Anamnéza

Anamnéza je ďalším dôležitým krokom, kde lekár zhromažďuje podrobné informácie o pacientových nedávnych ponoroch, vrátane dĺžky a hĺbky ponorov, rýchlosti výstupu a typu použitého dýchacieho zariadenia. 

Informácie o akýchkoľvek predchádzajúcich epizódach dekompresnej choroby alebo iných relevantných zdravotných problémoch sú tiež dôležité.

Neurologické testy

Neurologické testy sa vykonávajú v prípade, že pacient vykazuje príznaky, ktoré naznačujú možné neurologické postihnutie. Tieto testy môžu zahŕňať vyšetrenie reflexov, koordinácie, sily a citlivosti v rôznych častiach tela, aby sa zistila prítomnosť neurologických defektov, ktoré by mohli byť dôsledkom dekompresnej choroby.

Zobrazovacie metódy

Zobrazovacie metódy, ako sú magnetická rezonancia (MRI) alebo počítačová tomografia (CT), poskytujú vizuálny obraz vnútorných štruktúr tela a môžu pomôcť identifikovať prítomnosť bublín alebo iných poškodení v tkanivách, ktoré sú charakteristické pre dekompresnú chorobu. 

Tieto metódy sú obzvlášť užitočné pri diagnostike závažných prípadov, kde sú postihnuté vnútorné orgány alebo centrálny nervový systém.

Echokardiografia

Echokardiografia je špecifický diagnostický nástroj, ktorý môže byť použitý na detekciu prítomnosti plynných bublín v srdci alebo krvnom obehu. 

Táto metóda využíva ultrazvuk na vizualizáciu srdca a môže pomôcť identifikovať abnormality v srdcovom rytmu alebo štruktúre, ktoré by mohli byť spôsobené dekompresnou chorobou.

Každý z týchto diagnostických krokov prispieva k celkovému pochopeniu stavu pacienta a umožňuje lekárovi určiť najvhodnejší spôsob liečby. Je dôležité, aby sa pri podozrení na dekompresnú chorobu konzultovalo s lekárskym špecialistom, ktorý má skúsenosti s liečbou tohto konkrétneho zdravotného stavu.

Pamätajte: Prevencia a včasná liečba sú kľúčové pre udržanie zdravia a predchádzanie komplikáciám. Týka sa to aj komplexnej starostlivosti o pacientov s ochorením obličiek, srdca či tráviaceho traktu.

Rozdiel: dekompresná choroba a vzduchová embólia

Aký je rozdiel medzi dekompresnou chorobou a vzduchovou embóliou

Rozlišovanie medzi dekompresnou chorobou (DKCH) a vzduchovou embóliou môže byť na základe klinického vyšetrenia často komplikované. 

Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma stavmi spočíva v tom, že embolizácia môže byť vyvolaná akoukoľvek formou potápania a príznaky sa objavia takmer okamžite, obvykle do 10 až 120 minút, pričom symptómy súvisia predovšetkým s centrálnym nervovým systémom (CNS). 

Na druhej strane, pri dekompresnej chorobe je nástup neurologických príznakov pomalší, môže trvať až 36 hodín, a postihuje nielen CNS, ale aj miechu.

Je dôležité zdôrazniť, že hoci mnohé symptómy môžu byť spoločné aj pre iné zdravotné stavy, v prípade, že sa vyskytnú po potápaní, je kritické považovať ich za potápačskú nehodu a začať s liečbou, až kým sa nevylúči potápačský pôvod týchto problémov.

Prevencia dekompresnej choroby

Prevencia dekompresnej choroby je kľúčovým faktorom pri zabezpečení bezpečnosti a zdravia pri potápaní alebo práci v prostrediach s vysokým tlakom. 

Dekompresná choroba môže mať vážne zdravotné dôsledky, preto je nevyhnutné dodržiavať určité postupy a pravidlá, ktoré minimalizujú riziko jej vzniku. 

V tejto časti sa zameriame na dôležitosť prevencie a na to, ako sa vyhnúť dekompresnej chorobe pri potápaní alebo práci pod tlakom.

Dôležitosť prevencie a ako sa vyhnúť dekompresnej chorobe pri potápaní alebo práci pod tlakom

Prevencia dekompresnej choroby začína s pochopením rizík spojených s rýchlymi zmenami tlaku a s vedomím, že dodržiavanie bezpečnostných postupov je nevyhnutné. 

Jedným z kľúčových nástrojov pre potápačov sú potápačské počítače, ktoré vypočítajú hĺbku, čas ponoru a optimálnu rýchlosť výstupu, čím značne znižujú riziko vzniku dekompresnej choroby. 

Pravidlá a odporúčania pre bezpečnú dekompresiu

Plánovanie ponoru: 

Pred ponorom dôkladne naplánujte každý aspekt ponoru vrátane maximálnej hĺbky, času ponoru a potrebnej dekompresie. Využite moderné technológie na vypočet optimálneho plánu ponoru.

Pomalý výstup: 

Jedno z najdôležitejších pravidiel pri potápaní je udržiavanie pomalej a kontrolovanej rýchlosti výstupu, obvykle nie viac ako 9–18 metrov za minútu. Väčšina potápačských počítačov vás upozorní, ak výstup prebieha príliš rýchlo.

Bezpečnostné zastávky: 

Vykonajte bezpečnostné zastávky, najmä po hlbokých alebo dlhších ponoroch. Zvyčajne sa odporúča zastávka na hĺbke 3–5 metrov na 3–5 minút. Tieto zastávky pomáhajú eliminovať prebytočné plyny rozpustené v tele.

Hydratácia a fyzická kondícia: 

Udržujte dobrú hydratáciu a fyzickú kondíciu, ktoré môžu zlepšiť vašu schopnosť zvládať dekompresiu. Dehydratácia a slabá fyzická kondícia môžu zvýšiť riziko vzniku dekompresnej choroby.

Limitujte ponory: 

Obmedzte počet ponorov za deň a dodržiavajte povrchové intervaly medzi ponormi na to, aby sa telo stihlo zotaviť a zbaviť nadbytočných plynov.

Pozor na zdravotné stavy: 

Ak máte zdravotné problémy, ktoré by mohli ovplyvniť vašu schopnosť dekompresie (napr. problémy s pľúcami alebo srdcom), poraďte sa s lekárom pred ponorom.

Liečba a prvá pomoc

Rýchla a správna prvá pomoc a následná liečba sú kľúčové pre zmiernenie symptómov a prevenciu vážnych zdravotných komplikácií dekompresnej choroby. 

V tejto časti sa zameriame na opis prvej pomoci pri podozrení na dekompresnú chorobu a na možnosti liečby, vrátane použitia dekompresnej komory. 

Zaujímavosť: Viete, aká je dostupná liečba pri ochoreniach obličiek?

Opis prvej pomoci pri podozrení na dekompresnú chorobu

Ak sa objavia príznaky zlučiteľné s dekompresnou chorobou, je nevyhnutné okamžite začať s príslušnou prvou pomocou a kontaktovať najbližšie zdravotnícke služby. 

Prvá pomoc:

  1. Vytiahnutie postihnutého z vody.
  2. Umiestnenie do stabilnej polohy s hlavou nižšie ako telo.
  3. Podávanie dýchania čistým kyslíkom.
  4. Zamedzenie ďalšej straty tepla.
  5. Preprava do hyperbarickej komory.

Základom prvej pomoci je poskytnutie doplnkového kyslíka v čo najvyššej možnej koncentrácii. Vysoké koncentrácie kyslíka, ak sú poskytnuté rýchlo a po dlhšiu dobu, môžu znížiť alebo dokonca eliminovať symptómy dekompresnej choroby, hoci často len dočasne, ak nie je zabezpečená definitívna liečba.

Možnosti liečby dekompresnej choroby

Definitívnou liečbou dekompresnej choroby je hyperbarická kyslíková terapia (HBOT), pri ktorej sa pacientovi podáva čistý kyslík pri tlaku podstatne vyššom, než je atmosférický tlak. HBOT zmenšuje veľkosť prítomných bublín a zlepšuje gradienty, ktoré podporujú dodávku kyslíka a elimináciu inertných plynov. 

Táto terapia sa zvyčajne poskytuje v dekompresných komorách. Dekompresná komora môže byť monoplace (určená pre jedného pacienta bez vnútorného personálu) alebo multiplace (navrhnutá tak, aby pojala viacerých pacientov a zdravotnícky personál). 

Plné vyriešenie symptómov dekompresnej choroby sa často dosiahne po jednej alebo niekoľkých HBOT liečbach. V niektorých prípadoch môže byť však vyriešenie neúplné, dokonca aj po mnohých liečbach. 

Bežným klinickým prístupom je pokračovať v liečbe, kým sa nezaznamená žiadne ďalšie zlepšenie symptómov pacienta. Mierne zvyškové symptómy sa potom často pomaly vyriešia po ukončení série liečebných procedúr. 

Úplné vyriešenie symptómov môže niekedy trvať mesiace a v niektorých prípadoch sa nemusí nikdy dosiahnuť.

Ako sa bezpečne potápať

Bezpečné potápanie je základom pre každého, kto chce objavovať podvodný svet. Aj keď potápanie ponúka nespočetné krásy a dobrodružstvá, neoddeliteľne k nemu patrí aj riziko. Preto je dôležité vedieť, na čo si dať pozor a ako sa správne pripraviť.

Kurzy potápania a výber seriózneho lektora sú kľúčové kroky na ceste k bezpečnému a zodpovednému potápaniu. 

Tip: Potápanie a šnorchlovanie v mori býva častou dovolenkovou zábavou, ale viete, ako sa efektívne zbaliť na rodinnú dovolenku?

Keď začínate s potápaním

Keď sa rozhodnete pre potápanie, otvára sa pred vami úplne nový svet plný dobrodružstiev a nezabudnuteľných zážitkov pod vodnou hladinou. 

Táto aktivita vám umožní nahliadnuť do tajomného podmorského sveta, kde sa môžete stretnúť s rôznorodými morskými tvormi, obdivovať koralové útesy alebo preskúmať zatopené vraky lodí, ktoré sú domovom pre mnohé morské živočíchy. 

Predtým, než sa však ponoríte do hlbín, je dôležité sa riadne pripraviť:

Výber vhodného kurzu: Začnite základným kurzom pre začiatočníkov, kde sa naučíte základy potápania, ako správne používať potápačské vybavenie, ako riešiť bežné problémy pod vodou a ako bezpečne plánovať ponory.

Zdravotná pripravenosť: Pred začiatkom akéhokoľvek kurzu potápania je nevyhnutné podstúpiť lekársku prehliadku, aby ste sa uistili, že nemáte zdravotné problémy, ktoré by mohli potápanie komplikovať.

Pozornosť na vybavenie: Pred každým ponorom dôkladne skontrolujte svoje vybavenie. Uistite sa, že je v dobrom stave a správne nastavené. Nezanedbávajte pravidelnú údržbu a servis potápačského vybavenia.

Plánovanie ponoru: Nikdy sa nepotápajte bez predchádzajúceho plánovania. Poznajte hĺbku, predpokladaný čas ponoru a máte dostatočné zásoby vzduchu. Vždy informujte niekoho na brehu o vašom pláne ponoru.

Dodržiavanie limitov: Neprekračujte hĺbky a časy ponoru, pre ktoré ste boli vyškolení. Postupné zvyšovanie skúseností je dôležité pre zvládnutie nových výziev.

Potápačský partner: Potápajte sa vždy s partnerom. Systém buddy nie je len o zábave, ale aj o vzájomnej bezpečnosti.

Dobrý tip: Poznáte najlepšie lokality na potápanie v Európe?

Na čo si dať pozor

Kurzy potápania – ako nájsť seriózneho lektora

Bezpečné potápanie začína správnym vzdelávaním a zodpovedným prístupom. Výberom kvalitného kurzu a seriózneho lektora položíte základy pre bezpečné a potešujúce potápačské dobrodružstvá.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

Radka Žiaková, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom, PPC reklamou.

 Zdroje: