Bolesť v podbrušku v tehotenstve – aké má príčiny? Kedy treba ísť k lekárovi?

Zdroj: 123rf.com

Ste prvorodička a zaujíma vás, ktoré typy bolesti v podbrušku v tehotenstve sú v norme a ktoré už môžu byť symptómom niečoho závažnejšieho?

V článku sa dozviete, čo znamená bolesť v podbrušku v tehotenstve a prečo k nej dochádza.

Sú bolesti v podbrušku v tehotenstve normálne?

V tehotenstve sa bežne objavujú v oblasti podbruška bolesti, ktoré niektoré ženy označujú ako veľmi podobné tým menštruačným bolestiam. Bolesť môže mať rôzne formy od tupej, podobnej kŕčom až po intenzívnejšie náhle pichnutie.

Bolesť v prvom trimestri

Bolesti v podbrušku v tehotenstve v prvom trimestri sú časté a niekedy sa označujú aj ako jeden z prvých príznakov tehotenstva.

Bolesť v druhom a treťom trimestri

Bolesti v podbrušku v druhom a treťom trimestri tehotenstva môžu byť spôsobené rastom a tlakom maternice. Pred pôrodom sa objavujú typické Braxtonove-Hicksove kontrakcie (laicky nazývané aj poslíčkovia), ktoré pripravujú organizmus na pôrod.

Ku koncu tehotenstva je dôvodom bolesti podbruška aj tlačiaca hlavička dieťaťa, ktoré sa s blížiacim pôrodom posúva nižšie do pôrodných ciest.

Jednou z príčin bolesti podbruška je aj tehotenská zápcha. Jej hlavnou príčinou sú zmeny v hladinách ženských hormónov. Tie spôsobia spomalené trávenie. Iné dôvody zápchy v tehotenstve sú nedostatok vlákniny, nekvalitná strava a málo pohybu.

Braxton-Hicksove kontrakcie

Ako odlíšiť Braxton-Hicksove kontrakcie od kontrakcií pôrodných?

Braxton-Hicksove kontrakcie sú menej intenzívne ako pôrodné (čo však prvorodičky môžu mať problém posúdiť). Ich intenzita nenarastá, neskracuje sa časy medzi nimi a nie sú pravidelné.

Bolesť v podbrušku, ktorá nesúvisí s tehotenstvom

Nie všetky bolesti v podbrušku v tehotenstve nutne súvisia s tehotenstvom, preto príznaky sledujte komplexne.

Medzi iné dôvody bolesti v dolnej časti brucha zaraďujeme:

Kedy môžu byť bolesti podbruška nebezpečné

Varovné signály, pri ktorých by ste mali spozornieť a navštíviť lekára sú:

Zhrnutie

Bolesti v podbrušku sú bežné v každej fáze tehotenstva. Ak sa nestupňujú, odporúča sa iba úľavová poloha a oddych. V prípade, že by sa bolesti v podbrušku zhoršovali, alebo sú spojené s niektorým s varovných príznakov, bezodkladne vyhľadajte lekára.

Mohlo by vás zaujímať:
Aké môže mať bolesť brucha v tehotenstve príčiny? Ktoré lieky môžete použiť na tlmenie bolesti a kŕčov brucha? To všetko a viac sa dočítate v článku bolesť brucha v tehotenstve.

Zdroj:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×