Bolesť obličiek – príčiny bolesti obličky, prevencia a liečba

Zdroj: 123rf.com

Obličky sú párový orgán, nachádzajúci sa v zadnej časti brušnej dutiny v oblasti bedier. V našom organizme majú obličky nezastupiteľnú funkciu. Pomocou nich sa filtruje krv, z ktorej sa následne tvorí výlučok v podobe moču.

Viete, v akých situáciách sa vyskytuje bolesť obličiek a čo môže signalizovať? Známa je bolesť obličiek po alkohole, existujú však aj iné príčiny.

Bolesť obličky – príčiny

Medzi najčastejšie príčiny bolesti v obličke radíme:

Bolesť obličiek po alkohole

Alkohol je pre nás cudzia a pomerne toxická látka. Je preto prirodzené, že sa s jeho odstraňovaním potrápia naše metabolické orgány ako pečeň a obličky. Bolesť obličiek po alkohole je teda spôsobená nadmernou záťažou a filtráciou krvi od cudzorodej látky. Zároveň dochádza k častému močeniu, čo zas vedie k dehydratácii – stavu, ktorý pre obličky tiež nie je prospešný. K bolesti obličiek po alkohole dochádza buď priamo pri konzumácii, alebo tesne po nej.

Medzi ďalšie príznaky, ktoré sa u vás môžu objaviť v súvislosti s konzumáciou alkoholu (ľudovo tomuto stavu hovoríme „opica“) sú:

Bolesť v obličkách po alkohole je častá u ľudí s ochoreniami pečene, tráviaceho traktu a ochoreniami obličiek. V tomto prípade je najideálnejšie úplne sa alkoholu vyhýbať a nezaťažovať svoje orgány.

Liečba bolesti obličiek

Základom liečby je určenie správnej diagnózy a príčiny bolesti obličiek. Ak je bolesť dočasná, nespôsobuje pacientovi výrazné ťažkosti a nezhoršuje sa, väčšinou stačí pokojový režim na lôžku a dostatok tekutín.

Pri bakteriálnych ochoreniach obličiek sa používajú antibiotiká a lieky tlmiace bolesť. Pri závažných infekciách obličiek je nutná hospitalizácia, kedy sa antibiotiká podávajú infúzne.

V niektorých prípadoch (napríklad polycystické obličky alebo obličkové kamene) je nutné chirurgické odstránenie príčiny vyvolávajúcej bolesť v obličkách.

Čo robiť, aby ste predchádzali bolesti obličiek

Zhrnutie

Bolesť obličiek môže mať viacero podôb – od miernej, nezhoršujúcej sa bolesti v oblasti obličiek a krížov až po akútnu bolesť obličiek spojenú s krvou v moči a inými závažnými príznakmi. V takomto prípade vyhľadajte čo najskôr lekára. Vo väčšine prípadov je bolesť obličiek horšia na jednej strane, postihnutá býva zväčša len jedna oblička.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×