Bolesť hrdla – čo pomôže na boľavé hrdlo? Aké lieky (spreje, pastilky) použiť na bolesť pri prehĺtaní?

Zdroj: 123rf.com

S týmto stavom sa stretol už naozaj každý…

Bolesť hrdla zväčša nie je príznak závažného ochorenia. Do týždňa samé ustúpi, stačia voľnopredajné lieky (sprej, či pastilky), ktoré sú pomerne účinné.

V niektorých prípadoch môže byť bolesť hrdla závažnejší stav – hlavne ak cítite bolesť pri prehĺtaní na jednej strane. Viete, o aký stav sa vtedy jedná a čo treba robiť?

A aké lieky môžete použiť pri bolesti hrdla u detí a v tehotenstve?

Čo značí bolesť hrdla?

Boľavé hrdlo je charakteristické nepríjemným, škrabavým pocitom, ktorý môže byť sprevádzaný suchosťou alebo opuchom. Bolesť hrdla je len symptómom, existuje viacero príčin, prečo k nemu dochádza.

Bolesť hrdla sa rozdeľuje podľa viacerých kritérií.

Podľa postihnutého miesta poznáme:

Faryngitída (zápal hltanu)

Tento stav je jedna z najčastejších príčin, prečo ľudia navštívia svojho všeobecného lekára. Väčšinou je vírusového, nie bakteriálneho pôvodu. Antibiotická liečba vtedy nie je na mieste. Ochorenie nie len že nevylieči, dokonca môže stav zhoršiť. Faryngitída sa šíri kvapôčkovou infekciou, častá je hlavne v období jesene a zimy.

Príznaky zápalu hltana sú:

Tonzilitída (angína)

Tonzilitída je akútny zápal mandlí. Toto ochorenie býva často spojené so zápalom hltana, kedy sa súborne označuje ako tonzilofaryngitída. Angína môže byť bakteriálneho, vírusového ale aj mykotického pôvodu.

Rozdielny pôvod tonzilitídy – vľavo angína spôsobená bakteriálnou, vpravo vírusovou infekciou. Bakteriálny pôvod: podnebný čapík je opuchnutý, na mandliach sa nachádzajú belavé škvrny, mandle sú červené a opuchnuté, hrdlo je začervenané a jazyk je pokrytý šedým povlakom. Vírusový pôvod: červené a opuchnuté mandle, začervenané hrdlo (Zdroj: 123rf.com)

Angína a jej príznaky

Príznaky angíny sú nasledovné:

Angína sa vyskytuje aj pri ochoreniach ako chrípka, infekčná mononukleóza, šarlach, osýpky a záškrt.

Laryngitída (zápal hrtana)

Ochorenie, ktoré postihuje hrtan a hlasivky. Objavuje sa v kombinácii so zápalom horných alebo dolných dýchacích ciest, veľmi zriedka je prítomný zápal hrtana samostatne.

Existuje viacero faktorov, ktoré môžu prispieť k zápalu hrtana. Medzi najčastejšie patrí infekcia, dráždivé externé vplyvy (napríklad chemikálie, dym z cigariet…) a hlasové preťaženie.

Pri opakovaných záchvatoch vám lekár môže predpísať prednizónové čapíky, ktoré sú veľmi účinné.

Príznaky laryngitídy sú:

Laryngitída u detí

Akútny zápal hrtana u detí sa môže podobať na astmatický záchvat. Pri záchvatoch kašľa pri laryngitíde sa dieťa dusí a ťažko sa mu dýcha. Prvá pomoc pri tejto situácii je paradoxne dostať dieťa na chladný vzduch (adekvátne oblečené). V zime je riešenie jednoduché, otvoríte okno alebo balkón, v lete môžete dieťa dostať blízko mrazničky.

Iné faktory, ktoré môžu spôsobiť bolesť hrdla

Okrem vírusových a bakteriálnych infekcií sa môže bolesť hrdla vyskytnúť v prípadoch ako:

Bolesť hrdla pri prehĺtaní na jednej strane môže byť príznakom závažného zápalu tvárového nervu. Vzniká buď vplyvom infekcie alebo pôsobením chladu. Medzi iné príznaky patria pokles ústneho kútika, vytekanie slín z úst, pri dvíhaní obočia je pozorovateľná nepravidelnosť… Pri podozrení na zápal nervu vyhľadajte čo najskôr lekára, aby nedošlo k strate citlivosti a čiastočnej tvárovej obrne. Ochorenie sa lieči obstrekmi, vitamínmi a protizápalovými liekmi a liekmi od bolesti. Po prekonaní ochorenia môže byť potrebná rehabilitácia na obnovu mimických svalov. 

Lieky na bolesť hrdla

Aj keď je väčšina bolesti hrdla spôsobená vírusmi a spontánne sa vylieči do 7 dní, nemusíte sa trápiť s nepríjemným škrabaním a bolesťou v hrdle. Na liečbu zápalu a bolesti existuje v lekárni viacero liekov v rôznych liekových formách – sprej do hrdla, pastilky na hrdlo, rôzne výplachy, pre deti sirupy.

Čo teda pomôže na boľavé hrdlo?

Najčastejšie sa na bolesť v hrdle používajú tieto lieky:

Podporná liečba pri nachladnutí a chrípke

Liečba bolesti hrdla v tehotenstve

Bolestiam hrdla sa nevyhnú ani ženy v tehotenstve a v období dojčenia. Pre tehotné a dojčiace ženy je vhodný Septilen. Liečivo s dlhým názvom tridekánamóniumhydrogénadipát je účinné na vírusové, bakteriálne ale aj kvasinkové mikroorganizmy. Vhodný je v tehotenstve pri zápaloch nosnej aj ústnej dutiny, nosohltana, hrtana a krčných mandlí.

Liečba bolesti hrdla u detí

Čo na bolesť hrdla u detí?

Bolesť hrdla pri deťoch je špecifickejšia v porovnaní s bolesťou hrdla pri dospelých. Deti sú náchylnejšie na viacero pridružených symptómov, najčastejšie je to plný nos, horúčka, pocit slabosti, kožná vyrážka.

Môžu deti pastilky?

Pastilky na boľavé hrdlo sa vo všeobecnosti odporúčajú až od veku 4 rokov, kedy ich vie dieťa bezpečne cmúľať. Vyberajte však také, ktoré sú vhodné pre deti. Doma si môžete pripraviť aj cibuľový sirup, prípadne v lekárni kúpiť skorocelový sirup.

Obklady

Do veku 4 rokov sa bolesť hrdla lieči pomocou obkladov (napríklad Priessnitzov) a ak je dieťa schopné, pomôže slaná voda (dieťa si môže vykloktať hrdlo slaným roztokom). Pri obkladoch nikdy nepoužívajte igelit, ale látkové handričky. Igelit by mohol poškodiť pokožku dieťaťa.

A čo strava?

Pri problémoch s prehĺtaním sa odporúča mäkké, studenšie jedlo, napríklad pudingy. Dbajte o to, aby dieťa dodržovalo pitný režim. Vhodné sú vlažné bylinné čaje a čistá voda, prípadne riedené ovocné a zeleninové šťavy.

Pri bolesti

Vhodné sú aj lieky s obsahom ibuprofenu a paracetamolu (sirup Nurofen pre deti alebo čapíky Paralen), ktoré tlmia bolesť a znižujú teplotu. Čapíky sú vhodné u detí už od hmotnosti 7 kg, sirup Nurofen sirup pre deti môžete použiť u detí od 3 mesiacov. Pozor však na Aspirín – ten nie je pre deti do 16. rokov vhodný.

Sirup na bolesť hrdla pre deti

Junior-angin sirup pre deti – je vhodný pre deti už od 1 roka. Tento sirup napomáha zmierňovať bolesť hrdla a suchý (neproduktívny) kašeľ. Neobsahuje cukor ani alkohol. Má príjemnú čerešňovú chuť.

Zhrnutie

Bolesť hrdla je vo väčšine prípadov nezávažná situácia, s ktorou sa v najbližších zimných mesiacoch stretneme asi všetci. Voľnopredajné lieky na bolesť hrdla (či už spreje, sirupy, alebo pastilky na hrdlo) majú viacero účinkov – tlmia zápal, zmierňujú opuch, pôsobia antisepticky a pomáhajú zmierňovať bolesť a škrabanie v hrdle.

Čo ešte pomáha na boľavé hrdlo?

Zvlhčujte vzduch, prípadne využite aromaterapiu, pite zázvorové čaje a pri opuchu hrdla sú paradoxne vhodné studené nanuky. Veľmi efektívne je aj kloktanie boľavého hrdla soľou.

Dúfame, že teraz už budete vedieť čo pomáha na bolesť hrdla, ale aj čo robiť v špecifických prípadoch (v článku ste zistili napríklad to, čo na bolesť hrdla u detí, či v tehotenstve).

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×